Äänilevyjen kuntoluokitus

Vinyylilevyille on muodostunut suhteellisen vakiintunut kuntoluokitus, pientä variointia siinä esiintyy. Luokituksessa arvioidaan, kuinka kulunut, rikkoutunut, tahrantunut tai muuteen sotkeutunut levy ja sen kansi ovat. Pienetkin naarmut voivat vaikuttaa levyn sointiin, mutta toisaalta levy voi olla soittokelpoinen vaikka siinä jäkyy käytön jälkiä. Tyypillisesti levyautomaattikäytössä olleissa levyissä on usein silmin nähtäviä hankaumajälkiä, mutta ne eivät välttämättä kuulu levyä soitettaessa mitenkään. Syvemmät naarmut yleensä kuuluvat napsumisena tai pysäyttävät soittimen neulan kulun.

Merkitystä on tietysti myös sillä, onko levyetikettiin tai kanteen kirjoitettu tai piirrelty jotain. Tässäkin voi olla tulkintaeroja, joillekin artistin nimikirjoitus kannessa nostaa levyn arvoa, jotkut taas voivat pitää sitä hintaa laskevana tekijänä. Kaupan hintalapputarrat ovat usein vaikeasti irrotettavissa kansista, etenkin jos ne ovat olleet kauan kiinni. Nekin ovat usein luokitusta laskevia. Tärkeää on kertoa myyntitilanteessa kaikista poikkeamista uuteen kaupasta ostettuun levyyn verrattuna.

Kuntoluokitusta käytetään myös CD-levyihin. Ne eivät ole niin herkkiä naarmuille kuin vinyylit ja cd-soittimet voi toistaa virheettömästi hyvinkin pahan näköisiä levyjä. CD-soittimissa käytetään virheenkorjaustoimintoa, jossa soitin päätteelee edeltävän ja seuraavan datan perusteella mahdollisen virheellisen kohdan sisällön. Soittimissa voi olla kuitenkin huomattavia eroja virheenkorjauksen toimivuudesta. Halkeamat cd-levyssä estävät useimmiten levyn soittamisen.

Usein levy ja kansi arvioidaan erikseen, Tällöin kuntoluokitus merkitään esimerkiksi EX/VG, tällöin levyn luokitus on EX ja kannen VG. Joku voi käyttää merkintää myös toisin päin eli kannattaa aina varmistaa kumpi merkinnäistä tarkoittaa levyä, kumpi kantta. Monesti näkee käytettävän yhtä luokitusta eli eritellä levyn ja kannen kuntoa, tällöin kannattaa tiedustella tarkemmin mikä on levyn ja mikä kannen kunto. Myös mahdolliset levyn mukana alunperin tulleet liitteet vaikuttavat arviointiin. Näistä on aina syytä kertoa erikseen.

levyhylly

Kuntoluokitus

luokka selite
M = Mint Soittamaton levy, mieluiten valmistajan muoveissa (factory sealed copy)
NM /M- = Near mint Uudenveroinen eli virheetön
EX = Excellent Selvästi käytetty, mutta naarmuton levy ja vahingoitumattomat kannet
EX- Käytön jäljet selvemmin näkyvissä, pintajälkiä levyssä/kannessa, ei juuri soittettaessa kuultavia, kansissa voi olla tahroja
VG+ = Very good+ Levyssä jonkin verran kuultavaa rahinaa, muttei runsaasti kuuluvia naarmuja, kansissa voi olla pieniä repeämiä tai siistiä teippausta
VG-/G = Very good-/Good Levyssä runsaasti rahinaa, soitettaessa kuuluvia naarmuja, ovat kuitenkin soittokelpoisia, kannet ovat reilusti kuluneet, repeilleet tai runsaasti teipatut. Kannet kuitenkin yhtenä palana.
P = Poor Soittokelvoton levy, ei kansia tai ne ovat repalaiset tai pahoin tahriintuneet

Joitain linkkejä ulkomaisiin kuntoluokituksiin:


Lyhenteitä

Levyjen myynti-ilmoituksissa käytetään yleisesti monia lyhenteitä kuvaamaan levyä ja siihen sisältyviä liitteitä. Tässä luettelo yleisimmistä lyhenteistä

lyhenne selite
12" 12-tuumainen (n.30cm) levy, joko LP tai maksi-single
10" 10-tuumainen (n.25cm) levy, joko LP tai EP-levy
7" 7-tuumainen (n.18cm) vinyylisingle
CO (Cut-out) Poistomyyntiin laitettuja levyjä. Kannessa on joko pieni reikä, sahausjälki tai kulman leikkaus. Usein amerikkalaisia painoksia sai aikoinaan Suomessa vain cut-out-kannella, monesti ne oli tuotu maahan ohi virallisen maahantuojan. Pääosin cut-outit ovat vinyylilevyjä, mutta olen nähnyt myös kasetteja ja cd-levyjä, joissa koteloon on sahattu lovi. Levyt ovat cut-outeissa alkuperäisessä kunnossa.
FOC Avattavat kannet (Fold Out Cover)
GF Avattavat kannet yhdelle levylle (Gatefold Sleeve)
INN Kuvallinen sisäpussi
INS Liite
PS Kuvakannet (singlet)
WOC Kannessa on kirjoitusta (Writing on Cover)
WOL Etiketissä on kirjoitusta (Writing On Label)

-->