banneri
Singlen kansikuva
RCA Victor FAS 837, 11.1969, Grammofon AB Electra, Ruotsi 3.1970
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A St. Louis Blues W.C. Handy / Down Town Dixie Tigers 3:46
B Empty Club Blues Roy Phillips / Eero Koivistoinen 3:48
Muusikot:
Eero Raittinen: laulu
Down Town Dixie Tigers (A)
Albert Järvinen: Guitar (A)
Eero Koivistoinen: Alto Sax (B)
Nono Söderberg: Guitar (B)
Pentti Hietanen: Organ (B)
Pekka Sarmanto: Bass (B)
Reino Laine: Drums (B)

Ruotsissa julkaistun singlen kappaleet ovat mainiolta Eeron elpeeltä (RCA Victor LSP 10282). Singlelle a-puolelle albumilta valittiin siis todellinen klassikko. W.C. Handy kirjoitti St. Louis Bluesin jo 1914. Se oli ensimmäinen todella suosituksi tullut bluesbiisi. Sitä ovat levyttäneet monet jazzin ja bluesin mestarit mm. Louis Armstrong, Bessie Smith, Billie Holiday, Count Basie, Glenn Miller, Nat King Cole ja Eartha Kitt. Kyseessä oli suomalaisittain historiallinen levytys siksikin, että ensimmäistä kertaa levyllä kuullaan tulevan kitaristilegendan Albert Järvisen soittoa. Ensimmäisen suomalaisversion laulusta teki Rytmi-yhtye 27.3.1944 (Rytmi B 2052). Myöhemmin St. Louisin jääkiekkojoukkue ristittiin biisin nimen mukaan.

Single-etiketti A-puoli

Laulun säveltäjää W.C. Handya monet kutsuvat bluesin isäksi. Handy oli syntynyt Firenzessä, Alabamassa ja kiinnostui musiikista jo hyvin nuorena ja liittyi paikalliseen bluesbändiin. Musiikin ohella hän opiskeli ahkerasti ja toimi jonkin aikaa opettajana. Handy muutti Memphisiin vuonna 1909 ja siellä hän alkoi säveltää bluesia ja myös julkaisemaan sävellyksiään. Hän muutti sittemmin New Yorkiin ja perusti levy-yhtiön Handy Record Companyn. Vuonna 1926 Handy toimitti yhden ensimmäisistä blueshistoriikeista Blues: An Anthology — Complete Words and Music of 53 Great Songs. Bessie Smith ja Louis Armstrong levyttivät Handyn St. Louis Bluesin tammikuussa 1925 ja siitä tuli erittäin suosittu. Handy kuoli 84-vuotiaana. Hänen hautajaisiinsa osallistui yli 25000 ihmistä. Vuonna 1958 valmistui Handyn elämään perustuva elokuva St. Louis Blues. Memphisin Beale Streetille, jossa Handy asui, on pystytetty Handyn-patsas.

B-puolen Empty Club Blues sen sijaan oli tuntemattomampi kappale. Manchesterilainen The Peddlers, johon säveltäjä Roy Phillips kuului, oli levyttänyt sen 1968 (CBS ‎3734). Muihin versioihin tästä laulusta en ole törmännyt.

Single-etiketti B-puoli

Kuuntele singlen kappaleet Spotifystä:

nuottiviiva

-->