banneri
Single-etiketti
RCA Victor FAS 993, 27.3.68, Discophon 1968
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Rakkaudelta näyttää, hitto vie - Det börjar verka kärlek, banne mej -
Peter Himmelstrand / Saukki / Mats Olsson 2:40
B Vanha holvikirkko - Mälarökyrka -
Sven Lindahl / Saukki / Mats Olsson 2:35
Muusikot:
Eero ja Mats Olssonin orkesteri ja kuoro

Single-etiketti

Kevättalvella 1968 Discophonin Mosse Vikstedt ehdotti Eerolle soolosinglen tekoa. Vikstedt oli hankkinut ruotsalaisen euroviisusävelmän Det börjar verka kärlek, banne mej oikeudet ounastellen tätä hyväksi hittibiisiksi. Singlen kääntöpuolelle Mosse ehdotti Lenne Brobergin levyttämää ja Ruotsissa ykköshitiksi laulamaa Mälarökyrka -laulua.

Eero lauloi nämä kappaleet Ruotsissa tehtyjen alkuperäisversioiden taustojen päälle. Ruotsalaisversion Vanhasta holvikirkosta tehnyt Lenne Broberg levytti kappaleen (FAS 990) Discophonille suomeksi ennen Eeroa käyttäen tätä samaa taustaa.

Alkuun näytti hitiksi muodostuvan singlen A-puoli, joka nousi ensin Yleisradion listalle. Radion rinnakkaisohjelmalla sunnuntaisin lähetetyn Lista-ohjelman esittelemä lista muodostui puhelinraadin äänestämistä kappaleista. "Holvikirkko" oli lopulta kuitenkin se, joka nousi Yleisradion listan kärkeen moneksi viikoksi.

Kesäkuussa ilmestyneellä Suosikki 100 -listalla olivat ruotsalaisartistien versiot, Lenne Brobergin molemmat versiot, suomeksi laulettu sijalla 21 ja ruotsiksi laulettu 48. Heinäkuussa listoille nousi Eeron versiot, Holvikirkko oli sijalla 7 ja Rakkaudelta näyttää, hitto vie sijalla 16. Elokuussa Eeron Holvikirkko oli jo toisena ja syyskuussa sai Tapani Kansan Delilah väistyä ja Eero nousi ykköseksi. Brobergin suomalaisversio oli parhaimmillaan 10 ja ruotsinkielinen versio 23. Eeron single myi hyvin koko loppuvuoden ruotsalaiskilpailijoista huolimatta.

Singlen myötä Eero sai myös kutsun Ruotsiin tv-ohjelman tekoon. Malmössä nauhoitetussa ohjelmassa kaikki Det börjar verka kärlek, banne mej sävelmän levyttäneet tähdet esittivät Claes-Göran Hederströmin ohella versionsa tästä Ruotsin euroviisusta.

Vanha Holvikirkko on ainut ykköshitti, vaikka mukaan lasketaan Raittisten veljesten kaikki levytykset. Myyntilistojen ykköstilan lisäksi se oli lähes koko kesän ykkösenä radion Lista-ohjelmassa. Se on julkaistu myöhemmin lukemattomilla kokoomalevyillä ja keikoillakin sitä Eerolta odotetaan yhäkin. Tosin Eeron on nyttemmin ilmoittanut lopettaneensa sen esittämisen.

"Tällainen levy on erittäin piristävä tässä välissä ja pidin erityisesti sävelmästä 'Vanha holvikirkko' ja tästä hitto vie -jutusta siksi, että kerrankin on reipas meno päällä, eikä tarvitse laulaa mistään vakavasta romanssista", kertoi Eeron Jyräys Hämäläisen haastattelussa Suosikissa 7/1968.

Kesän Eero ja Jussi & The Boys keikkailivat vielä yhdessä. Syksyllä tiet erkanivat Eeron siirtyessä soolouralle D-Tuotannon hoivissa ja Jussin kootessa uuden The Boys -kokoonpanon. Eero kokosi itselleen Help-nimen ottaneen bändin, johon tulivat kitaristi Nono Söderberg, rumpali Aikka Hakala, basisti Leif Kiviharju ja Topmosteista urkuri Poku Tarkkonen. Helpin ensimmäinen ja samalla vanhan Boysin viimeinen keikka oli Pälkäneellä 5.10. Kokoomuksen nuorten tilaisuudessa.

Nuottivihko

Tämän singlen molemmat kappaleet levytettiin uudelleen tammikuussa 2002 julkaistulle Kultakurkut -albumille. Tosin Rakkaudelta näyttää, hitto vie -kappaleen tuolla albumilla laulaa Esa Eloranta Eeron tyytyessä laulamaan Harri Marstion ja Bablon tapaan taustalla.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

Eeron ja Help-yhtyeen livetulkinta Vanhasta holvikirkosta 1980-luvulta, kitarassa Esa Pulliainen:

nuottiviiva

-->