banneri
Jos vain voit luottaa (Islanders)
Scandia KS 755, 13.5.1968, 1968
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
1 Jos vain voit luottaa - Mi Seguirai / Be Mine - Alfredo Ferrari - Giuseppe Moschini / Vito Pallavicini - Francesco Sorrenti - Michael Smith - Pertti Reponen / ? 2:14

Tuottaja: Jaakko Salo, äänitys: Jouko Altera, Scandia-studio, huhtikuu 1968.

Muusikot:
Kirka Babitzin: laulu
Eero Raittinen: taustalaulu
Seppo Hovi: piano
Kaj Westerlund: kitara ja taustalaulu
Timo Lindström: basso ja taustalaulu
Kurt Mattson: rummut
Jaakko Salo: urut

Eeron oli taustalaulajana Kirkan ja Islandersin toisen singlen a-puolelle sijoitetulla italialaista alkuperää olevalla iskelmällä Jos vain voit luottaa. Laulun toisen säveltäjän, kosketinsoittaja Alfredo Ferrarin ja toisen sanoittajan, kitaristi Francesco Sorrentin Gli Scooters -yhtye levytti laulun kolmannelle singlelleen (Jolly J 20412X45) 1967. Islandersin versiossa Kirka laulaa falsettiosuudet ja Eero väliosat. Taustalauluun osallistuvat myös Kajde Westerlund ja Timppa Lindström. Islanders levytti versionsa keväällä 1968 hieman myöhemmin kuin Eero oli levyttänyt menestyshittinsä Vanha Holvikirkko. Kirka ja Eero kiersivät kesän 1969 Suomea D-tuotannon Rock and Roll Circus -kiertueella. Kolmantena solistina kiertueella oli Anki Lindqvist.

Kirkan version sovitus noudattelee The Tremoeloes -yhtyeen versiota, joka tosin on aika lähellä alkuperäistä italialaisversiota. Tremeloes levytti laulun syksyllä 1967 ja se julkaistiin singlenä myös Suomessa (CBS 3043). Tremeloesin versiota varten englanninkielisen tekstin kirjoitti levytyksessä tuottajana toiminut Deccan ja sittemmin CBS:n tuottaja Michael "Mike" Smith. Hän myös ilmeisesti sovitti biisin Tremeloesia varten. Smith tunnetaan miehenä, joka hylkäsi koesoiton perusteella The Beatlesin. Kuunneltuaan samana päivänä Beatlesia ja The Tremeloesia, valitsi Smith Deccalle Tremeloesin. Mitä tietysti katui sitten loppuelämänsä.

Kuten edellinenkin Kirkan ja Islandersin single, julkaistiin tämäkin vielä yksin Islandersin nimissä eli siis bändijulkaisuna. Scandialla luotettiin tämän italoiskelmän tehoon ja laitettiin se singlen a-puolelle. Kirkan fanit ihastuivat kuitenkin toiselle puolelle sijoitettuun Hal Hackadyn ja Lee Pockrissin lauluun Leijat eli alkuperäiseltä nimeltään Kites. Laulun oli tehnyt tunnetuksi psykedeelinen brittibändi Simon Dupree & The Big Sound. Leijojen ansiosta tätä singleä myytiin erinomaisesti. Se oli parhaimmillaan kuudes Suosikki 100 -listalla. Aivan Eeron Vanha holvikirkon kaltaista menestystä siitä ei kuitenkaan tullut. Leijat jäi pysyvästi Kirkan ohjelmistoon, mutta singlen a-puolta ei Kirka tainnut juurikaan keikoilla esittää.

Markku Helismaa arvio laulua Suosikissa 9/1968 seuraavasti "A-puoli ei ole mitenkään suurta verrattuna esimerkiksi edelliseen ja ensimmäiseen Islanders-hittiin Hetki lyö, vaikka se on taitavammin tehty. Sanoisinpa, että se sotkeutuu omaan näppäryyteensä. Leijat on jo taattua ja tunnettua Islanders-tuotantoa. Herää vain kysymys, miksi Leijat on b-puoli?"

Singlen molemmat laulut sisältyivät seuraavan vuoden lopulla ilmestyneelle albumille Kirka. Jos vain voit luottaa on julkaistu myös kokoelma-albumeilla 16 Iskelmää 3, Varrella virran, 16 Isoa Hittiä, Kirka - 30 isoa hittiä sekä Kirka – Kaikki Singlet 1967-2007

Kuuntele Islanders ja Tremeloes -versiot Spotifystä:

nuottiviiva

-->