banneri

* Julkaisemattomat äänitykset *

Eero Raittinen ja Jonna Tervomaa: Leirinuotiolla (Radio Suomi)
Radio Suomen Leirinuotiolla -ohjelmataltionti, esitetty 2.4.2010 klo 10:04 ja 5.4.2010 klo 13:06.
Tuottaja: Juhani Kansi
Äänitys: ?
Äänitetty: Yleisradion M1 studiolla maaliskuussa 2010
Eero Raittinen ja Jonna Tervomaa: Leirinuotiolla (Radio Suomi)
´
# solisti kappale sävel / sanat kesto
1 Jonna Tervomaa Saari Kalle Fält / Matti Tyni 3:46
3 Eero Raittinen Mies matkoillaan Esa Kaartamo / Arto Tamminen 4:01
3 Jonna Tervomaa Blackbird John Lennon ja Paul McCartney 2:10
4 Eero Raittinen Myöhemmin Knipi (Zachris Alexander Stjerncreutz) ja Jussi Jaakonaho / Jonna Tervomaa 4:00
5 Jonna Tervomaa 1979 Billy Corgan 4:26
6 Eero Raittinen Sisältäni portin löysin Pekka Streng 4:54
7 Jonna Tervomaa Kuin enkeli Petri Saarela 4:17
8 Jonna Tervomaa ja Eero Raittinen It Makes No Difference J.R. Robertson 6:44
9 Jonna Tervomaa Läpikulkumatkalla Jonna Tervomaa ja Jussi Jaakonaho / Jonna Tervomaa 4:35
10 Jonna Tervomaa House of The Rising Sun Traditional 4:35
Muusikot:
Eero Raittinen, laulu
Jonna Tervomaa, laulu, taustalaulu
Abdissa Assefa, lyömäsoittimet
Pekka Gröhn, basso
Janne Haavisto, rummut, orkesterin johto
Esa Kotilainen, kosketinsoittimet
Mikka Paatelainen, kitarat, pedal steel

Jonna Tervomaa ja Eero Raittinen avasivat Radion Suomen Leirinuotiolla-sarjan kevään 2010 esitykset hienoilla tulkinnoilla omista, toistensa ja muiden tekemistä biiseistä. Taustoista huolehti Janne Haaviston kokoama erinomainen bändi, joka loihti uusia sävyjä tuttuihin ja vähemmän tunnettuihin biiseihin.

Janne Haavisto, rummut

"Ollaan törmätty erinäisissä tilaisuuksissa useamman kerran. Se kuva mikä Eerosta oli piirtynyt, oli aika monipuolinen sekä lavalla että lavan ulkopuolella. Oli helppo lähteä mukaan, kun tiesi että Eero on läsnä. Paitsi että olen ihaillut häntä sekä soittajana että laulajana, meillä synkkaa niin sanotusti", kertoi Jonna tuntemuksiaan ennen äänityksiä. "Hyvin kulkee", vastasi puolestaan Eero toimittajan kysymykseen millaista on laulaa Jonna Tervomaan kanssa. "Me on oltu kyllä samoilla keikoilla".

Pekka Gröhnin basso

"Kyllä siinä nyt täytyy se blueskomponentti olla, siinä täytyy olla roots-musiikin perusasiat. Mä en oo pitkään aikaan enää tarttunu semmoiseen materiaaliin, joka ei sisältäis näitä perusjuttuja. Mä oon päässy sellaiseen tilanteeseen, et mun ei tarttee ajatella enää toimeentuloa, vaan tuota taiteellista sisältöä. Pitkän, pitkän työuran jälkeen voi toteuttaa ne taiteelliset ambitiot ilman pelkoa, ettei olisi toimeentuloa, tai epäonnistumista", vastaili Eero toimittajan kysyessä mitä sä ehdottomasti vaadit kappaleelta.

Jonna Tervomaa

Ohjelman avauksena kuultiin Jonna Tervomaan tulkinta Kalle Fältin Tehtiinpä uusia lauluja -albumilla (1977) kuullusta Fältiin ja Matti Tynin laulusta Saari. Eeron ensimmäinen biisi oli hänen vuonna 1992 ilmestyneeltä Mies matkallaan -albumilta. Samalta albumilta on myös Jonnan esittämä Eeron levytyskappale Kuin enkeli. Beatlesien valkoiselta tuplalta peräisin oleva Blackbird oli ollut pitkään Jonnan esitystoiveiden joukossa. Eeron esittämä Myöhemmin on Jonnan Halo-albumilta.

Miikka Paatelainen, pedal steel

Sisältäni portin löysin on Pekka Strengin Magneettimiehen kuolema -albumilta. Eero levytti sen ensimmäisen kerran Tasavallan Presidentin solistina vuonna 1972 (Love Records LRS 2001). Jonnan upea tulkinta 1979 on Smashing Pumpkinsin vuonna 1995 ilmestyneeltä albumilta Mellon Collie and the Infinite Sadness.

Abdissa Assefa

Yhdessä Eero ja Jonna lauloivat Robbie Robertsonin The Bandin Northern Lights - Southern Cross -albumille kirjoittaman It Makes No Difference -laulun. "Se on ollut mulle suunnattoman vaikee biisi. Sitten tää Tervomaan hyväkäs tulee ja ilmoittaa, että hän ei ole laulanut sitä koskaan ja saa siitä välittömästi otteen. Mä oon pitänyt semmoisena monumentaalisena pilvenpiirtäjänä taiteellisesti tätä biisiä. Tää on jotain aivan käsittämätöntä tän biisin kaliberi eli koko. Rutiinin kautta nyt alkaa vähitellen tulemaan siihen sellaista oikeen tyyppistä estetiikkaa." valottaa Eero tuntojaan biisistä.

Esa Kotilainen

Esa Kotilainen loihtii koskettimistaan uskomattomat soundit, aivan The Bandin kosketinsoittajien Garth Hudsonin ja Richard Manuelin veroiset.

"The Band on sellainen orkesteri, joka vie Neil Youngin lisäksi eniten levyhyllyssä tilaa. Band on tosi monelta suunnalta tuttu ja rakas. Kyseinen biisi löytyy esim. The Last Waltz-dokkarilta, jota on tullut tuijoteltua aika paljon ja biisin esitys siinä on niin riipaiseva, että mä melkein kyllä tirskautan joka kerta. Mä en ikinä itse olisi uskaltanut sitä ehdottaa, mä oonkin siinä vähän uivana osapuolena messissä", kertoilee puolestaan Jonna. "Iskikö rimakauhu", kysyy toimittaja. "Ei, puhutaan niin eri rimoista nytten, mä yritän nyt vain nauttia mahtavasta bändistä ja seurasta ja mahtavasta kollegasta, mahtavista biisistä", vastaa Jonna.

Eero Raittinen ja Jonna Tervomaa

Jonnan viimeisenä kuullaan tulkinta hänen omasta vuoden 2007 Parempi loppu -albumilta olevasta biisistä Läpikulkumatkalla. Esityksen päättää Eeron raaka tulkinta Animalsien tunnetuksi tekemästä klassikkobiisistä The House of The Rising Sun.

Pekka Gröhn, basso

Miikka Paatelainen, kitara

Pekka Gröhn (ylinnä) ja Miikka Paatelainen loistavasti soivasta bändistä.

Kuvat ovat ruutukaappauksia Ylen Satumaan esityksestä.

Radio-ohjelmana esitys oli varsin poikkeuksellinen sikälikin, ettei toimittaja maininnut ohjelmassa niemeään. Monesti kun nykyiset toimittajat pyrkivät pääosaan ohjelmissaan. Myöskään ohjelmatiedoissa ei toimittajan nimeä mainittu. Tuttu Radio Suomen ääni, Pasi Hiihtola, hoiti Eeron ja Jonnan esittelyn ja haastattelut.


-->