banneri
Eero Raittinen & Seija Simola & Kristian: Trio
LP: RCA Victor LSP 10317, Discophon 1970
MC: RCA Victor FICS 9010, Discophon 1971
S8: RCA Victor FI8S 0007, Discophon 1971
Digital: Warner Music Finland, 2013
Tuottajat: Esko Linnavalli ja Johan Vikstedt
Äänitys: Jouko Ahera, Scandia-studio, lokakuu 1970
Eero Raittinen & Seija Simola & Kristian: Trio
# kappale sävel / sanat kesto
A5 Toisin päin kuin veljelläin - My Old Kentucky Home - Stephen Foster - Randy Newman / Hector 2:20
A6 Mars mars vaan - Gonna Rais a Rukus Tonight - Jimmy Dean / A. Ojapuu - Veksi Salmi 2:42
B1 Toccata Johan Sebastian Bach / Saukki 2:34
B2 Pois - Free - Christopher Andrews / Hector 2:40

Sovitukset: Esko Linnavalli, paitsi A5 Jussi Raittinen

Muusikot:
Eero Raittinen sekä Jussi & The Boys (A5):
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: komppikitara
Kaj Westerlund: basso
Antero Jakoila: kitara
Roy Rabb: steelkitara
Rauli Puumalainen: rummut
Eero Raittinen ja Esko Linnavallin Orkesteri (A6, B1, B2)
Eero Raittinen: laulu
Maija Hapuoja: taustalaulu, huuto
Kaj Lind: taustalaulu, huuto
Esko Linnavalli: harmonikka
Matti Bergström: basso
Matti Oiling: rummut
?

Tämä levy on 60 ja 70-lukujen vaihteelle tyypillinen useamman artistin yhteinen LP-julkaisu. Eeron esitysten lisäksi levyllä on neljä kappaletta sekä Kristianilta että Seija Simolalata. Levy on hiukan sekava kokonaisuus. Eeron kappaleet ovat kovin erityyppisiä. Eero oli levytysten aikaan suorittamassa asepalvelustaan ja ilmeisesti siitä syystä lyvyllä on mukana armeijatunnelmista kertova kappale Mars mars vaan. Toisin päin kuin veljelläin on kantriralli. Toccata puolestaan on tuttu Johan Sebastian Bachin mahtipontinen teos.

Nimekkäiden tekstittäjien - Hector, Veksi Salmi ja Saukki - suomalaiset sanoitukset eivät erityisemmin säväytä, eivätkä Linnavallin sovituksetkaan ole parhaasta päästä. Kaiken "kruunaa" varsin karmean näköiset kannet. Eipä levy suuremmin menestynytkään. Se edustaakin tuntemattominta Eeron tuotantoa ja oli melkoinen vastakohta aiemmin samana vuonna julkaistulle Eeron elpeelle. Uudelleen julkaistavaksi näistä kappaleista on kelpuutettu vain Mars mars vaan, joka sisältyy 1996 julkaistulle 20 suosikkia kokoelmalle. Mars mars vaan on erikoisuus sikäli, että se on Saukin eli Sauvo Puhtilan (tässä nimmerkillä A. Ojapuu) ja Vexi Salmen yhteissanoitus

Toisin päin kuin veljelläin kappaleen tekijöiksi luetellaan levykannessa "E.Raittinen-Linnavalli-Hector-J.Raittinen". Kaikissa muissa levyn biiseissä tekijät luetellaan järjestyksessä säveltäjä-sanoittaja-sovittaja, joten tämän kappaleen osalta voisi päätellä Esko Linnavallin olevan toinen säveltäjä Eeron kanssa. Teoston tietojen mukaan säveltäjä on Eero Raittinen. Jussi Raittinen paljastaa kuitenkin biisin todellisen taustan: "Toisin päin kuin velejelläin on itse asiassa Randy Newmanin sovitus ja sanoitus Stapehen Fosterin vanhasta laulusta My Old Kentucky Home vuodelta 1970 ja ilmestynyt hänen albumillaan 12 Songs (Reprise 6373), jossa se on kreditoitu hänen sävellyksekseen Old Kentucky Home -nimisenä. A-osa on hänen tekoaan ja kertosäe Fosterin, joten veljelläni ei kyllä ole mitään tekemistä biisin tekijäluettelossa." Amerikkalaisen tekijänoikeusjärjestön BMIn tietokantaan biisi onkin kreditoitu sekä Fosterin että Newmanin nimiin. Kuuntele tästä Randy Newmanin versio.

Toisin päin kuin veljelläin toimi Jussin kertoman mukaan hyvänä koepalana tulevaa Kantri -albumia silmälläpitäen. Jussi soittikin sitten biisin Scandian johtajalle Harry Orvomaalle, joka oli tyytyväinen tulokseen, ja näytti vihreää valoa albumiprojektille. Vuoden 1971 alussa äänitetyn ensimmäisen suomalaisen country & western -levyn eli Kantrin peruskokoonpanona toimikin lähes sama Boys -miehitys kuin Toisin päin kuin veljelläin biisillä. Kajde Westerlund siirtyi vain pianoon ja hänen tilalleen bassoon tuli Pentti Mutikainen.

Levyn muiden kappaleiden taustat soittavan Esko Linnavallin orkesterin kokoonpano on osin tuntematon.

Warner julkaisi albumin digitaalisissa jakeluissa 2013. Kuuntele albumi Spotifyssä:


-->