banneri
RCA Victor FAS 926
RCA Victor FAS 926, A: 10.1964 B: 7.1964, Discophon 1964
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Kaunis nainen - Oh, Pretty Woman - Roy Orbison - William Dees / Solja Tuuli / Eero ja Jussi & The Boys 2:46
B The Enchanted Sea - Lumottu meri - Frank Metis - Randy Starr / Eero ja Jussi & The Boys 1:50

Singlen tuottaja oli Johan Vikstedt ja äänittäjä Ronnie Kranck, Electrovox-studio

Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu, rummut
Jussi Raittinen: laulu, rytmikitara
Kaj Westerlund: soolokitara, 12-kielinen sähkökitara (A)
Lasse Kvist: basso (A)
Harry Sjöberg: basso (B)
sekä:
Rauno Lehtinen: piano (A), urut (B)
Ilkka Luukkonen: tamburiini (A)
Bo Nyman (+ muut): tapautus (A)

Heinäkuussa 1964 Eero ja Jussi & The Boys lähtivät kuukauden keikkamatkalle silloiseen DDR:ään eli Itä-Saksaan. Alun perin matkaan piti lähteä ruotsalaisbändi Jan Rohde & Adventures. Bändi kuitenkin perui matkan, koska ei ilmeisesti pitänyt sitä taloudellisesti houkuttelevana ja manageri Jorma Weneskoski tarjosi tilaisuutta vasta uransa alussa olleelle kokoonpanolle. Saksaan vaadittiin nelimiehistä kokoonpanoa ja avuksi pyydettiin samalla kämpällä harjoitelleen The Namelessin kitaristia Kaj "Kajde" Westerlundia. Kajde osti ennen matkaa Soundsien Henrik Granöltä Fender Stratocaster -kitaran.

Itä-Saksaan matkustettiin laivalla Ruotsin kautta. Perillä bändi soitti sekalaisesta joukosta koostuneella kiertueella lähinnä Itämeren rannikon lomakohteissa ja kiertueen lopulla myös sisämaassa. Kiertueella oli mukana saksalaisia iskelmätähtiä, paikallinen bändi ja taikuri sekä juontajan tunnettu radiotähti. Maassa ei aiemmin ollut käynyt länsimaisia rockbändejä ja Boysit saivat erinomaisen vastaanoton. Sanan kiiriessä kiertueen viimeisissä esityksissä oli jo massahysterian piirteitä ja bändillä oli vaikeuksia päästä pois esiintymispaikoilta. Matkaan sisältyi myös esiintyminen DDR:n televisiossa. Palkkiot maksettiin DDR:n markoissa ja niiden tuhlaamisessa olikin hommaa, niitähän ei saanut viedä maasta mukanaan.

RCA Victor FAS 926-B

Hyvin onnistuneen DDR:n kiertueen jälkeen Boys teki muutaman keikan kolmimiehisenä. Trio ei kuitenkaan saanut aikaan tyydyttää jälkeä ja pian sovittiin, että Kajde Westerlund tulee vakituiseksi kitaristiksi Boyseihin ja hänestä tulikin sitten pitkäaikaisimpia yhtyeen jäseniä. Kahdessa eri jaksossa Boyseissa soittaneen Kajden merkitys bändille oli hyvin huomattava. Veljekset eivät olleet oikein tyytyväisiä basisti Harry Sjöbergiin ja hänet päädyttiin korvaamaan Kajden lailla Namless -yhtyeessä soittaneella Lasse Kvistillä.Sjöberg puolestaan lopetti soittamisen kokonaan. Näin oli muodostunut Boysien ensimmäinen "klassinen" kokoonpano. Tämän kokoonpanon Jussi on eräässä haastattelussaan nimennyt itselleen rakkaimmaksi.

The Enchanted Sea oli äänitetty heinäkuussa 1964 ennen Saksan matkaa samassa sessiossa kuin edellinen single (FAS 921). Tämä on ensimmäinen Eero ja Jussi & The Boys levytys, jolla soitti Rauno Lehtinen. Lehtinen toimi Discophonin levytyspäällikkönä vuosina 1960-67 ja oli mukana useimmissa Boysienkin levytyksissä. Bassoa heinäkuun levytyksessä soitti vielä Harry Sjöberg.

The Enchanted Sean alkuperäislevytyksen teki USA:ssa The Islanders -yhtye, joka koostui biisin säveltäjistä, kitaristi Randy Starr (oikealta nimeltään Warren Nadel) ja harmonikkaa soittanut Frank Metis, joka myös vihelsi levytyksessä. Laulua alkuperäislevyllä ei ollut. Kyseessä oli ilmeisesti studiokokoonpano, joka ei keikkaillut. Sävelmä julkaistiin 1959 singlellä (Mayflower Records M-16) ja seuraavana vuonna myös albumilla The Enchanted Sound Of The Islanders. Martin Denny levytti myös laulun 1959 albumilleen The Enchanted Sea. Tämäkin oli instrumentaaliversio. En tiedä kumman versio loppujen lopuksi julkaistiin ensimmäisenä.

Ilmeisesti säveltäjät kirjoittivat myöhemmin sanatkin lauluun, ainakaan ASCAP ja Teosto eivät tunnista muita tekijöitä. Lauletun version kappaleesta teki The Browns -yhtye RCA Victorin julkaisemalle albumille Town & Country. Tämä levy ilmestyi 1960. Jussi oli ostanut The Islandersien singlen kesällä 1961 Helge Siimeksen järjestämän kesäkiertueen yhteydessä, kun he matkustivat laivalla Eckeröstä Ruotsin puolelle Grisslehamniin. Laivassa oli ollut myytävänä myös äänilevyjä.

Kauniin naisen levytyksessä puolestaan on ensimmäistä kertaa mukana tämä "klassinen" The Boys kokoonpano. Eeron ja Jussin lisäksi mukana ovat bändiin vakituisesti liittynyt Kajde Westerlund ja basistiksi Harry Sjöbergin tilalle tullut Lasse Kvist. Heidän lisäkseen levytyksessä soittivat Rauno Lehtinen pianoa ja Ilkka Luukkonen tamburiinia.

Viimemainittua ei mainita Eero ja Jussi & The Boys -kokoelma-albumin Singlet 1964-68 muusikkolistassa. Tamburiini on kuitenkin selvästi kuultavissa levyltä. Kauniin naisen levyttäminen oli Jussin kertoman mukaan nuorille soittajille varsin tuskaista puuhaa kappaleen epäsäännöllisen tahtimäärän vuoksi. Lopputulos on kuitenkin erinomainen. Sanoituksen Kaunis nainen kappaleeseen teki Sauvo Puhtila käyttäen tällä kertaa salanimeä Solja Tuuli.

Roy Orbison oli levyttänyt originaaliversion Billy Deesin kanssa kirjoittamastaan Oh, Pretty Womanista 1.8.1964 ja se oli julkaistu singlenä USA:ssa elokuun lopulla. Siitä tulikin nopeasti megahitti ja yksi Orbisonin uran suurimpia hittejä niin USA:ssa kuin muuallakin.

Yle taltioi Kaunis nainen biisistä upean videon Helsingin satamassa, tai eihän silloin vielä videoista puhuttu. Eero ja Jussi olivat pukeutuneet satamajätkiksi ja taltiointi on playback, musiikin tullessa levyltä. Kaunista naista esitti taltioinnilla kaunis Marion Rung. Taltiointi esitettiin ensimmäisen kerran Ylen Yeah yeah -ohjelmassa 14.2.1965. Ohjelmassa esiintyivät myös The Five Comets, Antti Einiö, Eddy and the Lightnings ja The Esquires. Kaikki osuudet oli kuvattu ulkona.

Molemmat tämän Eero ja Jussi & The Boys -singlen kappaleet olivat mukana seuraavana vuonna ilmestyneellä albumilla Numero 1. The Enchanted Sea äänitettiin kyllä uudelleen joulukuussa 1964, mutta tuota versiota ei kuitenkaan laitettu älppärille. Warnerin arkistossa olevan nauhakotelon päälle on kirjoitettu tuon biisin kohdalle "julkaisematon äänite, ei lp:llä. FAS 926 -64 on myös lp:llä (laulu alkaa epävireisesti)". Tarkoitti ilmeisesti, että tuon uuden version lauluraita ei ollut oikein onnistunut.

Single julkaistiin lokakuussa, jolloin Roy Orbisonin versio oli listaykkösenä sekä USA:ssa että Englannissa. Kaunis nainen sai hyvän vastaanoton ja kipusi myyntilistalla parhaimmillaan 11. sijalle helmikuussa 1965. Orbisonin alkuperäisversio ylsi muutamaa sijaa paremmaksi, ollen parhaimmillaan kuudentena Suomen listoilla. Kauniin naisen ovat Suomessa levyttäneet monet muutkin artistit mm. Danny, Tapani Kansa, Kari Kuuva, Timo Tervo, Agents ja Popeda. Laulua soitetaan ahkerasti vielä tänä päivänäkin monen bändin ja artistin toimesta.

Eero ja Jussi esittivät Kauniin naisen Agentsien kanssa yhdessä Laulava sydän - Agents is Rock! TV-sarjan jaksossa. Tämä esitys julkaistiin vuonna 2005 DVD:llä Laulava sydän - Agents Is Rock! 1-3

Singlen molemmat kappaleet julkaistiin lp- ja cd-formaateissa kokoelma-albumilla Singlet 1964-68. Kaunis nainen on julkaistu myös lukemattomilla kokoelma-albumeilla.

Jussi käänsi The Enchanted Sean suomeksi nimelle Lumottu meriTopi Sorsakoskelle ja Agentseille, jotka levyttivät biisin 1988. The Secrets levytti myös biisin suomenkielisen version vuonna 2013 omakustannus singlelle Jussin vieraillessa bändi laulusolistina.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

nuottiviiva