banneri
RCA Victor FAS 930
RCA Victor FAS 930, 2.1965, Discophon 1965
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Tahdon saaren Erik Lindström / Hillevi / Rauno Lehtinen 2:45
B Juna on mennyt Erik Lindström / Solja Tuuli / Rauno Lehtinen 2:43

Singlen tuottaja oli Johan Vikstedt ja äänittäjät Ronnie Kranck, Electrovox-studio (A) ja Jouko Ahera, Scandia-studio (B)

Muusikot:
A.Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu, rummut
Jussi Raittinen: laulu, rytmikitara
Kaj Westerlund: soolokitara
sekä Rauno Lehtinen: urut, basso
B.Eero ja Jussi sekä Rauno Lehtisen orkesteri:
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: laulu
Rauno Lehtinen: baritonisaksofoni
Heikki Laurila: kitara
Pentti Vuosmaa: kontrabasso
Ilpo Kallio: rummut
Lasse Mårtenson: urut
sekä Tauno Tiikkasen jousiryhmä

Tahdon saaren kappaleella Eero ja Jussi osallistuivat Suomen euroviisukarsintaan. Tuosta karsinnasta onkin taitettu peistä pitkän aikaa. Kisanhan voitti Viktor Klimenkon esittämä Kärki-Helismaa kappale Aurinko laskee länteen. Monien mielestä Suomi menetti kaikkien aikojen mahdollisuutensa, kun Katri Helenen esittämä Minne tuuli kuljettaa - Kärjen tuotantoa sekin - ei voittanut. Katri-Helenan laulma kappalehan oli silloin niin suuressa suosiossa ollutta letkajenkkaa.

Yleisöäänestyksessähän Katri-Helena oli selvä voittaja, Eeron ja Jussin sijoittuessa toiseksi. Yleisradio ei tuohon aikaan paljoa piitannut kansan näkemyksistä ja voittajaksi junailtiin "asiantuntijoiden" voimin tuo Aurinko laskee länteen, jonka Kärki ja Helismaa olivat tehneet salanimillä Kari Aava ja Orvokki Itä. Myös Toivo Kärkeä valinta on jälkeenpäin harmittanut, olisihan Minne tuuli kuljettaa kappaleella ollut ilmeisen hyvät menestysmahdollisuudet kansainvälisillä markkinoilla silloisessa letkisboomissa.

Tuo oli ensimmäinen näkemäni euroviisukilpailu ja muistan vieläkin, että pidin kovasti peukkuja Eerolle ja Jussille. Pettymys oli suuri, kun tulos julkistettiin. No Tahdon saaren menestyi kuitenkin kotimaan markkinoilla ihan hyvin ja jälkeenpäin olen oppinut arvostamaan myös Aurinko laskee länteen kappaletta. Tämä tekstihän jäi Helismaan viimeiseksi ja on tavallaan hänen testamenttinsa.

RCA Victor FAS 930-levyarvio

Arvio Iskelmä-lehden numerossa 3/1965

Levyn b-puolen kappale Juna on mennyt on niin ikään Erik Lindströmin sävellys. Eero ja Jussi & The Boys singlet 1964-68 -LP:n takakannessa Lindström yksin merkitty laulun kirjoittajaksi. Suomen äänitearkiston -tietokannan mukaan tekstin on tehnyt Sauvo Puhtila. Näin kertoo myös singlen etiketti (Solja Tuuli, yksi Sauvo Puhtilan nimimerkeistä) sekä kyseisen kokoelma-LP:n etiketti (Sauvo Puhtila).

Tahdon saaren kappaleen on tekstittänyt nimimerkki "Hillevi". Teoston tietojen mukaan nimimerkki kuuluu säveltäjä Erik Lindströmille. Lindströmin itsensä mukaan nimimerkin takan on hänen vaimonsa. Lindström oli 30.8.2002 Telle Virtasen vieraana Radio Suomen Valoa ikkunassa -ohjelmassa. Virtasen kysyessä Lindströmiltä kuka on nimimerkki Hillevi, Lindström vastasi: "hän on vaimoni Vuokko Hillevi" (os. Suomi). Lindström kertoi ohjelmassa mm. kuinka "Ranskalaiset korot" oli saanut alkunsa, kun he olivat olleet vaimonsa kanssa kenkäkaupassa ja sieltä palattua vaimo oli sanonut, että hänellä on biisin aihe päässä ja siltä istumalta he olivat tehneet yhdessä ko. kappaleen. Myös Jussi Raittisen mukaan Tahdon saaren tekstin on tehnyt Lindströmin vaimo.

RCA Victor FAS 930

Juna mennyt on -kappaleella ei ole mukana The Boys yhtyettä, vaan säestyksestä huolehtii Rauno Lehtisen studio-orkesteri, jonka edellä mainittu kokoonpano perustuu muistitietoihin ja ei ole aivan varma. Eero ja Jussi toimivat pelkästään laulusolisteina. Tämä kappale äänitettiin poikkeuksellisesti Scandian studiolla Helsingin Kulttuuritalolla.

Tahdon saaren julkaistiin luonollisesti myöhemmin samana vuonna ilmestyneellä albumilla Numero 1Molemmat singlen kappaleet on sittemmin julkaistu albumeilla Eero ja Jussi 20 vuotta ja Singlet 1964-68. Tahdon saaren on lisäksi julkaistu mm. albumeilla Eero ja Jussi 1960-1970 ja 20 suosikkia. Tahdon saaren on julkaistu myös lukemattomilla kokoelmaäänitteillä.

Kuuntele singlen kappaleet Spotifystä:

nuottiviiva