banneri
RCA Victor FAS 958
RCA Victor FAS 958, 10-11.1965, Discophon 5.1966
# kappale sävel / sanat / sovitus kesto
A Salainen rakkaus - Secret Love - Sammy Fain / Paul Webster, Jussi Raittinen / Eero ja Jussi & The Boys 2:45
B Ronski Antti - St. James Infirmary - traditional / Jussi Raittinen / Eero ja Jussi & The Boys 2:11
Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu ja rummut
Jussi Raittinen: laulu ja rytmikitara
Lasse Kvist: basso
Kaj Westerlund: soolokitara
sekä: Rauno Lehtinen: piano (A), urut (B)

Tuottaja oli Johan Vikstedt ja äänittäjä Ronnie Kranck, Electrovox-studio

Tämä on ensisingle huhtikuussa 1966 ilmestyneeltä LP:ltä Numero 2. Salainen rakkaus on lyhennetty versio LP-raidasta. Rauno Lehtisen pianosoolosta on pätkäisty puolet pois. Singlen etiketissä on pituudeksi kuitenkin ilmoitettu 3:15, todellinen pituus oli n. 2:50. Albumilla kuullun version pituus on 3:19. Singlen molemmat kappaleet julkaistiin 1987 ilmestyneellä kokoelma-albumilla Singlet 1964-68. Tuolla kokoelmalla oli nimenomaan singlellä julkaistu lyhennetty versio Salainen rakkaus -biisistä. Spotifystä ja muista ditaalisista striimauspalveluista löytyy sekä lyhennetty että alkuperäinen pidempi versio laulusta. Jostakin syystä Numero 2-albumin kohdalla on striimauspalveluissa lyhennetty singleversio. Alta voit kuunnella molemmat versiot.

Muistan aikoinaan hiukan ihmetelleeni singlelle valittuja biisejä. Nehän olivat aika vanhoja lauluja. Doris Dayn versio Secret Lovesta oli tuttu vuosien takaa, hän oli levyttänyt sen jo 1953. St. James Infirmary oli vielä huomattavasti vanhempi.

Single julkaistiin Eeron ja Boysien nimissä, vaikka myös Jussi soittaa levyllä. Jussi oli singlen ilmestymisen aikaan armeijassa ja bändi keikkaili tuolloin ilman häntä. Muistan, että Eero esitti laulun tv:ssä, en kyllä muista missä ohjelmassa. Siinä kohtaa, kun laulussa lauletaan "nousin vuorille sen kertomaan", Eero nousi tuolille ja lauloi "nousin tuolille sen kertomaan". Kaikenlaista sitä ihmisen muistiin tarttuu.

RCA Victor FAS 958-levyarvio

Levyarvio Iskelmä-lehden numerossa 8/1966

Salainen rakkaus on lukemattomia kertoja levytetty evergreen. Tunnetuin versio on näyttelijä Doris Dayn originaali. Sammy Fain sävelsi laulun Daylle elokuvaan Calamity Jane. Secret Love tuotti Fainille Oscar-pystin parhaasta alkuperäissävellyksestä ja Doris Daylle ykköshitin sekä USA:ssa että Englannissa. Boys-tulkinta lienee kuitenkin saanut innoituksen englantilaisen Kathy Kirbyn vuonna 1964 tekemästä beat-versiosta. Rauli Badding Somerjoki levytti biisin lähes samoilla sanoilla Tähdet, tähdet albumilleen (Johanna JHN 3035) merkaten suomennoksen kuitenkin omiin nimiinsä. Tai en tiedä syntyikö merkintä Baddingin vai levy-yhtiön toimesta.

Ronski Antti on joidenkin lähteiden mukaan peräisin jo 1800-luvulta, jolloin sen esiaste olisi ollut Brittein saarilla nimellä The Unfortunate Rake -nimellä tunnettu laulu. Ehkä se osin pohjautuukin tuohon, muttei ole täysin sama laulu. Ensimmäiset tunnetut levytysversiot ovat 1920-luvulta. Gambler's Blues nimellä sen levytti Fess Williams and his Royal Flush Orchestra 1927. Ensimmäistä kertaa St. James Infirmary Blues nimellä sen levytti Louis Armstrong 1928. Bobby "Blue" Bland levytti laulun 1961, mutta Boysien ohjelmistoon laulu ilmeisesti tuli naapurimaasta Ruotsista, ainakin Jussi teki suomalaisen tekstin ruotsalaisen folk-version pohjalta.

Tammikuussa oli jo julkaistu single Sinä vain/Norjan puu (FAS 955) Eero & The Boys nimellä, mutta tuolla singlellä Jussi ei ollutkaan mukana. Se onkin ainut The Boys -single, jolla Jussia ei lainkaan kuulla. Tosin sekään ei syntynyt ihan ilman Jussin myötävaikutusta. Jussi teki nimittäin Sinä vain kappaleen sanat yhden iltalomansa aikana Mikkelissä.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

Tässä myös pidempi eli albumiversio Salainen rakkaus -laulusta:

nuottiviiva