banneri
RCA Victor FAS 960
RCA Victor FAS 960, 10-11.1965, Discophon 8.1966
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Balladi kanuunasta Rauno Lehtinen 2:01
B Tummanpunainen - Candy Apple Red - Houston Turner / Jussi Raittinen / Eero ja Jussi & The Boys 3:11
Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu, puhe ja rummut
Jussi Raittinen: laulu ja akustinen rytmikitara
Lasse Kvist: basso
Kaj Westerlund: soolokitara (A), 12-kielinen akustinen soolokitara (B)
sekä
Jukka Kuoppamäki: akustinen kitara (A)
Rauno Lehtinen: piano
Antero Kasper: käyrätorvi (A)
Antero Luukkonen: käyrätorvi (A)

Tämä on toinen single Numero 2:lta. Yhtye esitti Balladi kanuunasta -laulun TV-2:n Ohimennen ohjelmassa ja se kuultiin myös Yrjö Tähtelän elokuvassa "Topralli". Eeron ja Jussin osuus oli kuvattu talvisessa Suomenlinnassa Jussin intti-loman aikana. Elokuussa 1966 Balladi kanuunasta nousi radion Kahdeksan kärjessä -listan ykköseksi. Singlestä ei kuitenkaan jostain kumman syystä tullut myyntihittiä. Parhaimmillaan Balladi kanuunasta oli Suosikki 100 listalla vain sijalla 69. Levymyynnin vähäisyyteen vaikutti ehkä se, ettei yhtye esittänyt sitä lainkaan keikoilla kiertäessään kesällä 1966 ahkerasti ympäri Suomea Danny-show'n mukana.

Idea lauluun syntyi valokuvista, jotka Johan Vikstedt oli otattanut Eerosta ja Jussista Suomenlinnan valleilla. Yhdessä, Numero 2:n kanteen päätyneessä kuvassa Eero istui Kustaanmiekalla olevan kanuunan päällä. Rauno Lehtinen oli nähnyt kuvat Vikstedtin työpöydällä ja sai saman tien inspiraation laulun melodiaan ja tekstiin.

Eero ja Jussi Raittinen: Balladi kanuunasta elokuvasta Topralli (1966)

Kantribiisi Tummanpunainen on peräisin George Hamilton IV:n albumilta Fort Worth, Dallas Or Houston (RCA Victor LSP 2972). Jussi teki suomalaisen tekstin lauluun Raittisten perheen mökillä Lohjalla. Aiheen tekstiin hän sanoo syntyneen Nummenkylän lavatansseista ja niitä edeltävistä tyttöjen kyytiinottamisralleista kauppalan pääväylällä Laurinkadulla.

Singlen A-puolesta julkaistiin albumilla myös instrumentaaliversio, jolla Kajde Westerlund soittaa Duanne Eddy -tyylisen soolon. Molemmat singlen kappaleet ovat muodostuneet aikaa myöten kestosuosikeiksi ja ne on julkaistu uudelleen moneen kertaan.

RCA Victor FAS 960

Molemmat laulut julkaistiin kokoelma-albumeilla Singlet 1964-68 ja Eero ja Jussi - 20 Suosikkia. Tummanpunainen julkaistiin 1980 uudelleen singlellä (RCA Victor PB 9447). Tuolloin alkuperäiselle versiolle oli lisätty jälkiäänityksellä Olli Haaviston steel-kitara-osuudet. Tämä jälkiäänitetty versio on kuultavissa kokoelma-albumilla Suomi-Rockin korkeakoulu ja alimmaisesta Spotify-linkistä.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

nuottiviiva