banneri
RCA Victor FAS 970
RCA Victor FAS 970, 2.1967, Discophon 1967
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Take It Easy - Nice n' Easy - Lewis Spence - Alan Bergman - Marilyn Bergman / Jussi Raittinen / Seppo Paakkunainen 2:27
B Kaipaan sua - Kulkurin kaiho - traditional / Johnny Liebkind - Jussi Raittinen / Seppo Paakkunainen 2:50

Tuottaja Johan "Mosse" Viksted, Ronnie Kranck (tausta), Antti Joki (lauluosuudet) Finnvox-studio, 8.2.1967. Miksaus Antti Joki, Finnvox-studio.

Muusikot:
Eero ja Jussi & The Boys:
Eero Raittinen: laulu ja taustalaulu
Jussi Raittinen: laulu, taustalaulu ja kitara
Pekka Laitinen: urut, cembalo (B), taustalaulu
Kurt Mattson: rummut
Seppo Paakkunainen: baritonisaksofoni (A), huilu (B), taustalaulu (B)
Kaj Wallin: basso
sekä:
Kaj Backlund: trumpetti (A)
Pekka Leimu: altosaksofoni (A)
Raimo Näätänen: pasuuna (A)
Ritva Paakkunainen: taustalaulu (A)
Ell Tabur: taustalaulu (A)

Kaipaan sua yksi Eeron ja Jussin useampaankin kertaa levyttämistä biiseistä. Ensimmäistä kertaa veljekset olivat levyttäneet sen Soundsien riveissä joulukuussa 1963. Tuo single ei kuitenkaan menestynyt. Syynä siihen oli Kaipaan sua kappaleen kohdalla levyn puristuksessa sattunut tekninen virhe, joka aiheutti selvän rasahduksen levyä soitettaessa. Tämä johti soittokieltoon Yleisradion ohjelmistossa ja ilman radiosoittoa ei menestys ollut tuolloinkaan mahdollista.

Tämä jäi kaivelemaan Jussia ja hän pyysi loppuvuodesta 1966 Paroni Paakkunaista tekemään biisiin modernimman sovituksen. Seuraaviin treeneihin Paroni toikin mukanaan The Beach Boysien Good Vibrations hittistä vaikutteita ammentaneen upean sovituksen. Jussi muokkasi Johnny Liebkindin Soundien levytystä varten tekemää tekstiä. Tällä kertaa levyn valmistus onnistui erinomaisesti ja lopputulos on tyylikäs. Tämä versio on Eeron ja Jussin kolmesta Kaipaan sua -versioista selvästi paras. Eeron ja Jussin stemmalaulu toimii upeasti ja Paroni ja Pekka Laitinen vahvistavat laulusoundia. Paroni huilu ja Laitisen cembalo tuovat lisäväriä esitykseen. Laulun lopun falsettiosuuden laulaa Jussi.

RCA Victor FAS 970-levyarvio

Iskelmä-lehden numerossa 4/1967 julkaistu levyarvio ennakoi TOP 20 -sijoitusta, mutta sitä ei tullut, levy pysytteli kyllä viisi kuukautta Suosikki 100 -listalla, mutta parhaaksi sijoitukseksi jäi 30.

Kolmas versio Kaipaan sua kappaleesta kuultiin vuonna 1986 tehdyllä albumilla Numero 3. Tuolloin käytettiin Johnny Liebkindin Soundseille tekemää sovitusta.

A-puolen Take It Easy on nimestään huolimatta suomennos alun perin Frank Sinatran levyttämästä Nice 'n' Easy -biisistä. Sinatra levytti biisin Nelson Riddlen suuren orkesterin säestämänä saman nimiselle albumilleen 1960. Eero ja Jussi olivat kuitenkin löytäneet laulun Charlie Richin huhtikuussa 1966 ilmestyneeltä albumilta Big Boss Man (RCA Victor LSP 3537). Albumi sisälsi Richin aiemmin RCA:n Groove-alamerkillä julkaistuja singlebiisejä. Tuolta Richin albumilta poimittiin muitakin biisejä Eero ja Jussi & The Boysin ohjelmistoon. Richin versio Nice 'n' Easystä oli ilmestynyt alun perin kesäkuussa 1964 Chet Atkinsin tuottamalla singlellä (Groove 58-0041). Eeron ja Jussi & The Boysin levytysversio noudattelee aika pitkälle Richin versiota.

Charlie Rich: Big Boss Man

Take It Easyn levytyksessä oli mukana iso kokoonpano, kolmen puhaltajan täydentäessä saundia. Taustalaulajina toimivat Paroni Paakkunaisen ja Pekka Laitisen lisäksi Paronin puoliso Ritva ja Laitisen kanssa samassa asuntolassa asunut folklaulaja Ell Tabur. Virolaissyntyinen Tabur levytti samana vuonna yhden singlen Suomessa ja muutti myöhemmin Yhdysvaltoihin ja levytti siellä useita kansanmusiikkialbumeja. Taburin USA:ssa asunut pikkusisko perusti kotikaupunkiinsa Eero ja Jussi & The Boysin usalaisen fan clubin.

Lasse Kvistin ollessa keskittymässä yo-kirjoituksiin, tuurasi häntä bassossa entinen Jormas-basisti Kaj Wallin.

Eero ja Jussi & The Boys esiintyivät myös samana vuonna useilla puhaltamilla vahvistetulla kokoonpanolla televisiossa ja joissakin konserteissa.

Kaipaan sua on julkaistu myöhemmin ainakin kokoelmilla Eero ja Jussi 1960 - 1970, 20 Suosikkia, Singlet 1964-68 ja 30 Suosikkia. Take It Easy on julkaistu vain Singlet 1964-68 -koelman vinyyliversiolla.

Kuuntele singlen biisit Spotifystä:

nuottiviiva

-->