banneri
Single: SD 5601-A
Decca 45-SD 5601, 16.9.1963, Musiikki Fazer 1963
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Mustalainen Elemér Szentirmay / The Esquires 2:18
B Muista minua Pedro de Punta / The Esquires 2:25
Muusikot:
The Esquires:
Reijo Bergström: soolokitara
Jorma Kalenius: basso
Eero Raittinen: rummut
Jussi Raittinen: komppikitara
Single: SD 5601-B

Loppukesästä 1963 lähdettiin jälleen Helge Siimeksen järjestämälle kiertueelle. Tällä kertaa matka suuntautui Lappiin. Siimes mainosti yhtyeen soittavan myös vanhaa tanssimusiikkia. Jussi muisteleekin laulaneensa keikoilla Satumaata ja muita sen hetken suosikkitangoja. Muiden silloisten rautalankabändien tavoin Esquiresilla olikin ohjelmistossaan vanhan tanssimuusikin kappaleita kuten Muista minua, Guitar Tango ja Happy Henric’s Polka. Bändin kitaristi Reijo Bergström oli lisäksi rutinoitunut tanssiyhtyemuusikko. Lapin kiertueesta saaduilla rahoilla hankittiin bändille paremmat vahvistimet.

Lapin kiertueen jälkeen alettiin suunnittelemaan uutta levyä. Juokse sinä humman menestyksen innoittamana Osmo Ruuskanen halusi Esquiresilta lisää vanhoihin iskelmiin perustuvia rautalankasovituksia. Pian painuttiinkin studioon ja uusi rautalankalevy ilmestyi kauppoihin 16.9. Levyn kappaleina olivat hitaan foxin tyyliin esitetty Mustalainen ja Toivo Kärjen tango Muista minua. Muista minua on ensimmäinen Eeron ja Jussin levyttämä Toivo Kärjen sävellys. kaihoisa tango on muuttunut Esquiresien käsittelyssä reippaaksi twistiksi.

Eero on kehittynyt rumpalina huomattavasti ja väläyttää Muista minua -biisissä terävät Ventures-tyyliset virvelifillit. Reijo Bergström puolestaan heittää upean kitarasoolon, joka Jussin mukaan on alusta loppuun improvisoitu, mikä tuon ajan kitaralevyillä oli harvinaista.

Mustalainen on unkarilaisen Elemér Szentirmayn, alkuaan nimeltään János Németh (s. 9.12.1836, k. 3.8.1908), säveltämä. Tämä vuonna 1875 sävelletty laulu on hänen tunnetuin teoksensa. Singlen biisit julkaistiin myös EP-levyllä Rautalankaa, jonka b-puolella on kaksi The Avangersien esittämää kappaletta.

Musiikki-Fazerin mainos kuuden rautalankabändi levyistä

Kuuntele single Spotifystä:

nuottiviiva

-->