banneri
Fontana TF 271581A
Fontana TF 271581, 12.1963, Musiikki Fazer 1963
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Hei tytöt Johnny Liebkind 1:44
B Kaipaan sua traditional / Johnny Liebkind / Johnny Liebkind 2:30
Muusikot:
The Sounds:
Peter Ekman: basso
Henrik Granö: kitara
Johnny Liebkind: laulu, rummut
Eero Raittinen: laulu
Jussi Raittinen: komppikitara
Fontana TF 271581B

The Sounds oli Emma-hittinsä jälkeen rautalankabändien ehdoton ykkönen. Heillä oli myös reilusti paremmat soittokamat kuin The Esquiresilla, jossa Eero ja Jussi soittivat vielä alkusyksystä 1963. Soundseilla oli USA:sta hankitut Fenderin vahvistimet, jota Jussikin katseli kateellisena nähdessään Soundsit keikalla Natsalla Esquiresin lapin kiertueen jälkeen.

Komppikitaristi Bobi Söderberg oli jättänyt bändin muutettuaan vanhempiensa kanssa Turkuun. Uutena komppikitaristina Natsan keikalla oli Timo Puustinen. Johnnyn siirtyessä rumpujensa takaa mikrofonin ääreen laulamaan tuoretta Hymyhuulet -hittiään, joutui soolokitaristi Henkka Granö rumpaliksi. Tästä Jussi sai idean tarjota itseään ja Eeroa Soundseihin. Näin bändillä olisi kaksi rumpalia ja laulusolistia, jotka voisivat vaihdella paikkaansa.

Tämä tarjous meni läpi ja Raittisen veljekset vaihtoivat bändiä. Englannista puhalsi taas voimakas uusi tuuli: The Beatles. Soundseissa oli jo havahduttu siihen, että pelkkä soitettu rautalanka ei enää riitä. Piti olla myös laulua. Eeron ja Jussin mukaan tulo toi lauluvoimaa ja uudella kokoonpanolla taittuivat myös Beatles-sävelmät.

Yhtye harjoitteli ohjelmistoonsa puolisen tusinaa biisiä Beatlesien Please Please Me -ensialbumilta. Lisäksi otettiin haltuun biisejä The Searchersilta, Brian Poole & The Tremeloesilta ja Cliff Richardilta. Kokoillan keikkojen ensimmäisellä tunnilla soitettiin pelkkää rautalankaa. Sitten jatkettiin Johnnyn ja Eeron vuorotellen laulamilla britti-covereilla. Keikkoja oli Expo-hallissa, Natsalla ja lähikuntien tanssipaikoilla. Loppuvuodesta ilmestyneeltä With The Beatles ohjelmistoon tuli All My Loving, I Wanna Be Your Man, Chuck Berryn Roll Over Beethoven ja Money.

Soundsien levytystilanne oli hiukan skitsofreeninen. Bändi oli tavallaan levyttänyt kahdelle yhtiölle, rautalankalevytykset Fazerille ja Johnnyn laulamat singlet Scandialle. Fazerilla oli ollut haluja tehdä bändin kanssa lp-levy, mutta bändi ei osannut oikein päättää tehdäänkö se laulettuna tai rautalankana. Keskusteluja käytiin myös Scandian kanssa. Lopulta päädyttiin siihen, että uuden kokoonpanon ensi levytys on laulettu single. Se tehtiin Fazerin edustamalle Fontana-levymerkille, kuten Soundsien aiemmat rautalankasinglet.

Tämä single jäi Eeron ja Jussin ainoaksi levytykseksi Soundseissa. Levyn biisit ovat Johnny Liebkindin käsialaa. Kaipaan sua tosin perustuu vanhaan valssiin Kulkurin kaiho, jota Liebkind on tosin muunnellut varsin vapaasti. Eero vastaan pääosin laulusta Hei tytöt kappaleessa. Kaipaan sua biisin laulavat Eero, Jussi ja Johnny yhdessä, Eeron aloittaessa tämänkin biisin. Johnnyn ääni on kyllä miksattu aika kuulumattomaksi.

Levy ei menestynyt kaksisesti. Osittain tämä johtui siitä, että Kaipaan sua kappaleen osalta levyn puristuksessa oli sattunut tekninen vika. Tämän takia levy sai soittokiellon Yleisradion ohjelmistossa. Kappele olisi muuten ollut varmaa hittiainesta. Eero ja Jussi ovat myöhemmin levyttäneet sen kahdesti uudelleen.

Kummalliset käänteet Soundien levytyksissä jatkuivat tämänkin singlen jälkeen. Muu bändi ilman Raittisia kävi 15.2.1964 levyttämässä Scandialle Ann-Christinen kanssa singlen, jolla kuultiin ensimmäiset suomenkieliset tulkinnat Beatles-sävelistä. Singlen biisit olivat Meidän yhteinen (From Me To You) ja Jos käden annat vain (I Want Hold Your Hand). Laulujen esittäjiksi levyetikettiin merkittiin "Ann-Christine ja Johnny, The Hounds".

Jos tämä aiheutti närää Fazerilla, aiheutti se sitä myös bändin sisällä. Toinen närää aiheuttanut asia oli se, ettei Jussi ostanutkaan itselleen Soundseissa saamaansa Fender Stratocaster -kitaraa. Ehkä oli hiukan myös musiikillisiakin eroja. "Vanhat" Sounds-muusikot halusivat esittää pääasiassa kauniisti laulettua beat-musiikkia. Eero ja Jussi taas olisivat halunneet esittää myös rock’n rollia ja englannista käsin suosioon nousemassa olevaa rhythm’n bluesia. Rolling Stones yhtyeen ensimmäinen albumi kolahti kovaa Eerolle ja Jussille, kun taas muut Soundsit lähinnä naureskelivat levylle. Niinpä Raittisen veljekset soittivat viimeisen keikkansa Soundseissa Kotkan lyseossa maaliskuun lopulla 1964 ja lähtivät perustamaan omaa bändiä.

Tosin The Boys yhtyeen perustettuaan Eero ja Jussi levyttivät vielä The Sounds -nimellä Fazerin toimeksiannosta biisejä Japanista tilattua The Sounds -albumia varten. Tämä instrumentaalilevy julkaistiin Japanissa 1965 nimellä The Sounds' Best Album

Kuuntele single Spotifystä:

nuottiviiva

-->