banneri
single: FAS 018
RCA Victor FAS 018, 22.5.1969, Discophon 1969
# kappale sävel & sanat / sovitus kesto
A Lännen nopein Kari Kuuva / Eero Koivistoinen 2:43
B Kun Kusti polkee Kari Kuuva / Eero Koivistoinen 2:43

Tuottajat Aarno Raninen ja Johan "Mosse" Viksted, äänitys Jouko Ahera, Scandia-studio 22.5.1969.

Muusikot:
Kari Kuuva ja Jussi Raittinen & The Boys:
Kari Kuuva: laulu, akustinen rytmikitara (A)
Jussi Raittinen: laulu, akustinen rytmikitara (A)
Arto Alaspää: trumpetti
Antero Jakoila: sähkökitara
Heikki Kasari: tenorisaksofoni (A)
Eero Koivistoinen: alttosaksofoni
Mike Koskinen: trumpetti
Matti Oiling: rummut
Eero Ojanen: piano
Seppo Peltola: pasuuna (B)
Pekka Sarmanto: basso

Tämän Kari Kuuvan ja Jussin yhteisen singlen etiketissä esittäjiksi mainitaan "Kuuva ja Raittinen, The Boys, joht. Eero Koivistoinen". Levyllä Boyseja täydentävät Mike Koskinen, Eero Ojanen, Seppo Peltona ja Pekka Sarmanto. Tuon ajan Boys-miehistöstä levyllä ei kuulla Mikki Nuorivaaraa.

Jussi oli tutustunut ystävänsä Pertti Kilpeläisen kautta Kari Kuuvaan pian tämän muutettua Tampereelta Helsinkiin. Kari oli Pertasan lailla innokas kelanauhurin omistaja ja yhdessä kaverukset tallensivat demoja ja muuta musiikkia, joita on sittemmin julkaistukin Etnomono-merkin toimesta. Toinen Jussin ja Karin yhteinen harrastus on country-musiikki, joka sittemmin suomentui Jussin ansiosta kantriksi. Molemmat olivatkin tekemässä ensimmäisiä suomalaisia kantrilevytyksiä.

Wigwamia perustamaan lähtenyt Ronnie Österberg oli soittanut viimeisen keikkansa Boyseissa loppiaisena -69 Lappeenrannassa. Hänen tilalleen oli tullut Matti ”Keisari” Oiling. Keväällä bändi keikkaili lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa. Mikki Nuorivaara oli päivätöissä Yleisradiossa ja Koivistoisella ja Oilingilla oli paljon studiotöitä ja muita soittohommia. Myös Alaspään ja Kasarin opiskelut rajoittivat keikailua. Monesti bändi esiintyikin varamiehisenä, niin myös tällä singlellä.

Keskioluen vapautuminen vei kansaa tanssilavoilta keskikaljabaareihin ja johti monien tanssipaikkojen kuolemaan. Isolle kokoonpanolle ei enää ollut riittävästi kysyntää ja seitsemän miehinen kokoonpano teki viimeisen keikkansa 8.11.1969 Kulttuuritalolla. Vanhasta kokoonpanosta Jussin soittokaveriksi jäi Antero Jakoila. Espoossa oli vaikuttanut ABC-trio, jossa soittivat Jukka Hauru kitaraa, Pekka Pohjola bassoa ja Raimo Rautarinne rumpuja. Jakoila ehdotti voimien yhdistämistä tämän trion kanssa ja niin myös tapahtui. Tälle bändille muodostui eräänlaisiksi rinnakkaiskokoonpanoiksi Tommie Mansfield Group ja Country Boys.

Kun Kusti polkee on sittemmin julkaistu myös kokoelma-albumeilla Suomi-Rockin korkeakoulu sekä Hitit 1975. Jälkimmäinen hiukan ihmetyttää, onhan tämä laulu vuodelta 1969. Biisi löytyy myös digitaalisissa jakelukanavissa julkaistulta albumilta Täydet 100. Sen sijaan Lännen nopein sai toisen julkaisunsa vasta vuonna 2019 Svart Recordsin julkaisulla Numero 2 - Singlet 1966-1969.

single: FAS 018

Kuuntele Kun Kusti polkee Spotifystä:

nuottiviiva

-->