banneri
levyetiketti: Scandia KS 929A
Scandia KS 929, 9.1974, Scandia-Musiikki 1974
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
A Metsämökin tonttu K.W. Blomqvist / Kaj Westerlund 2:34
B C'mon Everybody Cochran-Capehart / Jussi Raittinen / Kaj Westerlund 2:35
Muusikot:
jussi Raittinen: laulu
Jussi & The Boys:
Jussi Raittinen: laulu, taputus
Kaj Westerlund: piano, basso, akustinen kitara, taputus
Antero Jakoila: kitara
Aimo Hakala: rummut
sekä Nono Söderberg: kitara (soolo B)

Tuottaja Matti Laipio ehdotti Jussille ja The Boyseille vuoden 1974 Syksyn Sävel -kilpailuun osallistumista. Sopivaa biisiä vain ei ollut tiedossa kunnes Laipio törmäsi K.W. Blomqvistiin. K.W kertoi minulle biisin syntyhistorista: "Olin Hullujussin kanssa äänittämässä Finnvoxin studiolla Pitäjänmäessä, kun törmäsin portaissa Matti Laipioon ja hän kysyi onko mulla mitään Syksyn Säveleen. Sanoin miettiväni asiaa, menin kotiin ja rupesin kelaamaan mun mummoni muni mun mammani -lorua, jota olin joskus aiemmin kokeillut rocn'n'rollina. Teksti syntyikin puolessa tunnissa. Soitin alkuillasta Laipiolle ja vein tekstin mukanani kapakkaan. Laipio innostui ja sanoi, että voitto on jo melkein taskussa. Biisissä oli kuitenkin yksi säe, johon oli joku kansanrunousseuran copyright (vanha hokema: oli syys, oli sade, oli luteelta delannut fade...) joka jätettiin pois. Raittinen pyysi minua kotiinsa, jossa minulta ruvettiin tivaamaan sanoihin melodiaa. Sanoin, että ei ole. Jussi sanoi, että koetetaan kuitenkin ilman sabluunaa, komppasi pianolla ja nauha pyöri ja sen päälle Kajde teki sovituksen johon lisäsi aksentit jne. En uskonut hetkeäkään koko juttuun kunnes tuli kutsu loppukilpailutilaisuuteen"

Jussi, Nono Söderberg ja Aikka Hakala

Loppukilpailupaikan varmistuttua alettiin kuumeisesti miettiä keinoja menestyksen varmistamiseksi. Joku esitti erilaisiin hahmoihin pukeutumista Abban eroviisuissa käyttämään tyyliin. Niinpä Kajde puettiin husaarin juhla-asuun, Jussi munkin asuun, tuore sulhanen Aikka smokkiin, Antero sai Pekka Puupää hatun ja vahvistuksena ollut Nono Söderberg puettiin nallepukuun. Ensimmäistä kertaa Syksyn Sävelessä käytettiin näin poikkeavia esiintymisasuja ja tämän arvioitiinkin tuoneen Jussille ja The Boysille runsaasti ääniä varsinkin naisilta ja lapsilta.

Viikkosanomien heti ohjelman jälkeen haastattelemat asiantuntiat ennustivat voittoa Jussi & The Boysille. Postikorttiääniä tuli kolmekymmentä säkillistä. Jussi ja pojat saivat 35243 ääntä ja selvän voiton. Taakse jäi paljon kokeneita artisteja mm. Fredi, Kisu, Hector, Paula Koivuniemi, Anki Linqvist ja Jukka Kuoppamäki.

Syksyn Sävel voittaja "Metsämökin tonttu" on ilman muuta eniten myyty Jussin singleistä. Se oli singlejen myyntilistalla parhaimmillaan neljäntenä ja TOP 20:ssä yhteensä viisi kuukautta. Levyllä on vierailijana useaan otteeseen Boyseissa soittanut ja vieraillut Nono Söderberg, joka oli siis mukana myös Syksyn Sävel -kilpailussa.

"Metsämökin tonttu" on julkaistu sittemmin albumeilla Kantri & rock (HSLP 157) ja Parhaat 1973-76 (SAFCD 2025) kuten myös lukuisilla kokoelmalevyillä mm. ensimmäisellä 16 Finnhits (FTV 1) -kokoelmalla. Yhteensä Metsämökin tonttua on myyty eri levyillä reilusti yli 100 000 kappaletta. C'mon Everybody on vartavasten tätä singleä varten äänitetty studioversio, joka on julkaistu myös tuolla Parhaat 1973-76 albumilla. Molemmat singlen kappaleet löytyvät myös Scandian Huipulla 6 (SLP 609) -kokoelmalta.

Jussi ja kiitos teille

Jussi levytti Metsämökin tontun uudelleen 1982 ilmestyneelle lastenlaulualbumilleen Jussi Merihädässä. Kuten monesti muulloinkin, uusi versio ei ollut alkuperäisen veroinen.

Metsämökin tontun säveltä käytettiin myös Jussin vuonna 1975 levyttämällä Lääketehdas Astran mainossinglellä Clobacillin rock.

Metsämökin tontun ovat levyttäneet sittemmin monet muutkin artistit ja bändit, mm. Amulet, Vilperin Perikunta, Esa Katajavuori, Jean S, Osmo's Cosmos, Channel Four ja Eini.

Kuuntele singlen kappaleet Spotifystä:

levyetiketti: Scandia KS 929A

nuottiviiva

-->