banneri
DDT Jazzband Plays The Blues
CD: Trad Jazz DDTCD6, Trad Jazz ry 2019
Äänitys: Robi De Godzinsky, Sound Team Godzinsky 11-12.2018
DDT Jazzband Plays The Blues
# kappale sävel / sanat kesto
5 Route 66 Bobby Troup 3:46
12 St. Louis Blues William C. Handy 4:36
Muusikot:
Jussi Raittinen: laulu
Fred Andersson: klarinetti (12)
Raimo Näätänen: vetopasuuna
Niklas Andersson: trumpetti
Pekka Mesimäki: kitara
Ilkka Joronen: piano
Pentti Mutikainen: kontrabasso
Thomas Rönnholm: rummut

DDT Jazzband juhlisti 60-vuotiasta taivaltaan äänittämällä vanhoja bravuurinumeroitaan sisältävän albumin, jolla Jussi laulaa kaksi hänelle kovin tuttua laulua. Jussihan on esiintynyt DDT:n kanssa jo 60-luvun lopulta alkaen ja ollut mukana kolmella heidän albumillaan ja yhdellä singlellä. Albumi julkaistiin 9.10.2019 Aleksanterin Teatterissa, Helsingissä pidetyssä konsertissa, jossa kuultiin albumin biisien lisäksi useita muitakin sävelmiä, mm. Do You Know What It Means To Miss New Orleans, jonka Jussi lauloi 1977 DDT:n albumille High Society.

Bobby Troupin 1946 säveltämä Route 66 on kovin tuttu Jussin musiikin ystäville, siitähän Jussi on taltioinut aiemmin jo viisi versiota. Ensimmäinen taltiointi tapahtui The Rolling Stonesin innoittamana heinäkuussa 1964 Eero ja Jussin & The Boysin toiselle singlelle. Toinen versio tehtiin keväällä 1965 ilmestyneelle albumille Numero 1. Seuraavana oli vuorossa suomenkielinen versio eli Valtatie 66, jonka Jussi & The Boys levyttivät vuonna 1975.

Jussin suomenkielisessä tekstissähän laulettiin Orivedeltä Lapualle johtavasta kantatie 66:sta. Siinä tie ei saanut mairittelevaa arviota ja Jussi heittikin siinä vaatimuksen tienpitäjälle: "Vielä TVH:lle värssyn omistan, kun on tehnyt meille tien noin surkean. Tehkää uus valtatie 66". TVH - nykyinen Destia - ottikin lopulta onkeensa tästä kehotuksesta ja aloitti -80 luvulla tien perusparannuksen. Tien vihkiäisiin tilattiin Jussilta uusi teksti lauluun. Jussi teki työtä pyynnöstä ja niin laulu sai uuden tekstin ja nimen - Kun on uus kantatie 66.

Uuden version kantaesitys oli sitten kantatie 66:n vihkiäisissä. Eero ja Jussi & The Boys levyttivät myös biisin ja se julkaistiin singlekasetilla. Uudessa versiossa tientekijää muistettiin kiitoksin: "Vielä TVH:lle värssyn omistan, kun se laittoi meille tien niin mukavan, kun on uus kantatie 66". Laulun teksti pääsi myös Virtain ja Alavuden vuonna 1985 julkaisemaan matkailuesitteeseen.

Tämä kasetti ei ole ollut myynnissä, vaan sitä on jaettu äänitteen kustantaneiden kuntien mainoslahjana. Kaupalliseen jakeluun Kun on uus kantatie 66 julkaistiin 1998 Poptorin kokooma-CD:llä Poptorin parhaat - Menopäällä (Poptori ID5CD-505).

Näiden julkaistujen versioiden lisäksi Eero ja Jussi & The Boys äänittivät biisin vuonna 1982 Jussin alkuperäisillä suomenkielisillä sanoilla. Nyt biisi oli sovitettu kantrivalssin tyyliin ja siinä kuullaan moniäänistä laulua koko bändin (Eero, Jussi, Eero Lupari ja Hillel Tokazier) osallistuessa laulamiseen. Valitettavasti tätä äänitystä ei ole toistaiseksi mennessä julkaistu.

Nyt DDT:n kanssa tehty versio on lähimpänä Nat King Colen alkuperäistä versiota. Toinen Jussin tälle DDT Jaxxbandin albumille laulama laulu on hyvin tunnettu bluesklassikko, W.C. Handyn jo yli satavuotta sitten kirjoittama St. Louis Blues. Tämä biisi kuului Jussi ja Eeron ohjelmistoon jo rautalankabändissä The Esquires. Tämä Haka-kerhossa taltioitu instrumentaaliversio on kuultavissa versio albumilla Sadoin sähkökitaroin, extra osa 4. Tuolla versiolla Jussi soittaa komppikitaraa, mutta nyt Jussi hoitaa lauluosuuden. Velipoika Eero levytti myös tämän laulun DDT:n säestämänä ensimmäiselle albumilleen Eeron elpee.

nuottiviiva