banneri
Hirvi, älä tule tielle
LP:Tähtitorni TÄLP-5, Tähtitorni 1984
MC: Tähtitorni TÄMK-5, Tähtitorni 1984
Digital: Sony Music Entertainment Finland / Bluebird 2.6.2017
Tuottaja: Eero Lupari ja Jussi Raittinen
Äänitys: Timo Toikka, Topsonic (taustat) / Rene Sirén, Musicmakers, Helsinki, kesä-heinäkuu 1984
Miksaus: Rene Sirén, Musicmakers, Helsinki, kesä-heinäkuu 1984
Hirvi, älä tule tielle
# kappale sävel/sanat kesto
A1 Hirvi älä tule tielle Mikko Alatalo 4:34
A2 Rampa sydän Jaakko Salmi 2:15
A3 Gartsan gundi Eero Lupari / Veikko Lehmuksela 3:02
A4 Samassa veneessä - Konttorikantri - Kyösti Kattilakoski - Markku Lonkila / Markku Lonkila 2:38
A5 Esplanadi Keijo Räikkönen 6:50
B1 Varjoisan kujan poika Eero Lupari / Jukka Itkonen 3:08
B2 Mañana David M. Barbour - Peggy Lee / Trad-Reino Helismaa 3:58
B3 Stadin kundin kaiho - Niin gimis on Stadi - Jussi Isomeri / Veikko Lehmuksela 3:51
B4 Oma vaarini oon - I'm My Own Grandpa - Dwigth Latham - Moe Jaffe / Juice Leskinen 2:58
B5 Kuule sinua rahastetaan Eero Lupari / Aappo I. Piippo 2:04
B6 Ihmisen satumaa Mikko Alatalo / Harri Rinne 3:49

Sovitukset: Eero Lupari

Muusikot:
Jussi Raittinen ja Eero Luparin orkesteri:
Jussi Raittinen: laulu, taustalaulu, kazoo-hepo (B5)
Eero Lupari: orkesterin johto, sähkö- ja akustiset kitarat, Yamaha DX7 (A5), taustalaulu
Anteri Jakoila: akustiset ja slide-kitarat, mandoliini
Juha Tikka: sähköbasso (A1, A3, A5, B1, B2, B4-B6)
Antti Hytti: kontrabasso (A2, A3, A5, B3)
Tomi Parkkonen: rummut ja löymäsoittimet
Hillel Tokazier: piano
Aaro Kurkela: harmonikka
Heikki Jäntti: huuliharppu
Antero Priha: trumpetti
Mircea Stan: pasuuna
Risto Pensola: klarinetti, alttosaksofoni
Irina Milan: taustalaulu, systeri (B2)
Esa Nieminen: taustalaulu
Jokke Seppälä: taustalaulu (A1)

1970 -luvun lopulla Jussi alkoi tehdä laulelmakeikkoja ja lauluiltoja lähinnä kapakoissa, joissa hän itseään kitaralla säestäen esitti erilaisia laulelmia ja ralleja sekä myös veti yhteislauluiltoja. Tämä levy koostuu osin noiden keikkojen ohjelmistosta. Yksi näistä on Jussin pitkäaikainen keikkabravuuri Esplanadi. Tämän Keijo Räikkösen tekemän suomalaisen folk-klassikonhan levytti alun perin vuonna 1965 Hootenanny Trio (His Master's Voice TJ 312).

Levy jatkaa tavallaan sitä monipuolisen tulkinnan linjaan, jota Jussin Scandialle 70-luvun alussa levyttämä tuotanto edusti. Nyt stadin kasvatti laulaa kuitenkin stadin lauluja. Levy nimittäin sisältää kulttuurihistoriallisestikin merkittävää antia - stadin slangilla riimiteltyjä laulelmia. Näitä ovat Mañana, sekä Veikko Lehmukselan runoihin sävelletyt Gartsan gundi ja Stadin kundin kaiho. Viimeksi mainitun oodin kotikaupungilleen Lehmuksela kirjoitti jatkosodan aikana jouluaatonaattona 1942 Karhumäessä.

Mañanan kohdalla kansiteksteissä on virhe. Sanoittajaksi on merkitty trad. ja kannessa todetaan: "Sanat ovat suusta suuhun kulkenutta helsinkiläistä perinnettä. Kukaan ei tiedä tekstin sepittäjää, mutta ainakin osia siitä tuntee yllättävän moni lapsuutensa ja nuoruutensa 50-luvulla Hesassa elänyt." Teosto kuitenkin tietää tekstin tekijän ja se on - kukapa muu kuin - kansanrunoilija Reino Helismaa. Tosin Helismaan teksti pohjautuu ilmeisesti vanhaan laulajalta toiselle kulkeutuneeseen tarinaan.

Levyä varten on tehty myös joukko uusia kappaleita. Näistä vastaavat mm. Mikko Alatalo, Eero Lupari sekä Juice Leskinen, joka on tehnyt mainion tekstin Oma vaarini oon kappaleeseen. Levyn mukana tulee pahviliuska, jolle on painettu laulujen sanat stadin kielen sanastoineen, tiedot levyllä soittavista muusikoista sekä Oma vaarini oon laulun pohjalta tehty vaarin sukupuu.

Hirvi, älä tule tielle biisin sanoittajaksi levykanteen on merkitty Harri Rinne. Teksti on kuitenkin biisin säveltäjän Mikko Alatalon itsensä tekemä. Alatalo oli ollut 80-luvun alussa tullimiesten lakon aikana esiintymässä Tornion kaupunginhotellissa. Lakon takia kaupungissa ja myös yleisön joukossa oli runsaasti rekkamiehiä, jotka vaativat Alataloa laulamaan Tapio Rautavaaran vanhaa klassikkoa Yölinjalla. Biisiin ei kuitenkaan löytynyt sanoja, mutta rekkamiesten vaatimusten johdosta Alatalo sepitti vanhaan laulun aihioon saman aiheisen laulun. Tämän hän sitten rekkamiehiä tyynnytelläkseen esitti heti tuoreeltaan.

Samassa veneessä on alkuperäiseltä nimeltään Konttorikantri. Sen ensi levytys ilmestyi 1981 Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä yhtyeen ainoksi jäänellä albumilla Alavilla mailla hallanvaara (KRÄLP10). Tästä satiirisesta biisistä on muodostunut Jussin keikkabravuureita. Sitä ja Stadin kundin kaihoa on myös paljon toivottu uudelleen julkaistavaksi. Musicmakers julkaisikin albumin biisit Kuule, sinua rahastetaan kappaletta lukuunottamatta vuonna 2000 ilmestyneellä kokooma-albumilla Stadin kundin kaiho (MMCD 112).

Stadin slangista kiinnostuneiden kannattaa vierailla Erkki Johannes Kauhasen toimittamilla Stadin slangin kotisivuilla. Sieltä löytyy myös sanat Gartsan kundi, Stadin kundin kaiho ja Mañana biiseihin.

Sony Music on julkaissut levyn digitaalisena jakeluna 2.6.2017. Kuuntele levy Spotifystä:

nuottiviiva

-->