banneri
Eri esittäjiä: Kantri
LP: Scandia SLP 554, Scandia-Musiikki 1971
MC: Finnlevy SDE 064, Finnlevy 1971
Digital: Warner Music Finland 2013
LP: Lippolevy 168, Lipposen Levy- ja Kasetti, 23.4.2022
Tuottaja: Jussi Raittinen
Äänitys: Jouko Ahera, Scandia-studio 1-4.2.1971
Kantri
# kappale sävel/sanat kesto
A1 Oon yksin niin -Oh, Lonesome Me- Don Gibson / Jussi Raittinen 2:27
A2 Mieluiten sun miehes oisin -I'd Love To Be Your Man- Buck Owens-Red Simpson / Jussi Raittinen 2:20
A3 Käy ohitsein -Walk On By- Kendall Hayes / Kari Tuomisaari 2:07
A4 Äiti sun kaltaises -I Whis I Had Mommy Like You- Billy Sherrill-Norris Wilson-Danny Walls / Kari Kuuva 3:03
A5 Nukkekoti Kari Kuuva 3:20
A6 Et pettää mua sä saa -Ruby, Don't Take Your Love To Town- Mel Tillis / Kari Kuuva 2:40
A7 Tukholma -Detroit City- Mel Tillis-Danny Dill / Jussi Raittinen 3:06
B1 Edessäin näen tien yksinäisen -Long Lonesome Highway- James Hendricks / Jussi Raittinen 1:45
B2 Lähde mukaan -Hey Good Looking- Hank Williams / Kari Kuuva 2:03
B3 Mä sulta ikävän sain -Singing The Blues- Melvin Endsley / Jussi Raittinen 2:17
B4 On kaikki ennallaan -He Loves Me All The Way- Norris Wilson-Chip Taylor-Billy Sherill / Jussi Raittinen 2:17
B5 Sydämmein, niin mustasukkainen -Jealous Heart- Jenny Lou Carson / Kari Kuuva 2:13
B6 Toisin oli ennen -Talk About The Good Times- Jerry Hubbard / Kari Kuuva 2:05
B7 Kunnon suomalainen -Okie From Muskogee- Merle Haggard / Jussi Raittinen 2:30

Sovitukset: Kaj Westerlund

Muusikot:
Jussi Raittinen: laulu (A1, A3, A5, A7, B1, B3, B5, B7), akustinen kitara, taustalaulu
Arto Sotavalta: laulu (A2, B2)
Eija Merilä (A4, B4)
Rauli Puumalainen: laulu, (A6, B6) rummut, taustalaulu
Kaj Westerlund: piano, urut, kitara, taustalaulu
Antero Jakoila: sähkökitara
Kari Kuuva: akustinen kitara, taustalulu
Jarno Sarjanen: taustalaulu
Petri Hohental: viulu, akustinen kitara
Pentti Mutikainen: bassoviulu, sähköbasso
Roy Rabb: steel-kitara
Mikko Kuoppamäki: bongot
Sakari Helle: huuliharppu
Olli Heikkilä: urut
Jaakko Salo: urut
Maija Hapuoja: taustalulu
Kaisa Martelius: taustalaulu
Kai Lind: taustalaulu
Kari Fall: taustalaulu

Voitko kuvitella, Suomen ensimmäinen kantrilevy tehtiin vasta vuonna 1971. Jussi oli jo kauan tehnyt country and westwern -musiikkia tunnetuksi Suomessa. Hän oli saanut useita ystäviään mm. Kari Kuuvan innostumaan kantrista ja soitellut kantrilevyjä myös koko kansalle radiossa Kantrikotvanen ohjelmassa ja saanut joitakin kantrahtavia biisejä jo Eeron ja Jussin levyille. Lopulta hän sai myös Scandia-Musiikin ylipuhuttua ja niin päästiin tekemään ensimmäistä todellista kantrialbumia.

Levyn kappaleet ovat pääosin amerikkalaisia c&w -klassikkoja, mutta mukana on myös yksi suomalainen biisi - Kari Kuuvan Nukkekoti. Jussi laulaa kahdeksan levyn biiseistä. Muut kappaleet laulavat Scandian silloiset solistit Eija Merilä ja Arto Sotavalta sekä The Boysien rumpuja tuolloin kolistellut Rauli Puumalainen. Miellellään lauluosuuksissa olisi kuullut myös taustoja soittaneet ja laulaneet Kari Kuuvan ja Jarno Sarjasen.

Silloinen The Boys -yhtye on urkuri Mikki Nuorivaaraa lukuunottamatta kokonaisuudessaan mukana levyllä ja muodostaa levyn peruskokoonpanon. Lisäksi levyllä soittaa suuri joukko asiaan vihkiytyneitä huippumuusikkoja. Jussin esittämät kappaleet julkaistiin Tukholmaa ja Kunnon suomalaista lukuunottamatta vuonna 1975 uudelleen Kantri & rock -albumilla.

Tukholma on julkaistu uudelleen vasta 1998 ilmestyneellä Jussin kokoelmalla 20 suosikkia. Tukholman tekstinhän Jussi teki alun perin Dannyn levytystä varten. Kunnon suomalainen puolestaan on julkaistu singlenä yhdessä Edessäin näen tien yksinäisen kanssa (Scandia KS 854). Myös Oon yksin niin / Mä sulta ikävän sain julkaistiin singlenä (Scandia KS 859). Sinkkuja kuten albumiakin myyntiin varsin vähän - joitakin satoja kappaleita, joten niitä on melkoisen vaikeaa löytää nykyään mistään.

Et pettää mua sä saa on julkaistu vuonna 1983 kokoomakasetilla Musiikkimaraton: Amerikan suosikkeja kotimaisina esityksinä MMK 6).

Pekka Gronow kirjoittaa levyn kansiteksteissä mm. seuraavaa: "Mielestäni Jussi Raittinen on hämmästytävän hyvin onnistunut tavoittamaan country-musiikin hengen ja siirtämään sen suomalaisiin oloihin. Sekä säestys että laulutapa ovat hyvin tyylin mukaiset. En suinkaan oleta, että jokainen suomalainen ensi kuulemalta ihastuu country-musiikkiin. Se on meillä vielä uutta ja hieman outoa. Mutta samalla se on virkistävällä tavalla toisenlaista. Ja kun country-musiikkiin tottuu, siitä ei enää pääse eroon vaan sitä on kuultava lisää. Esimerkiksi Norjassa ja Hollannissa country-musiikki on erittäin suosittua. Uskon että "kantri" on tullut myös Suomeen jäädäkseen."

Käy ohitsein kappaleen suomalaisen tekstin tekijäksi on tällä levyllä mainittu Saukki eli Sauvo Puhtila. 20 suosikkia albumilla sanoittajaksi on merkitty Kari Tuomisaari, joka on Teostoon merkitty tekstin oikea tekijä.

Levytyssessiosta jäi yli neljä biisiä, jotka julkaistiin myöhemmin samana vuonna ilmestyneellä Länttä kohti-albumilla. Lisäksi äänitettiin yksi biisi, Sunnuntai-aamuna, johon ei saatu julkaisulupaa.

Jussin kiinnostus kantriin johti siihen, että varsinaisen Jussi & The Boys kokoonpanon rinnalle muodostui sivukokoonpano Country Boys. Tämä kokoonpano myös keikkaili muun muassa Kari Kuuvan, Jarno Sarjasen, Päivi Paunun sekä amerikkalaisen laulaja/kitaristi/lauluntekijä Athur Spencerin toimiessa solisteina.

Kantri

Rocket Records julkaisi albumin biisit cd-formaatissa 16.6.2010 yhdessä Länttä kohti albumin biisien kanssa nimellä Kantri / Länttä kohti. Warner Music julkaisi Kantri-albumin digitaalisena jakeluna kesällä 2013. Levykauppa Äx:n sisaryhtiö Lipposen Levy ja Kasetti julkaisi albumin uutena vinyylipainoksena Record Store Dayn erikoiskjulkaisuna 23.4.2022.

Kuuntele albumi Spotifystä: