banneri
Lumottu meri
SECD002, 2013, omakustanne 2013
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
1 Lumottu meri - The Enchanted Sea - Frank Metis - Randy Starr / Jussi Raittinen / The Secrets 2:51
Muusikot:
Jussi Raititnen: laulu
Marko Virtanen: soolokitara
Esa Hallivuori: komppikitara
Kari Änäkäinen: bassokitara
Kimmo Koskipuro: rummut
Rami Hänninen: akustinen kitara
Turo Lento: urut

Jussi laulaa sanoittamansa Lumottu meri -laulun tällä The Secrets -rautalankyhtyeen cd-singlellä. Levyn tuottajana toimi Rami Hänninen ja äänittäjinä Jonni Hautamäki, Esa Hallivuori, Rami Hänninen, Turo Lento. Rami Hänninen myös miksasi biisit ja masteroinnin teki Jorma Hämäläinen, Studio Pop. Jussin lisäksi Secretsiä avustavat Varjokuva-yhteestä tutut Rami Hänninen ja Turo Lento. Eero ja Jussi levyttivät tämän kappaleen englanninkielisenä versiona, The Enchanted Sea, heinäkuussa 1964 ja se julkaistiin heidän kolmannella singlellään (FAS 926). Jussi tekstitti laulun suomenkielelle Topi Sorsakoski & Agents -yhtyeen 1988 ilmestyneelle Pop-albumille.

Kappaleen alkuperäislevytyksen teki USA:ssa The Islanders -yhtye, joka koostui biisin säveltäjistä, kitaristi Randy Starr (oikealta nimeltään Warren Nadel) ja harmonikkaa soittanut Frank Metis, joka myös vihelsi levytyksessä. Laulua alkuperäislevyllä ei ollut. Kyseessä oli ilmeisesti studio-kokoonpano, joka ei keikkaillut. Sävelmä julkaistiin 1959 singlellä (Mayflower Records M-16) ja seuraavana vuonna myös albumilla The Enchanted Sound Of The Islanders. Martin Denny levytti myös laulun 1959 albumilleen The Enchanted Sea. Tämäkin oli instumentaaliversio. En tiedä kumman versio loppujen lopuksi julkaistiin ensimmäisenä.

Ilmeisesti säveltäjät kirjoittivat myöhemmin sanatkin lauluun, ainakaan ASCAP ja Teosto eivät tunnista muita tekijöitä. Lauletun version kappaleesta teki The Browns -yhtye RCA Victorin julkaisemalle albumille Town & Country. Tämä levy ilmestyi 1960.

Randy Starr oli kohtalaisen tunnettu lauluntekijä, hän on kirjoittanut 60-luvulla mm. kaksitoista Elviksen levyttämää biisiä, lähinnä yhdessä Fred Wisen kanssa. Heidän töitään ovat mm. Kissin' Cousins ja Datin'

Toisena kappaleena The Secretsien singlellä kuullaan instrumenttaaliversio Fredin tunnetuksi tekemästä laulusta Vippaa mulle viitonen.

Singlen piti olla esimakua The Secrets yhteyeen myöhemmin ilmestyvältä albumilta...

Suomalaisia tämä biisi on kiinnostanut, koska siitä on tehty useapikin levytys täällä. Kuuntele Spotifystä The Islandersin ja Martin Dennyn vuoden 1959 versiot sekä The Brownsien vuoden 1960 versio: