banneri
Rockin' 50
CD: Ding Dong VOXCD-003, Ding Dong Song / Audiovox Records 1993
MC: Ding Dong VOXMC-003, Ding Dong Song / Audiovox Records 1993
Digital: Warner Music Finland 2014
Tuottaja: Esa Pulliainen, Vesa Anttila, Eero Lupari
Äänitys: Esa Pulliainen, Vesa Anttila, Eero Lupari, Hitsville 3, heinä-elokuu 1993
CD-masterointi: Risto Hemmi, Finnvox
Rockin' 50
# kappale sävel / sanat kesto
1 Stadiin takaisin - Back In The USA - Chuck Berry / Jussi Raittinen 2:46
2 Olet paha - You're No Good - Clint Ballard Jr. / Orvokki Itä 3:01
3 Lempeen jos luottaa - Love - Norrie Paramor / Kaarina 3:23
4 Mä eroon pääse en - Gonna Get Back Home Somehow - Doc Pomus - Mort Shuman / Jussi Raittinen 3:35
5 Mr. Blues Jussi Raittinen 4:18
6 Jäät kaipaamaan - Cry, Cry, Cry - John R. Cash / Pekka Myllykoski 2:20
7 Ykkönen - Number One - Gunnar Bergström - Albert Sandström / Saukki 2:57
8 Koko Suomi surffaa - Surfin' USA / Sweet Little Sixteen - Chuck Berry / Jussi Raittinen 2:55
9 Vanhat sydänsurut - Cold, Cold Heart - Hank Williams / Kari Kuuva 3:19
10 Takaa ajatusten virran - Gentle On My Mind - John Hartford / K.W.Blomqwist - Jussi Raittinen 3:36
11 Purppurapurjeet - Red Sails In The Sunset - Hugh Williams - Jimmy Kennedy / Martti Jäppilä 2:45
12 Joo, mä meinaan juu - I'm Talking About You - Chuck Berry / Jussi Raittinen 2:47
13 Paha kuu - Bad Moon Rising - John Fogerty / Tuomari Nurmio 3:23
14 Taivaaseen! Jussi Raittinen 3:18

Sovitus: Esa Pulliainen, Vesa Anttila, Eero Lupari (5), Eero Lupari (14), muiden biisien sovittaista ei tietoa.

Muusikot:
Jussi Raittinen & Jussirockers:
Jussi Raittinen: laulu
Esa Pulliainen: kitarat
Vesa Anttila: kitarat, taustalaulu
Eero Lupari: kitarat, taustalaulu
Heikki Sandrén: rummut, perkussiot
Juha Tikka: basso
Hillel Tokazier: piano, sähköpiano
Pepe Ahlqvist: huuliharppu

"Skuruja mä kaipaan,
ikävöin myös Kaivariin.
Kun siellä rokki repee pauhaamaan,
niin oitis pääsen fiiliksiin"

(kansilehdykästä löytyvä pätkä Stadiin takaisin biisin tekstiä)

Albumi julkaistiin Jussin 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi syyskuussa 1993. Levyn sisältö on huolella valittua. Se sisältää kaksitoista ulkomaista klassikkobiisiä, peräti kolme Chuck Berryn teosta, ja kaksi Jussin omaa sävellystä ja sanoitusta. Jussi vastaa myös käännösbiisien sanoituksista neljän kappaleen osalta. Perinteisteisiä suomalaistekstittäjiä edustavat Reino Helismaa (Orvokki Itä), Sauvo Puhtila (Saukki) ja Martti Jäppilä. Mukana on myös tekstit Jussin hyviltä ystäviltä Kari Kuuvalta ja K.W.Blomqvistilta, joka on sanoittanut Takaa ajatusten virran -biisin yhdessä Jussin kanssa.

Biisit edustavat Jussin perinteistä rock, rhythm & blues ja kantri ohjelmistoa. Jussia on usein morkattu toisten biisien esittämisestä, mutta tällä levyllä hän esittelee myös vahvan näytön biisintekijän taidoista. Mr. Blues ja Taivaaseen! eivät juuri kalpene levyn klassikkojen rinnalla.

Rockin' 50 -kansikuva suoratoistopalveluissa

Vanhin laulu albumilla on Purppurapurjeet eli alun perin nimellä Red Sails In The Sunset tunnettu, Wilhelm Groszin (käytti salanimeä Hugh Williams) ja Jimmy Kennedyn jo vuonna 1935 kirjoittama laulu. Grosz oli syntynyt Wienissä ja Kennedy Pohjois-Irlannissa. Grotz pakeni kotimaastaan natsivainojen takia Englantiin 1934. Laulun ovat levyttäneet mm. Bing Crosby ja Nat King Cole. Ensimmäisen suomalaisversion Dallapén isän Martti Jäppilän tekstillä levytti Harmony Sisters 1936. Aika yllättävä biisivalinta Jussilta.

Takaa ajatusten virran on Jussin omia kantrisuosikkeja. Ensimmäisen version Jussi levytti siitä 1976 ilmestyneelle Mennään melomaan albumille. Tästä uudesta versiosta Jussi on erityisen ylpeä siksi, että sen hän lauloi sisään ensimmäisellä otolla taustan äänittämisen yhteydessä. Tyylikäs versio tämäkin on, mutta kaipaan kovasti aiemmassa versiossa soinutta Roy Rabbin steel-kitaraa. Aiemmin Jussin levyttämiä ovat myös Hank Williams klassikko Vanhat sydänsurut, jonka ensimmäinen versio kuultiin 1971 ilmestyneellä albumilla Länttä kohti ja Taivaaseen, jonka Jussi levytti ensimmäisen kerran kasettijulkaisulle Se täytyy tehdä NYT!. Tosin silloin laulun nimenä oli Taivaallinen rauha, mutta teksti on ihan sama.

Elviksen ohjelmistosta on tällä kertaa mukana vain Pomus-Shuman parivaljakon kirjoittama Gonna Get Back Home Somehow, jonka Elvis levytti Nashvillessa RCA:n Studio B:ssä 18.3.1962. Päivän valoon biisi putkahti päivälleen kaksi kuukautta myöhemmin Elviksen Pot Luck -albumilla. Olet paha eli You're No Good on monille tuttu Swinging Blue Jeansin esittämänä, mutta ensimmäisen levytyksen siitä taisi tehdä Dee Dee Warwick 1963 (Jubilee 45-5459). 21 kesäkuuta 1955 julkaistu Cry, Cry, Cry avasi toisen Sun Recordista tähtiin ponnistaneen artistin - Johnny Cashin - uran. Pekka Myllykosken käännöstekstin ensiesitys kuultiin Freud Marx Engels & Jungin singlellä pari vuotta ennen Jussin versiota.

Rockin' 50 -c-kasettijulkaisun kansikuva

Berryn biiseistä vanhin, Berryn alkuaan 29. joulukuuta 1957 levyttämä Sweet Little Sixteen, on tullut Jussin levylle kiertotietä Beach Boysilta, joka levytti tammikuussa 1963 laulun Brian Wilsonin uudella tekstillä nimellä Surfin' U.S.A.. BMI:n tietokannassa laulu on kuitenkin yksin Berryn nimissä. Albumin avaavan laulunsa Back In The USA Berry levytti helmikuussa 1959. Tuorein Berryn lauluista - I'm Talking About You - on tammikuulta 1961.

Useimmat cover-biisit ovat rapakon takaa, mutta yksi ruotsalainen sävelmäkin on mahtunut mukaan. Se on suomalaisille, myös Jussille, hyvin tutuksi tulleen Jerry Williamsin alun perin vuonna 1963 levyttämä (Sonet T-7555) Number One, jonka Saukki käänsi "kekseliäästi" nimelle Ykkönen. Biisin säveltäjäksi on kansilehdessä merkitty A. Frogman. Tämän nimimerkin takaa sammakkomiehiksi paljastuu parivaljakko Gunnar Bergström ja Albert Sandström. Heistä Bergström taisi etupäässä käyttää Frogman-nimimerkkiä. Tämän laulun osalta Bergström on ilmeisesti säveltäjä ja Sandström alkuperäistekstin kirjoittaja.

Brittiläisiä lauluntekijöitä levyllä edustaa konkari Norrie Paramor, jonka biisin Lempeen jos luottaa levytti ensimmäisenä suomeksi Jorma Kalenius albumilleen Mä tahdon rokata. Tuolla levyllähän on muutakin yhteistä Jussin kanssa. Biisin suomalaiset sanat on nimimerkillä Kaarina kirjoittanut Olli Hämäläinen. Vanhemmat jazzin harrastajat tuntevat tämän orkesterin johtajan, basistin ja muutenkin monipuolisen musiikin ammattilaisen nimellä Olli Häme.

Levyn muusikoissa on Jussin kanssa paljon aiemminkin soittaneita, kuten Eero Lupari ja Hillel Tokazier, sekä ainakin levyllä uudempia tuttavuuksia, kuten Agents-rumpali Heikki Sandrén ja Pepe Ahlqvist. Kitarat svengaavat Boysissa useaan otteen tuuraajana vierailleen "Maestro" Esa Pulliaisen johdolla mahtavasti ja koko bändi soittaa kerrassaan upeasti.

Kuuntele levy Spotifystä: