banneri
Jussi & The Boys: Rokaten tieni meen
CD: Emsalö EMCD048, EAN 6420114028969, Emsalö Music & Metsberg Music 15.9.2023
LP: Emsalö EMLP048, EAN 6420114028952 (musta vinyyli), Emsalö Music & Metsberg Music 15.9.2023
LP: Emsalö EMLP048, EAN 6420114028952 (värillinen vinyyli), Emsalö Music & Metsberg Music 15.9.2023
Tuottaja: Tuomas Metsberg
Äänittäjä: Risto Hemmi, Finnvox Tammikuu 2023; Tuomas Metsberg (lauluosuudet) tammi-toukokuu 2023
Miksaus: Janne Haavisto
Masterointi: Henri Nuorivaara, Z-Trading
Kuvat ja kannet: Pasi Rytkönen
Rokaten tieni meen
# kappale sävel & sanat / suomiteksi kesto
1 Melkein halvaannuin - Paralyzed - Otis Blackwell, Elvis Presley / Jussi Raittinen 3:32
2 Kaihon laineet - Sea of Heartbreak - Hal David, Paul Hampton / Janne Kaunisto 2:37
3 Kantrimusaa ja honkytonkkii - Country Music & Honky Tonkin’ - Janne Kaunisto / Jussi Raittinen 2:55
4 Rakkaus on ikuinen Jussi Raittinen / Juice Leskinen 4:33
5 Joensuu kutsuu - Oklahoma Hills - Jack Guthrie, Woody Guthrie / Juha Kainulainen 3:45
6 Mä aion istuu vain - I’m Gonna Sit Right Down - Howard Biggs – Joe Thomas / Rauli Somerjoki 2:11
7 Pitkä musta auto - Long Black Limousine - Vern Stovall - Bobby George / Kari Kuuva 4:06
8 Poreilevaan tuoppiin tuijotan - Bubbles in My Beer - Tommy Duncan, Cindy Walker, Bob Wills / Janne Kaunisto 3:15
9 Nyt tai ei koskaan Esa Eloranta 3:05
10 She´s a Woman John Lennon, Paul McCartney 3:27
11 Rokaten tieni meen - Rockin’ My Life Away - Mack Vickery / Marko Haavisto 3:44
12 Ehkä muistat minut Esa Eloranta 4:35
Muusikot:
Jussi & The Boys:
Jussi Raittinen: laulu
Jari Metsberg: kitara
Tuomas Metsberg: kitara
Rudy Ryynänen rummut
Lasse Sirkko basso
ex-Boys
Arto Alaspää: trumpetti (1, 6)
Vesa Anttila: Fender VI basso (4, 12), akustinen kitara (1, 5, 6, 9)
Olli Haavisto: lap-steel, pedal steel, akustinen kitara (kaikki raidat)
Eero Koivistoinen: tenorisaksofoni (1, 6)
Eero Lupari: kitara (11)
Nono Söderberg: kitara (11)
Antti Tammilehto: kitara (11)
Hillel Tokazier: piano (4, 11)
sekä
Harri Ala-Kojola: tamburiini (1, 6, 9)
Antti Ikola: piano, Hammond B3 (kaikki raidat)
Charlotta Kerbs: taustalaulu (4, 7)
Juha "Jay" Kortehisto: pasuuna (1, 6) ja taustalaulu (4, 7)
Harri Taittonen: piano (1, 7), Hammond B3 (6)
Laura Airola: viulu (4, 5, 12)
Kukka Lehto: viulu (4, 5, 12)
Riikka Lampinen: sello (4, 5, 12)

Jussi & The Boys -albumi Rokaten tieni meen julkaistaan Jussi Raittisen 80-vuotissyntymäpäivänä 15.9.2023. Albumin taustat äänitettiin tammikuussa Finnvoxin studiolla ja lauluosuudet talven ja kevään aikana Jussin kotona Unioninkadulla. Albumilla on mukana nykyisten Boys-muusikoiden - Jari ja Tuomas Metsberg (kitarat), Rudy Ryynänen (rummut), Lasse Sirkko (basso) – lisäksi iso joukko entisiä Boys-yhtyeen jäseniä – kitaristit Vesa Anttila, Olli Haavisto, Eero Lupari, Nono Söderberg, ja Antti Tammilehto; trumpetisti Arto Alaspää saksofonisti Eero Koivistoinen ja pianisti Hillel Tokazier – sekä monia nuorempia, lahjakkaita muusikoita.

Tuomas Metsbergin tuottamalla, Risto Hemmin äänittämällä ja Janne Haaviston miksaamalla levyllä kuullaan monipuolinen kattaus osin tuttuja ja osin uusia biisejä. Viime mainittuja kirjoitti tuottelias Esa Eloranta (Nyt tai ei koskaan ja Ehkä muistat minut). Kantribiiseistä levyltä löytyy Janne Kauniston suomentamat Kaihon laineet (Sea of Heartbreak) ja Poreilevaan tuoppiin tuijotan (Bubbles in My Beer). Jussi puolestaan on suomentanut Kauniston biisin Kantrimusaa ja honkytonkkii (Country Music & Honky Tonkin’). Kauniston laulamana viimeksi mainittu kappale löytyy Johnny B.D. & Gasoline Guysin 2019 julkaistulta albumilta Trio, jolla Kauniston kanssa musisoivat Boys-miehet Tuomas Metsberg ja Lasse Sirkko.

Sea of Heartbreak on suuria kantriklassikoita ja omia kantrisuosikkejani. Don Gibson sai siitä yhden suurimmista hiteistään 1961. Sittemmin laulun ovat levyttäneet lukemattomat artistit. Upean version kappaleesta teki Rosanne Cash 2009 ilmestyneelle, muitakin kuolemattomia kantriklassikoita sisältäneelle List-albumilleen. Vaikuttava oli myös Rosannen Johnny-isän versio. Bob Wills And His Texas Playboys levytti monien myöhemmin versioiman surkuttelevan juomalaulunsa Bubbles in My Beer MGM:lle 1947 tekemänsä singlen b-puolelle. Janne Kauniston suomiversio löytyy 2021 ilmestyneeltä albumilta Eilistä vain.

Albumin nimikappale Rokaten tieni meen (Rockin’ My Life Away) lienee kunnianosoitus viime vuoden lopulla kuolleelle Killerille eli Jerry Lee Lewisille. Laulun kirjoittanut Mack Vickery äänitti 50-luvun lopulla joitakin lauluja Sun Recordsille, mutta niitä ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Sittemmin Vickery muutti Nashvilleen toimi siellä laulunkirjoittajana ja levytti itsekin omalla nimellään sekä taiteilijanimellä Atlanta James. Jerry Lee levytti Rockin’ My Life Awayn Elektran 1979 julkaisemalle, varsin onnistuneelle albumille Jerry Lee Lewis. Elektran julkaisemat kolme albumia toivatkin selvää nostetta Lewisin uralle. Marko Haaviston tekstillä laulun levytti 2007 "Suomen Killer" Mr Breathless albumilleen Ooh Yeah Baby! Myös Marko Haaviston keikkasetissä laulua on kuultu.

Onhan Jussi levyttänyt toki paljon muutakin kuin rock 'n' rollia, ainakin kantria, bluesia, jazzia, tangoa, jopa humppaakin sekä teemalevyillä mm. työväenlauluja, merimieslauluja. Rock 'n' roll oli kuitenkin pitkän uran alkusysäyksen antanut voima ja uraa kannatellut pohja. Albumin nimikappaleeseen, Haaviston kirjoittaman tekstin väliin, Jussi on sijoittanut pieniä muistumia uransa kohokohdista. Oman nostalgialisänsä esitykseen tuovat sillä soittavat lukuisat entiset Boys-muusikot. Studiossa tuntuu olleen varsin upea tunnelma, kun vanhat parrat pistävät parastaan.

Boys-levyillä on usein kuultu myös uusia versioita aiemmin levytetyistä lauluista. Niin nytkin. Sellaisia ovat Juha Kainulaisen suomentama Joensuu kutsuu (Oklahoma Hills) ja Elvikseltä lainattu kantriballadi Pitkä musta auto (Long Black Limousine). Ensin mainitun Jussi levytti Joensuusta tulleen tilauksen myötä 1990 singlelle Dingdong-song DDSS-1. Singlen toisella puolella kuultiin Juha Kainulaisen Elvis Liperissä. Jussi on muokannut hieman Kainulaisen tekstiä. Kaupparatsun sijaan Joensuu kutsuu tällä kertaa keikkamuusikkoa ja hänen majapaikakseen on vaihtunut Atriumin sijaan Vanha Jokela. Enää ei taida kumpaakaan majoituspaikkaa löytyä Joensuusta. Jokelan rakennus ainakin purettiin monien pettymykseksi ihan hiljattain. Entisenä joensuulaisen pisti myös korvaani Pielisjoen rannan muuttuminen Pielisen rannaksi. Jussi on pysynyt ajan hermolla. Nykyäänhän Joensuu yltää Pielisen rannoille asti, toisin oli Kaunulaisen kirjoittaessa alkuperäisen tekstin.

Oklahomasta kotoisin olleiden Jack ja Woody Guthrien Oklahoma Hills oli iso hitti 1945 Jack Guthrien levyttämänä, western swing -tyylin sovitettuna versiona. Woody Guthrie on laulun alkuperäinen tekijä. Hänen serkkunsa Jack muokkasi hieman melodiaa ja sanoitusta levytystään varten ja laulu on BMI:n tietokannassa rekisteröity molempien nimiin. Laulu nimettiin 2001 Oklahoman osavaltion viralliseksi kansanlauluksi. Saa nähdä joko Jussin uusi versio saa vastaavaa arvostusta Joensuussa.

Jussi taltioi ensimmäistä kertaa Pitkän mustan auton Pekka Nurmikallion Microvox-studiolla 23.1.1978 Kajde Westerlundin toimiessa tuottajana. Jussin silloinen levy-yhtiö EMI ei kuitenkaan julkaissut biisiä. Sen sijaan Discophon kelpuutti tallenteen 1980 julkaistulle kokoelmalle Eero ja Jussi 20 vuotta. Kotimaisen tekstin kirjoittanut Kari Kuuva levytti myös laulun albumilleen Nimittäin.

Ensimmäisenä Long Black Limousinen levytti toinen laulun kirjoittajista, Vern Stovall 1961 julkaistulle singlelle. Elviksen tummasävyisempi versio taltioitiin American Sound Studiolla Memphissä tammikuussa 1969 ja se oli yksi upean Elvis In Memphis -albumin helmistä.

Elviksen ohjelmistosta ovat peräisin myös Rauli Somerjoen aiemmin suomeksi levyttämät rock’n’roll -kipaleet Melkein halvaannuin (Paralyzed) ja Mä aion istuu vain (I’m Gonna Sit Right Down). Ensin mainittuun Jussi kirjoitti tekstin Baddingille Laivat -albumilla 1985 julkaistua versiota varten. Mä aion istuu vain löytyy Baddingin edelliseltä Tähdet, Tähdet -albumilta 1983.

Myös yksi Jussin oma sävellys on mukana. Laulun Rakkaus on ikuinen Jussi teki Marion Rungille Interviisut-kilpailuun ja Marion levytti sen 1980 ilmestyneelle albumilleen Moniilmeinen Marion. Tuon albumin kannessa sen nimi oli kirjoitettu kielifriikkejä ärsyttävästi juuri noin.

Edellisellä Unioninkatu 45-albumilla kuultiin yksi Esa Elorannan laulu, nyt siis kaksi. Nyt tai ei koskaan on kevyempi ralli, pieni ujon pojan kasvutarina. Albumin päätöskappaleeksi valittu Ehkä muistat minut omaa potentiaalia kasvaa laulujen historian lehdille. Jotkut veikkasivat jo kahta edellistä albumia Jussin ja poikien viimeiseksi albumiksi. Jos tämä levy jää sellaiseksi, on laulu varsin sopiva päätöskappale pitkälle uralle.

tunnen jonkin kauniin päättyvän
tunnen aikakauden väistyvän
uuden tieltä

vielä tunnen huulillani sinut
mulla on laukut täynnä tarinoita
aina jäljelle jää uuden idut

kun sä kuulet puiden havinoita
ehkä muistat minut

täällä soi se päättymätön laulu
se ikuinen virta, tyhjä taulu
minä poistun täältä joku päivä
kehostani jää kai joku häivä
tai tuule vire

kun sä kuulet puiden havinoita
ehkä muistat minut
					 

Muutama huomio laulujen tekijätietoista. Melkein halvaannuin eli Paralyzed on kansiteksteissä merkitty yksin Otis Blackwellin nimiin. Näinhän asia tunnetusti onkin, mutta tämä on yksi niistä lauluista, joissa lauluntekijä joutui Elviksen manageri Tom Parkerin vaatimuksesta antamaan puolet tekijänoikeuksista Elviksen nimiin. BMI on korjannut monia tällaisia vääryyksiä myöhemmin, mutta Elviksen levytysten osalta ei korjauksia ole tehty. Niissä tietysti taloudelliset intressit ovat suuret. Niinpä tämäkin laulu on edelleen BMI:n tietokannassa merkitty puoliksi Elvikselle.

Kaihon laineet eli Sea of Heartbreak säveltäjäksi on kansiteksteissä merkitty yksin Hal David. ASCAP:n tietokannassa, tekijät ovat puoliksi Hal David ja Paul Hampton. Harold Lane "Hal" David tunnetaan nimenomaan sanoittajana ja erityisesti säveltäjä Burt Bacharachin työparina. Kaikilla muilla levyillä, jotka minulle on vastaan tullut, on tämän laulun tekijöiksi merkitty sekä David että Hampton.

Joensuu kutsuu eli Oklahoma Hills on merkitty kansiteksteissä yksin Jack Guthrien säveltämäksi. Edellä kerroinkin, että laulun kirjoitti hänen serkkunsa Woody. Leon Jerry "Jack" Guthrie muokkasi laulua omaa levytystään varten ja serkukset ymmärtääkseni sopivat jakavansa tekijänoikeudet ja BMI on hyväksynyt molemmat laulun tekijäksi. Jussin, niin nyt kuin aiemmin, levyttämä versio perustuu tähän Jack Guthrien muokkaamaan versioon, niin kuin ilmeisesti kaikki myöhemmät versiot muutenkin.

Yhdysvaltalaiset tekijänoikeusjärjestöt ASCAP ja BMI eivät tietokannassaan erottele säveltäjiä ja sanoittajia. Erottelua ei yleensä tehdä yhdysvaltalaisilla äänitteilläkään. Ei siis voi varmuudella päätellä, kuka on laulun säveltäjä ja kuka sanoittaja. Olen yllä merkinnyt ASCAP:n ja BMI:n hallinnoimiksi rekisteröityjen laulujen tekijöiksi heidän tietokannastaan löytyvät tekijät otsikolla "sävel & sanat" ja suomalaisen käännöstekstin tekijän otsikolla "suomiteksti".