banneri
Huojuva lato & ystävät: Takkulan baari
CD: RAMA0217,EAN 6420114006301, Ramasound 30.6.2017
LP: RAMA0217LP, EAN 6420114006295, Ramasound 30.6.2017
Digital: Ramasound 30.6.2017
Tuottaja: Suonna Kononen ja Teemu Sinkko
Äänitys ja miksaus: Teemi Sinkko
Masterointi: J-J Nippala, Sonicimage
Takkulan baari
# kappale sävel/sanat/sovitus kesto
1 / A1 Takkulan baari Jarno Sarjanen / Jarno Sarjanen / Huojuva lato & ystävät 4:28
7 / A5 Vanha rokkistara - Old Rock 'n' Roller - Charles Daniels - Jack Gavin - Taz DiGregorio - Charles Hayward / Jussi Raittinen / Huojuva lato & ystävät 4:08
16 / B6 Herran huosta kaiken kantaa - Will The Circle Be Unbroken - Traditional / Mats Hulden - Suonna Kononen / Huojuva lato & ystävät 5:03
Muusikot:
Jussi Raittinen: laulu
Suonna Kononen: laulu, akustinen ja sähkökitara, huuliharppu, taustalaulu
Ilkka Vartiainen: pedal steel (1 ja 7), banjo ja dobro (16)
Tapsa Kojo: koskettimet, taustalaulu
Yrjö Vähäkallio: basso
Dave Forestfield: sähkökitara ja taustalaulu (16)
Keijo Korhonen: rummut ja taustalaulu
Riika Rauhala: taustalaulu (7 ja 16)
Teemu Sinkko: taustalaulu ja lyömäsoittimet (16)

Huojuvan ladon viides pitkäsoitto on kunnianosoitus suomalaiselle kantrimusiikille. Takkulan baarilla härmäkantrin helmiä Ladon kanssa versioivat vierailevat solistit Jussi Raittinen, Mikko Alatalo, Petri Pettersson, Nääsvillen Veljesten Kapa Ahonen, Freud Marx Engels & Jungin Pekka Myllykoski ja Arto "Pilli" Pajukallio. Levy jäikin 22.4.2017 kuolleen Pekka Myllykosken viimeiseksi taltionniksi. Pekka ei siis ehtinyt nähdä levyn julkaisua.

Jussi esittää levyllä kolme laulua. Levyn avaa suomalaisen kantrin hiljaisen sankarin Jarno Sarjasen Takkulan baari, joka on antanut nimen koko albumille. Jussi on tehnyt paljon yhteistyötä Jarno Sarjasen kanssa, mm. soittanut useilla Sarjasen levyillä. Sarjasen ensimmäinen kantri-levytys, jolla olivat Kari Kuuvan laulut Nukkekoti ja Parasta mielestäni julkaistiin jo 1968 (Scandia KS 734). Jussi levytti myös Nukkekodin Kantri nimeä kantaneelle albumille (Scandia SLP 554) 1970. Takkulan baari ilmestyi ensimmäisen kerran 1983 Sarjasen singlellä (JP-Musiikki JPS 1050).

Vanha rokkistara on Charlie Danielsin biisi, jonka K.W. Blomqvist toi tuliaisinaan eräältä Amerikan matkaltaan ja esitteli oitis Jussille. Jussi kertoi, että käännösteksti syntyi melkein saman tien levyä kuunnellessa. Jussin suomennos on hyvin omakohtainen ja erinomainen osoitus Jussin tekstintekijän taidoista. Hyvin voin yhtyä Suonna Kososen arvioon, että Vanha rokkistara on laulunkääntämisen mestariluokkaa. Vanha rokkistara ilmestyi ensimmäisen kerran Eeron ja Jussi & The Boysin albumilla 3 kitaraa (AXR AXRCD 1017).

Kolmas Jussin laulama kappale on monen artistin versioima amerikkalainen gospel-/kantriklassikko Will The Circle Be Unbroken, joka Mats Huldenin käännöksenä sai nimekseen Herran huosta kaiken kantaa. Laulu on tullut tunnetuksi amerikkalaisen folk & country -yhtyeen Carter Familyn toimesta ja sittemmin sen ovat levyttäneet mm. John Lee Hooker, Bob Dylan, The Band ja Susan Boyle. Hulden käänsi laulun Jussi & The Boysin Kehä kartuu -albumia (Scandia SLP 620) varten, joka julkaistiin 1975. Suonna Kononen käänsi Takkulan baaria varten ne pari säkeistöä, jotka Mats Huldenilta olivat kiireen vuoksi jääneet kääntämättä.

Laulun alkuperäisen tekstin kirjoitti Ada R. Habershon tuhansia gospel-sävelmiä tehneen Charles H. Gabrielin säveleen jo 1907. Ensimmäisen tunnetun versrion alkuperäisellä tekstillä levytti Metropolitan Quartet 1927. A.P. Carter kirjoitti tekstin suurelta osin uusiksi, käyttäen kuitenkin laulun kertosäkeessä lähes alkuperäistä tekstiä ja Carter Family levytti laulun tuolla uudella tekstillä 1935. Myöhemmät levytykset perustuvatkin tähän A.P. Carterin tekstiin, niin myös Huldenin ja Konosen suomenkielinen teksti. Monilla levytyksillä laulu on kirjattu joka Carterin nimiin tai traditionaaliksi, niin kuin tälläkin albumilla.

Jussin esittämät laulut on äänitetty Gurujen studiolla Joensuussa 16.12.2016.

Levyn julkaisusta vastaa Ramasound ja jakelusta Supersounds. Lp-versiolla on 12 biisiä ja näyttävät gatefold-kannet. Lp-versiolla on mukana kaikki Jussin laulamat biisit. Cd-versio on pahvinen digipak ja mukana on värikäs 16 sivun booklet. Katso albumin täydellinen biisilista Huojuvan ladon sivuilta.

Levyn julkaisukonsertti pidettiin Joensuussa Ilovaarirockin yhteydessä 8.7.2017. Keikalla olivat mukana levyn vierailevista solisteista Kapa Ahonen, Pilli Pajukallio ja Jussi Raittinen. Alla muutamia kuvia tilaisuudesta:

Jussi ja Suonna Kapa Ahonen Jussi Pilli Pajukallio Huojuva lato & vieraat

"Otamme musiikkivaikutteet Amerikasta ja yritämme istuttaa ne suomalaiseen maisemaan. Emme laula highwaylla kulkemisesta, vaan lauluissamme voi esiintyä kuutostie, Joensuu tai Lieksa. Laulamme näistä nurkista, mutta amerikkalaisella letkeydellä", kuvaili Huojuvan ladon Suonna Kononen bändin muusikillisia ja henkisiä juuria Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa.

Katsotaan albumin nimikappaleen live-esitys levyn julkaisukeikalta Joensuun Ilovaarirockista:

Levyn Helsingin julkaisukeikka oli Semifinalissa la 12.08.2017

Kuuntele levy Spotifystä: