Nykyinen Jussi & The Boys-yhtye muotoutui vuonna 1999, kun Vesa Anttila siirtyi Nylon Beatiin ja Eero Raittinen soolouralle. Tilalle tulivat kitaristi Jari Metsberg (Boys no 34) ja rumpali Rydy Ryynänen (Boys no 35). Metsberg on soittanut 70-luvulla Karmassa, sittemin mm. Freukkareissa ja nykyään Boysien ohella myös Jiri Nikkisen kanssa Beatles-musiikkiin erikoistuneessa Get Backissa. Ryynänen on taas vaikuttanut rautalankayhtye The Quietsissa sekä Jussi Sydänmäen Trinityssä ja soittaa nyt myös uudessa The Needles-bändissä Nono Söderbergin ja Eero Luparin kanssa.
SHAKE-albumin ohjelmisto on suurimmaksi osaksi ajettu sisään parin vuoden ajan keikoilla. Suurin ongelma on tällä kertaa ollut se, että nykyään on vaikea saada levytyslupaa käännösteksteille, varsinaisista kustannusoikeuksista puhumattakaan. Niinpä The Boys äänitti treenikämpällä Kallion Helsinginkadulla peräti 22 kappaleen pohjat, joista sitten viisitoista päätyi Shake!:lle. Päällesoitot, laulu ja miksaus hoituivat sitten kitaristi Eero Luparin (Boys no 30) Sky Studiolla Tapaninvainiossa. Vierailevina muusikkoina kuullaan pianisti Hillel Tokazeria sekä saksofonisti Panu Syrjästä, jotka kummatkin vaikuttavat Jussi Raittisen (Boys no 2, basso ja laulu) kanssa myös Jump'n'Jive-nimisessä bändissä rumpali Matti Oilingin kanssa.
Albumin uusista käännösteksteistä vastaavat Lupari ja Raittinen sekä tämän vanhempi poika Pekka Raittinen, lauluntekijä/laulaja, josta tullaan vielä kuulemaan. Aivan uusi nimi sanoittajana on myös Pertti Kilpeläinen, pitkän linjan muusikko, joka 60-70-lukujen taitteessa soitti Jussin kanssa legendaarisessa Tommie Mansfield Groupissa. Shake! on siis jälleen kerran Boys-perinteeseen nojaava cover-albumi, hieman vajaan kolmenkymmenen vuoden takaisen Mä tahdon rokata-lp:n tapaan.
SHAKE!:n kappaleet jakaantuvat neljään ryhmään, ja ne ovat kaikki hyvin tanssittavaa tavaraa. Jiveä harrastetaan jälleen varsin runsaasti, ja niinpä levyltä löytyy peräti kolme Bill Haley & The Cometsien kappaletta, jotka veljekset Eero ja Jussi Raittinen hankkivat 78:n kierroksen savikiekoilla syksyllä 1956 nähtyään elokuvan Rock Around The Clock. Nämä ovat aloitusraita Pelkkää Eevaa (Thirteen Women, suom. E. Lupari), Mambo-rock (suom. J.Raittinen) sekä Aa-Bee-Cee-boogie (suom. P. Kilpeläinen-J.Raittinen).
Samaa osastoa edustaa myös Kilpeläisen tekstittämä Gene Vincent-klassikko Lotta Lovin' eli Se riippuu siitä. Tästä kappaleesta löytyy Pertsan Philips -kotinauhurilla syksyllä -63 Helsingin Haka-kerholta The Esquires-yhtyeen ja Raittisen veljesten esittämä versio, joka on ilmestynyt Esa Pulliaisen tuottamalla, historiallisia tallenteita esittelevällä Etnomono-sarjalla 80-luvun alussa.
Täysveristä 60-luvun jenkki- ja brittipoppia kuullaan SHAKE!:lla niinikään neljän kappaleen verran. Etiäissinglellä ilmestynyt, ja pääkaupunkiseudun radioissa ahkeraan soinut Tuhat silmää yön on Vexi Salmen kääntämä, Gulliver-yhtyeen 70-luvulla levyttämä vuoden -63 Bobby Vee-hitti The Night Has A Thousand Eyes. Samaa USA:n länsirannikon tuon aikaista teinipoppia edustaa Johnny Burnetten Dreamin', johon Jussilla liittyy hempeitä muistoja 60-luvun alun kotihipoista. Kappale päätyi Rauli Badding Somerjoen levytysohjelmistoon kymmenisen vuotta myöhemmin Hectorin suomennoksena Toivon.
Itämaisia sävyjä tuo albumille niin amerikkalaisen Gene Pitneyn kuin myös englantilaisen Cheetas-yhtyeen 60-luvun puolessa välissä levyttämä Mekka, josta Marion Rung teki suomenkielisen version. Jussi Raittinen on kuitenkin sijoittanut uuden käännöksensä nuoruutensa kotikulmille Helsingin Kallioon ja Sörnäisiin.
Varsinaista brittipoppia edustaa Gerry & The Pacemakersien toinen hitti I Like It, jonka kynäili myös heidän ensimmäisen menestyksensä How Do You Do It:in laatinut Mitch Murray. I Like It on Eero Luparin suomennoksena nimeltään Saan paljon.
Ei Jussi & The Boys-albumia ilman Elvis Presley-coveria! Tämän säännön vahvistaa Kingin toisen elokuvan Loving You tunnussävel. Filmin jo vuonna -57 monta kertaa katsonut Jussi käänsi kappaleen nimellä Sua rakastain, ja esitti sen muuten ensi kerran vastaanottaessaan 50-vuotislahjanaan samanlaisen Gibson J200-kitaran, jollaisen Elvis saa manageriltaan filmissä. Tällaisesta kitarasta Jussi unelmoi 36 vuotta!
50-luvun alun jenkki-iskelmä You Belong To Me putkahti kolmisen vuotta sitten esille Ally McBeal-sarjassa, jolloin Pekka Raittinen teki siihen oitis suomennoksen tietämättä, että isän arkistosta löytyy Sue Thompsonin laulama originaalilevytys. Käännös Olet yksin mun, noudattelee alkuperäistä tekstiä ja Boysien sovitus kulkee alkuperäisversion latuja. Jos laulu tuntuu tutulta, niin kerrottakoon, että Jorma Kääriäinen teki siihen oman suomennoksen Boysien veljesyhtyeen viimeisimmälle suomenkieliselle albumille Agents...Is Here!.
Cliff Richardin & The Shadowsien kaunis balladi The Next Time sai suomalaisen ensilevytyksensä lahtelaisen Beatfoolsin toisella lp-levyllä vuonna -90, jolloin tekstin siihen teki nastolalainen Markku Salonen. Nyt Peilirakkaus-kappaleen tulkitsee herkästi Eero Lupari. Samaiselta Beatfools-albumilta (jonka nimi sattuu muuten olemaan myös Shake, mutta ilman huutomerkkiä!) löytyy niinikään Salosen sanoittama Renengades -menopala Do The Shake eli Shake bileet, etiäissinglen toinen kappale, joka on puolestaan noussut paikallisradioiden soitetuimpien listalle ympäri maan.
Englantilaisen rock and rollin kruununjalokivi, Cliff Richardin vuoden -58 levytys Move It on kuulunut Boysien keikkaohjelmistoon jo pitkään, ja se kuullaan nyt Jussin suomennoksena Snadit rokit. Chuck Berryn Thirty Days, joka tunnetaan myös Ronnie Hawkinsin Forty Daysina oli Boysien albumilla Lapsilta kielletty vuonna 1979. Bändin kitararisti Pekka Tammilehto teki siihen tekstin nimellä Oi kuuskytviis, ja siitä itse asiassa löytyy myös pari vuotta aiemmin tehty julkaisematon levytys. Nykyään Pekka tunnetaan muuten paremmin nimellä Topi Sorsakoski!
Ainoa SHAKE!-albumin alkuperäiskappale on Eero Luparin säveltämä ja sanoittama ynnä myös laulama Älä mee!, jonka syntyhistoria on varsin erikoinen. Mies on nimittäin laulanut keikoilla vanhaa tuttua Farmer Johnia, jonka taustasäestys äänitettiin. Kun kustantajaa ei sitten heti löytynytkään, teki Eero sille aivan uuden, erittäin menevän kappaleen!
Radioiden musiikkitoimittajien kuukauden levy -valinnassa huhtikuulta 2002 SHAKE! sijoittui runsaan tarjonnan joukossa neljänneksi. "Vanhaa kunnon musaa, kivat sovitukset ja hyvät kitarat. Shake on piristävä poikkeus liukuhihnalta tulevan Suomi-iskelmän joukossa", arvioi Anita Andersson, Lähiradio, Helsinki.
Jussi & The Boys keikkailee hyvin monenlaisissa paikoissa ja yhteyksissä yritysjuhlista koulukonsertteihin tai tanssipaikoilta klubeihin. Lavoilla on tanssiva yleisö pannut merkille yhtyeen taidot soittaa oikeaoppista rock and rollia, ja jiven vääntäjiä siis heidän keikoillaan piisaa. Yksi vakiopaikka, jossa Jussi & The Boys vierailee noin kerran kuussa maanantai-iltaisin, on Storyville Helsingissä. Tuolloin paikalle saapuu tanssikerho Cometsien porukkaa sekä runsaasti muita rock and rollista, jivestä sekä tietysti myös twististä ja SHAKE!:sta innostuneita.
22.4.2002 Jussi Raittinen
Jussi & The Boys: SHAKE!
Ding Dong DDSCD-011
EAN 6 417689 011373
Ding Dong Song Oy
Tuottaja: Eero Lupari
Haapatie 10 A
00780 Helsinki
GSM: 045 6791 545
lupari@mac.com
Edel Records Finland Oy
Säynäslahdentie 12
00560 HELSINKI
Puh. (09) 7288 3239
Fax. (09) 7288 3220