Rautalankavillitys pyyhkäisi yli Suomen 1960-luvun alussa. Englantilaisen The Shadowsin ja yhdysvaltalaisen The Venturesin esimerkki innosti monia suomalaisnuoriakin perustamaan kitarabändejä, joiden peruskokoonpano oli kaksi kitaristia, basisti ja rumpali. Ulkomaisten esimerkkien mukaan bändien ohjelmisto koostui instrumentaalikappaleista.
Ei taida olla tiedossa kuka alkoi puhumaan rautalankabändeistä ja rautalankamusiikista. Se kuitenkin on helppo ymmärtää mistä nimitys tulee - sähkökitaroiden metallisista kielistä - rautalangasta. Rautalankabändeillä tarkoitettiin alun perin Shadowsin ja Venturesin kaltaisia instrumentaalibiisejä soittavia yhtyeitä. Nimitys jäi kuitenkin yleiseen käyttöön tarkoittamaan kaikkia kitarabändejä. Instrumentaalikausihan oli varsin lyhyt. Beatles palautti laulun ja bändit joutuivat etsimään laulusolistin tai joku soittajista sai mikrofonin eteensä.
Vuonna 1961 perustettua The Strangersia pidetään yleisesti ensimmäisenä suomalaisena rautalankabändinä. Pian bändejä sikisi lisää; The Sounds, The Esquires, The Steelers, The Scaffolds, The Blazers. Nämä kaikki olivat Helsingistä, mutta pian bändejä syntyi ympäri Suomea. Kaikki edellä mainitut pääsivät myös levyttämään. Bändien ohjelmisto koostui aluksi pitkälti ulkomaisten esikuvien levyiltä poimituista kappaleista. The Soundsin saatua ison hitin kansansävelmällä Emma, alkoivat muutkin yhtyeet levyttämään instrumentaaliversioita vanhoista suomalaisista ja osin myös ulkomaisista sävelmistä.
Muualla maailmassa ei liene käytetty vastaavaa termiä. Englannin kielessä käytetään neutraalimpaa termiä "instrumental rock". Suomessa etenkin varttuneemmat ihmisillä "rautalankaan" liittyi halventava tai väheksyvä sävy. Yleisesti bändit ja heidän faninsa alkoivat kuitenkin itsekin käyttää tuota termiä ja se on vakiintunut meillä käyttöön. Rautalankamusiikista tuli Suomessa kestävämpi ilmiö kuin yleensä maailmalla. 1980-luvulla Agents ja sittemmin Agentsin innoittamina lukemattomat bändit nostivat rautalankasaundin jälleen pinnalle. Tuo ilmiö elää meille edelleen vahvana.
Alkuvaiheen rautalankabändit olivat nuorten koulupoikien harrastus. Monesti he tulivat samasta koulusta tai kaupungin osasta. Levyttämään päässeiden bändien lisäksi oli monia muitakin, useimpien niistä elinkaari jäi lyhyeksi ja tyypillistä oli jatkuvat miehistövaihdokset. Yksi vähemmälle huomiolle rautalankahistoriankirjoituksessa jäänyt bändi oli The Nameless - nimetön.
Mahtoiko nimi olla osa syy vähäiselle huomiolle. Ehkä se kuitenkin johtui vain siitä, että bändiä syntyi tuohon aikaan kiivasta tahtia. Yhtyeen jäsenistä moni on kuitenkin myöhempien yhteyksiensä ansiosta monelle tuttu. Bändin perustivat 1963 16-17 vuotiaat koulukaverit Kaj-Kristian "Kajde" Westerlund, Lars "Lasse" Kvist, Curt "Curre" Andersén ja Ilkka "Ile" Luukkonen. Ainakin Kajde, Lasse ja Curre olivat olleet kavereita jo lapsuudesta alkaen.
Kajde oli musikaalisesta kodista. Hänen äitinsä oli laulun ja pianonsoiton opettaja ja häneltä Kajdenkin oli oppinut pianonsoiton. Lasse oli saanut ensiopit kitaransoittoon vierailulla olleelta ruotsalaisserkulta. Hän oli opettanut ensisoinnut Lasselle tämän äidin kitaralla. Lasse puolestaan siirsi opit Kajdelle. Andersénin mukaan Kajde oli musikaalisesti hyvin lahjakas ja tunnollinen harjoittelija, Kajdelle kaiken piti olla just eikä melkein. Kajdesta tulikin bändi soolokitaristi. Curresta tuki komppikitaristi, Lasselle jäi basso ja Ile sai osakseen rumpujen opettelun.
Bändin ohjelmisto oli aluksi pelkkää rautalankaa Shadows-tyyliin, Apacea, Wonderful Landia ja niin edelleen, taidettiin biisejä omaksua myös levyttämään päässeiltä suomalaisyhtyeiltä. Beatlesien myötä ohjelmisto laajeni laulettuun pop-musiikkiin. Bändi keikkaili lähinnä pääkaupunkiseudulla koulubileissä, yritysten juhlissa sekä esim. Hankkenilla.
The Nameless yhtyeen ensimmäinen keikka Sasekan tehtaan tiloissa Vuosaaressa vuonna 1963. Ensin treenattiin ankarasti bändin Annankatu 5:ssä sijainneella harjoituskämpällä. Sieltä on ensimmäinen kuvista.
Kajde kokeilee treenikämpällä, onko rummut vireessä.
Kajde Westerlund (soolokitara), Curre Andersén (komppikitara) ja Lasse Kvist (basso)
Currella ja Lassella svengaa kovasti - Ile taustalla.
Ilkka "Ile" Luukkonen rummuissa
Korson työväenyhdistyksen Tanhurinteen tanssilava oli suosittu tanssipaikka vuosina 1960-1966 Vantaan Korsossa. Juhannuskeikat olivat kesän kohokohtia. The Nameless oli juhannuksena 1964 yksi illan bändeistä.
Lasse, Hasse, Kajde ja Curre. Takana Suomen lippu ja juhannuskoivut ja edessä tyttömuuri juhannuksena 1964. Bändi ei selvästikään soita tangoa, eivätkä tytöt pääse tanssimaan.
The Nameless soitti viimeisen keikkansa Liljendalin nuorisoseuran (Liljendal Ungdomsförening) tanssilavalla syyskuussa 1964. Curre Andersén oli lähdössä armeijaan. Kajde oli jo lupautunut Eero ja Jussi Raittisen keväällä perustamaan The Boys -yhtyeeseen. Hän oli ollut jo täydentämässä Boysia kuukauden kiertueella DDR:ssä heinäkuussa 1964. Kajde oli myös soittanut toisella Eero ja Jussi & The Boys singlellä Route 66/So Glad You're Mine.
The Boysiin siirtyi pian myös Lasse. Hän ja Kajde olivat muutama viikko Namelessin Liljendalin keikan jälkeen Electrovox-studiolla taltiomassa Eero ja Jussi & The Boys hittiä Kaunis nainen. Lasselle se oli ensimmäinen kerta studiossa. "Mua jännitti niin, että otto täytyi uusia ainakin seitsemän kertaan". Lasse ja Kajde soittivat useamman vuoden Boysissa. Kajde siirtyi välillä D-tuotannon leipiin, mutta palasi 70-luvun alussa Boysiin.
Tuossa "Kaunis nainen" -sessiossa oli tamburiinia soittamassa myös Namelessin ensimmäinen rumpali Ilkka Luukkonen. Seuraavana vuonna Luukkonen perusti uuden bändin, The Typhoonsin. Siihen hän pyysi kitaristiksi, Hasse Wallin. Sieltä Hasse jatkoi Jormasiin ja ties mihin. Lasse Kvist kertoi pienen tarinan Hassen ensikokeilusta kitaran kanssa: "Kerran kun treenattiin Namelessin kanssa, tupakkatauolla Hasse otti yhden kitaran käteen ja sanoi 'Täähän on kivaa'. Kolmen viikon kuluttua se soitti paremmin kuin me muut. Se oli lahjakas kaveri. Rumpalinakin Hasse oli poikkeuksellinen. Se ei soittanut rumpuja kuten muut - tuohon aikaan kaikki vaan soitti rumpuja twistmuottiin - mutta Hasse oli helvetin monipuolinen rumpalina".
Curre Andersén lopetti soittohommat pitkäksi aikaa. 1990-luvulla hän aloitti soittohommat uudelleen, ensin The Diamonds -yhtyeessä ja ollut aktiivisti mukana Back to the Sixties -yhdistyksen keikoilla. Curren vetämä The Oldies -kokoonpano on omien keikkojensa lisäksi säestänyt mm. Dannyä ja yhtyeen piti myös säestää Dannyä, Frederikiä ja Erkki Liikasta sittemmin perutulla Retrojengi-kiertueella.
Beatles oli järisyttänyt maailmaa jo edellisenä vuonna ja Suomessakin rautalankabändien oli alettava laulamaan. Tässä Kajde, Lasse ja Curre laulavat Beatles tyyliin Twist and Shoutia.
Ile Luukkonen oli saanut väistyä rumpupallilta, jonka oli vallannut 16-vuotias, aiemmin The Islanders ja The Electric Five -yhtyeissä soittanut Hasse Walli. Kajde ja Lasse olivat saaneet Hassen vaihtamaan bändiä tarjoamalla Hasselle lautasellisen hernesoppaa.
Här svänger det verkligen (kaikki bändin jäsenet olivat ruotsinkielisiä)! Nyt on vuorossa The Shadows -kappale Round and Round Cliff Richardin ja The Shadowsin albumilta Summer Holiday. Kajdella on kitarana asiaankuuluvasti hiljattain hankittu Fender Stratocaster Fiesta Red.
Hasse Walli soitti Liljendalissa viimeisen keikkansa rumpalina. Elämäkerrassaan Hehkuva kitara Hasse kertoo lainanneensa Nameless keikoille Eero Raittisen rumpuja.
Kajde, Curre ja Jussi Raittinen Harry Sjöbergin 50-vuotis synttäreillä. Harry oli The Boys-yhtyeen perustajajäsen. Hän joutui luovuttamaan paikkansa vajaan puolen vuoden jälkeen Lasse Kvistille.
Curre Andersén kertoi Namelessin paluun olleen esillä 1990-luvun puolivälissä samoihin aikoihin kuin muutakin 1960-luvun alun rautalankabändejä heräteltiin uudelleen. Bändi kävi tuolloin esiintymässä Katinkullan Back to the Sixties -tapahtumassa hyvällä menestyksellä. Hassen muut kiireet sekä "talvehtiminen" Afrikassa ja Lassen asuminen Pariisissa taisivat kuitenkin olla ylivoimaisena esteenä. Viimeistään Namelessin paluu kaatui Kajden kuolemaan 2002. Alkuperäinen rumpali Ilkka "Ile" Luukkonen oli ilmeisesti kuollut jo edellisenä vuonna.
The Nameless - Kajde, Hasse, Curre ja Lasse - viimeistä kertaa koolla treenikämpän ulkopuolella Vallilassa 1996. Tuolloin harjoiteltiin Katinkullan Back To The Sixties -keikkaa varten. Jo pitkään Ranskassa asunut Lasse ei kuitenkaan päässyt Pariisista Vuokattiin ja hänet jouduttiin korvaaman lainabasistilla.
Kuvat Curre Andersénin albumista. Kuvien editointi ja teksti Raimo Öystilä 29.1.2002/4.11.2024.
Curre Andersénia haastattelin sähköpostitse ja puhelimitse tammikuussa 2002 ja Lasse Kvistiä Helsingissä 30.10.2024.