Glen Campbell: Adiós

Adiós Glen!

Glen Campbellin jäähyväisalbumi on äänitetty vuosien 2012 - 2013 aikana hänen olleessaan jo vakavasti sairaana. Alzheimer lannisti lopulta hienon artistin viime vuoden elokuussa. Albumi ilmestyi hieman ennen Campbellin kuolemaa, mutta sain sen hankittua vasta nyt. Levyn tuotti Campbellin pitkäaikainen ystävä Carl Jackson, suosittu kantriartisti hänkin. Campbell on laulanut levyn lauluja konserteissaan, mutta ei ilmeisesti ole levyttänyt niitä aiemmin.

Levyn avaa Fred Nail kirjoittama, Harry Nilssonin läpimurtohitti Everybody's Talkin'. Avauksesta alkaen voi todeta Campbellin lauluäänen olevan erinomaisessa kunnossa sairaudesta huolimatta. Vuosien 2010 - 2012 jäähyväiskiertueella Campbell soitti vielä kitaraa. Nyt sairaus on kuitenkin vaatinut veronsa, eikä Campbell enää soita itse kitaraa.

Nuorenahan Campbell tunnettiin alkuaan nimenomaan kitaransoittotaidostaan. Hän oli yksi Wrecking Crew nimellä tunnetuista länsirannikon studiomuusikoiden huippuista. 60-luvulla Campbell soitti mm. Ricky Nelsonin, Nat King Colen, Frank Sinatran, Monkeesien ja Elviksen levyillä. Campbellin soittoa kuullaan myös Beach Boysien levyillä ja Brian Wilsonin lopetettua keikkailun, korvasi Glen hänet myös Beach Boysien keikkakokoonpanossa.

Jimmy Webb tunnetaan säveltäjänä nimenomaan Glen Campbellille tehtyjen hienojen biisien ansiosta. Tälläkin levyllä kuullaan neljä Webbin sävellystä. Näistä koskettavimpia on Postcard From Paris, joka saa melkein kyyneleet silmiin, kun Glenin lapset Ashley, Gal ja Shannon laulavat taustakuorossa haikeasti I wish you were here. Jo omaakin uraa luonut Ashley Campbell soittaa levyllä myös banjoa.

Levystä julkaistiin myö

Levystä on julkaistu myös painos, jossa oli mukana bonuslevy, joka sisälsi Campbellin suurimmat hitit.

Willie Nelsonin upeaa Funny How Time Slips Awaytä ovat jo monet artistit versioineet. Glen Campbell on saanut säveltäjän laulukumppanikseen ja jälki on aivan uskomaton. Loistavien lauluosuuksien lisäksi suuri ansio lopputuloksesta kuuluu myös Carl Jacksonin kokoamille muusikoille. Olen kuullut tästä laulusta lukemattomia hienoja versioita, mutta tämä peittoaa kyllä kaikki aiemmin kuulemani. Vaikea kuvitella miten tämän enää pistää paremmaksi. Laulu sopii erinomaisesti jäähyväisalbumille.

Carl Jacksonin Arkansas Farmboy on kuin kirjoitettu Arkansissa puuvillapellon laitaan, 12 lapsisen maanviljelijäperheen seitsemäntenä poikana syntyneelle Campbellille. En tiedä onko tekstiä muokattu tätä levyä varten, hyvin tämä laulu istuu Campbellin suuhun. Tosin olipa teksti mikä tahansa Campbell tuntuu aina löytävän biisin ytimen ja ymmärtävän tarkoin jokaisen laulamansa sanana, siksi vakuuttavaa hänen tulkintansa on.

Hieno on myös tulkinta Dylanin Don't Think Twice, It's All Right -biisistä. Siitäkin on olemassa ennestään lukematon määrä hienoja tulkintoja Elvistä myöten. Samoin on Dickey Leen laulusta She Thinks I Still Care. Viime mainitussa loistaa Glenin ohella viulisti Aubrey Haynie. Hatun noston ansaitsee myös pianisti Catherine Marx ja steel-kitaristi Mike Johnson.

Albumin päättää Jimmy Webbin nimenomaan tätä levyä varten kirjoittama Adiós. Sillä Glen jättää akustisen kitaran, basson, pianon ja rumpujen vähäeleisellä säestyksellä jäähyväiset kuulijoilleen. And I'll miss the blood red sunset, But I'll miss you the most laulaa Glen Campbell. Niin myös monet musiikin ystävät kaipaavat häntä.

Adiós

Rami 8.9.2018

Levyn tiedot

Glen Campbell: Adiós
CD: UMe/Capitol 5764976, EAN 0602557649765
LP: UMe/Capitol 00602557479287
Capitol Records 9.7.2017
Tuottaja: Carl Jackson
Äänitys: John "Hip Hop" Caldwell
Miksaus: Luke Wooten
Masterointi: Luke Wooten

Kansikuva: Adiós
# kappale sävel / sanat
1 Everybody's Talkin' Fred Neil
2 Just Like Always Jimmy Webb
3 Funny How Time Slips Away Willie Nelson
4 Arkansas Farmboy Carl Jackson
5 Am I All Alone (Or Is It Only Me) (Intro) Roger Miller
6 Am I All Alone (Or Is It Only Me) oger Miller
7 It Won't Bring Her Back Jimmy Webb
8 Don't Think Twice, It's All Right Bob Dylan
9 She Thinks I Still Care Dickey Lee
10 Postcards From Paris Jimmy Webb
11 A Thing Called Love Jerry Reed Hubbard
12 Adiós Jimmy Webb
Levyarvioita

-->