Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Ainutlaatuinen

Beatmakers vahvassa vireessä

Pekka Tiilikainen & Beatmakers on saanut huikean vaihteen päälle ja levyjä ilmestyy tuhkatiheään. Mikäpä siinä, kun soittokunto tuntuu olevan vahva. Pari kuukautta sitten ilmestyi instrumentaalialbumi. Nyt saapui kuunneltavaksi uusi single.

Singlen A-puolen biisi Ainutlaatuinen (The Way We Were) on ruotsalaisen Fatboyn ohjelmistosta. Originaaliversio löytyy Fatboyn 2008 ilmestyneeltä In My Bones -albumilta ja oli silloinkin duettobiisi. Thomas Pareigisin kanssa duetoi tuolloin Sarah Dawn Finer, joka on myös Fatboy-muusikoiden lisäksi yksi laulun kirjoittajista.

Duettoon on päädytty nytkin. Pekka Tiilikaisen parina laulun tulkitsee ainakin minulle ihan uusi kyky Justiina Luukaslammi. Aiemmin hän näyttää kyllä päässeen kaunistamaan bändin levykantta. Single esittelee samalla myös bändin uuden rumpalin. Mikko Lund on jättänyt bändin rumpupallin ja sille on nyt istunut J-P Harju. Aiemmin miehen soittoa on voinut kuulla ainakin Twisters, The Doltones, Buona Sera, Memphis Beat -nimisissä bändeissä.

Justiina Luukaslammi

Justiina Luukaslammi, kuva: BeBe Photographie

Sitten levy soimaan. Ensitahdit lupaavat jo paljon ja jatko vahvistaa ensituntemuksen. Saundi on kertakaikkisen upea. Fatboyn versiossa oli mukana jousiryhmä ja heidän tulkinnassaan oli hieman dramaattisempia sävyjä. Nyt vahvistuksena on monien aiempien Beatmakers-levyjen tapaan australialaiskitaristi Martin Cilia.

Kitarabändillä saadaan aikaan vähintään yhtä kiehtova tunnelma kuin originaaliversiossakin. Heinosen ja Cilian kitarointi on todella tyylikästä, biisin puolivälissä kuullaan lyhyt soolo, muuten kitarat tukevat hienosti laulua ja vahvistavat laulun tarinaa. Kantrahtava komppi on myös upeaa työtä. Bändi soi hienosti yhteen!

Taitavaa soittoa kuunnellessa meinaa ihan unohtua laulun kuuntelu. Kannattaa kyllä kuunnella sitäkin. Duettopari tuntuu kirittäneen Pekka Tiilikaista uransa parhaaseen suoritukseen ja Justiina Luukaslammi osoittautuu ensilevyllään, kai tämä sellainen on, yllättävän varmaksi laulajaksi. Ei hänen äänensä ole ehkä yhtä persoonallinen kuin Sarah Dawn Finerin, mutta hienosti hän sopii Tiilikaisen pariksi.

Laulu kertoo murskatuista unelmista. Tarinan asetelma on aika tuttu. Viina on muuttanut miehen paskiaiseksi ja johtanut eroon. Nyt muistona on vain tuo ainutlaatuinen suhde. Ehkä tarina olisi edellyttänyt hieman särmää tulkintaankin. Tai ehkei sittenkään, laulussa muistellaan asioita vuosien päästä, aika lienee siis hionut jo pahimmat särmät pois.

Joka tapauksessa Ainutlaatuinen on parasta Beatmakersia! Bändi on kypsynyt parhaimpaan kukoistukseensa. Ihan harmittaa, että singlestä on otettu pieni käsin kaiverrettu painos. On sääli, jos näin upea esitys jää vai pienen joukon korvien iloksi.

levyn takakansi

Singlen B-puolelle on päätynyt Matti Luhtalan sävellys Emiko. Luhtala kirjoitti laulun tilaustyönä Japanin markkinoille suunnatulle, Texicalli Recordsin 1997 julkaisemalle instrumentaalialbumille Exotic Entertainment & Scary Sounds Vol. 1. Tuolla levyllä Luhtalaa komppasivat biisissä Eero (rummut) ja Jussi (komppikitara) Raittinen.

Nyt Tiilikainen on kirjoittanut lauluun tekstin ja laulaa sen tällä kertaa yksin. Beatmakersia vahvistaa nyt myös aiemmilta levyiltä tuttu vierailija eli Hannu Könönen Viscount Legend uruillaan. Tyylikästä jälkeä tämäkin on, joskaan ei ehkä ihan yllä a-puolen tasolle.

Heinosen kitara soi rautalankakitaroinnin parhaita perinteitä kunnioittaen, mukailleen aika pitkälle Luhtalan sointia originaalilla ja Könösen urut täydentävät saundia hienosti. Tiilikaisen laulu ei solju niin sujuvasti kuin a-puolella. Varsinkin kappaleen alkupuolella kuulosti ajoittain hiukan kuin lauluosuus olisi tehty hieman kiireellä. Olisiko studioaika ollut jo lopuillaan.

Äänitys ja miksaus vaikuttavat erittäin huolitellulta ja ammattitaidolla tehdyiltä. Ne on Guitar Town -albumin tapaan tehnyt Janne Saksa, Sound Supreme Studiossaan. Kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa bändiä keikalla, josko nämäkin biisit olisivat ohjelmistossa. Toivottavasti korona häviä pian ja tilaisuudet livekuunteluun avautuvat ennalleen.

Rami 4.10.2020

Levyn tiedot

Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Ainutlaatuinen / Emiko
Wanaja Music WMVS-001
Tuottaja: Pekka Tiilikainen & Beatmakers
Äänitys: Janne Saksa, Sound Supreme Studio, Hämeenlinna
Miksaus: Janne Saksa, Sound Supreme Studio, Hämeenlinna
Graafinen suunnittelu: Veikko Venemies, VWV Media

Kansikuva: Ainutlaatuinen
# kappale sävel / sanat
A Ainutlaatuinen - The Way We Were - Sarah Dawn Finer, Hannu Kiviaho, Joakim Lindahl, Jan Lissnils, Thomas Pareigis, Jugglo Wall, Alf Östlund / Thomas Pareigis, Pekka & Maarit Tiilikainen
B Emiko Matti Luhtala / Pekka Tiilikainen

Muusikot:

Pekka Tiilikainen - laulu ja kitara
Justiina Luukaslammi - laulu (A)
Juha Heinonen - soolokitara
Jori Venemies - basso
J-P Harju - rummut
Martin Cilia - kitara (A)
Hannu Könönen - Viscount Legend urut (B)


-->