Whistling Jack Smith - I Was Kaiser Bill's Batman

Kuka kumman Whistling Jack Smith?

Viime viikkoina on mediassa kohdistu Aamulehden entisen toimittajan faktaa ja fiktiota sekoittaneista kirjoituksista. Mutta on faktaa ja fiktioita osattu sekoittaa äänilevyteollisuudessakin. Hyvä esimerkki tästä on Britanniassa 1967 julkaistu single I Was Kaiser Bill 's Batman, jonka esittäjäksi oli merkitty kuvitteellinen artisti Whistling Jack Smith.

Laulun I Was Kaiser Bill 's Batman kirjoitti parivaljakko Roger Greenaway ja Roger Cook. He olivat jo kokeneita laulunkirjoittajia, heidän ensimmäinen menestyshittinsä oli The Fortunes -yhtyeen 1965 levyttämänä You've Got Your Troubles, jonka Danny levytti tuoreeltaan Suomessa Junnu Vainion suomentamalla nimellä Piilopaikka. Muita tunnettuja parivaljakon lauluja ovat mm. Something's Gotten Hold of My Heart (Gene Pitney), Say You'll Stay Until Tomorrow (Tom Jones), yhdessä Tony Mac Aulayn kanssa kirjoitettu Every Little Move She Makes (White Plains), joka Suomessa taitaa olla Pepe & Paradisen hittinä Elämältä kaiken sain se tunnetuin parivaljakon töistä.

Englantilainen single DM.112

Greenaway ja Cook olivat luoneet vuodesta 1965 alkaen myös kohtalaisen menestyksekästä uraa lauluduona David ja Jonathan. Heidän coverversionsa Lennon-McCartneyn Michellestä oli ollut lähes TopTen-hitti ja omalla laulullaan Lovers of the World Unite he ylsivät brittien singlelistan sijalle 7. He olivat siis jo tunnettuja nimiä.

Alkuaan Greenaway ja Cook olivat antaneet I Was Kaiser Bill 's Batman -laululle nimeksi Too Much Birdseed (Aivan liikaa lintujen siemeniä). Ilmeisesti he olivat kirjoittaneet myös tuohon nimeen liittyvän laulutekstin, mutta laulettua versioita siitä ei liene julkaistu. Deram Recordsin tuottajalle Noel Walkerille tuo nimi ei kelvannut. Hän sai idean tehdä laulusta vihelletyn version ja antoi sille uuden nimen.

Japanilainen ja Espanjalainen kansikuva

Japanissa ja Espanjassa singlepussin kanteen päätyi Coby Wellsin kuva

Walker palkkasi levytykseen pienen studio-orkesterin lisäksi paljon levytyssessiossa töitä tehneen The Mike Sammes Singers -lauluyhtyeen. Heitä voi kuulla mm. Beatles-kappaleilla I Am the Walrus ja Good Night. Lauluyhtyeen tenori oli myös taitavana viheltäjänä tunnettu John O'Neill. Hänen vihellystään voi kuulla mm. Ennio Morriconen The Good, The Bad And The Ugly -elokuvan soundtrackilla. O’Neill sai nytkin hoitaa vihellyksen, muun yhtyeen hyräillessä taustalla. Tähän asti kaikki näytti vielä ihan normaalilta levyn julkaisulta.

The Mike Sammes Singersin tai O’Neillin nimissä levytystä ei kuitenkaan julkaistu. Deramin singlelle (DM. 112) esittäjäksi merkittiin Whistling Jack Smith. Ei tuollaista artistia tai henkilöä kuitenkaan ollut muualla kuin Walkerin mielikuvituksessa. Artistinimen tuottaja Walker oli keksinyt 1920-40 luvuilla vaikuttaneen baritoni Whispering Jack Smith -nimestä. Kun laulu esitetiin BBC:n suositussa Top of the Pop -ohjelmassa, katseli John O'Neill televisiota hämmästyneenä kotonaan, kun hänelle tuntematon uniformuun pukeutunut mies oli viheltelevinään levyn soidessa taustalla. Walker oli palkannut näyttelijä Coby Wellsin (oikealta nimeltään Billy Moeller) esittämään viheltäjää.

Myös saksalaisessa Beat, Beat, Beat tv-ohjelmassa Copy Wells näytteli viheltelevää Whistling Jack Smithiä.

I Was Kaiser Bill 's Batman nousi brittilistoille 8. maaliskuuta 1967 ja se saavutti parhaimmillaan singlelistalla sijan 5 neljä viikkoa myöhemmin. Iso hitti levytyksestä tuli ympäri maailmaa. Saksassa single ylsi sijalle 4, Itävallassa kolmanneksi ja Hollannissa peräti toiseksi. Yhdysvalloissa, Billboardin Hot 100 -listalla laulu ylsi parhaimmillaan sijalle 20. Muistan sen soineen paljon myös Ylen radiokanavilla.

LP:n kansikuva

LP:n kannessa hymyili myös näyttelijä Coby Wells

Singlen menestyksen siivittämänä tuottaja Walker kyhäsi nopeasti kokoon 11 vihellettyä laulua sisältävän saman nimisen albumin. Sen kannessa komeili brittiläiseen uniformuun pukeutuneen Coby Wellsin kuva. Walker käytti Coby Wellsiä muutenkin singlen ja albumin markkinoinnissa. Levymenestyksen myötä Wells sai lähteä Whistling Jack Smithinä myös keikoille. Sitä en tiedä viheltelikö Wells keikoilla ihan oikeasti vai oliko vain viheltelevinään taustanauhan soidessa. Vaikka singlestä tuli huikeisiin myyntilukemiin yltänyt menestys ei John O’Neill ja The Mike Sammes Singers saaneet levytyksestä muuta korvausta kuin ammattiliiton vahvistaman studiokorvauksen. Sitä en tiedä mitä Coby Wellsille maksettiin.

Laulun nimessä esiintyvä Batman-sana aiheutti myös sekaannusta. Liekö sekin ollut ihan tarkoituksellista. Yhdysvalloissa ja vähän muuallakin sana yhdistettiin sarjakuvissa ja elokuvista tuttuun lepakkomieheen. Brittienglannissa batman (se ei siis ollut erisnimi) tarkoittaa kuitenkin upseerin henkilökohtaiseksi avustajaksi määrättyä sotilaspalvelijaa.

Ruotsalainen ja tanskalainen kansikuva

Ruotsissa laulun nimi tulkittiin amerikkalaisittain, mutta Tanskassa englantilaisittain


Onhan näitä eri asteisia vedätyksiä nähty ja kuultu muitakin. Ensimmäisenä tulee mieleen The Monkees, jonka yhdysvaltalaisen viihdeteollisuuden markkinamiehet loivat The Beatlesin vastapainoksi. Lehti-ilmoituksin etsittiin näyttelijöitä tv-sarjassa esiiintyvään bändiin. Kun tv-sarja menestyi alettiin tehdä levyjä. Televisiossa Monkeesit näyttelivät soittavansa, mutta levyillä Monkeesien sijaan soittivat kuitenkin Hollywoodin studioiden valiokaartiin kuluvat muusikot kuten James Burton, Glen Gampbell, Al Casey, Hal Blaine, Jim Gordon ja Billy Preston. Lauluosuudet Monkeesit Micky Dolenz, Davy Jonesm, Michael Nesmith ja Peter Tork sentään hoitivat itse.

Jonkilaisena kotimaisena vedätyksenä tulee mieleen 1966 julkaistu single Välitunti / Valokuva, joka ensin julkaistiin salaperäisellä AP-artistinimellä. Pian kuitenkin tunnistettiin AP:n olevan Irwin Goodman. Aiemmat singlensä Irwin oli laulanut "nenä-äänellä", AP:nä hän lauloi luonnollisella äänellään. Singlen laulut olivat irvimisen sijaan aihepiiriltään tavanomaisempaa tuon ajan iskelmäsanastoa, vaikka lauluntekijöinä olivat Irwin ja Vexi Salmi. Ei nämä seikat silti monia hämmänneet.

Toinen vähän samantapainen hämäävä nimimerkki oli Iivana Nyhtänköljä singlellä Herran kanssa pellon laidassa. Tuon nimen takaa paljastui jazzrumpali Edward Vesala.


31.3.2024 Rami

Miten vihellys kääntyi suomeksi?

Raittisen Jussin muistotilaisuudessa 15.3.2024 Perkoilan Mikko kyseli pöytäseurueelta, johon itsekin kuuluin, muistatteko missä biisissä Jussi laulaa ”Opettaja se lihava, sano ei saa juoda viinaa”. Joku veikkaili Jussin 1966 julkaistun ensimmäisen soolosinglen b-puolella ollutta Jussin omaa laulua ”Opettaja Raittinen”. Siihenhän tuon Perkoilan mainitseman tekstipätkän ensimmäinen sana viittasi. Sanoin säkeen sisältyvän lauluun Hämeentien ynnä liitosalueiden yhdistyneet pihasoittajat.

Muille tuo laulun nimi ei tuntunut sanovan mitään. Ehkäpä tämä biisi onkin niitä vähiten tunnettuja Eero ja Jussi & The Boys -levytyksiä. Harvoin siihen missään törmää, ei ainakaan radiokanavilla. Itsellenikin laulun tausta oli pitkään hieman hämärä, toki tiesin alkuperäisen brittisävelmän. Selvitin biisin taustan kunnolla vasta, kun työstimme Jussin kanssa tekstiliitettä Numero 2 -albumin 2019 tapahtunutta uudelleen julkaisua varten. Svartin julkaisuhan sisälsi myös 60-luvun lopun Boys-singlet.

Single RCA Victor FAS 975

Jussi oli jo aiemmin kirjoittanut useita käännöstekstejä ensimmäisestä Eero ja Jussi & The Boys -singlestä alkaen. Ensin Boys-levytyksiä varten ja sittemmin muillekin, kuten Carolalle, Topmostille, Seija Simolalle ja Lasse Mårtensonille. Yhden alkuperäistekstinkin Jussi oli ennättänyt tehdä, sehän oli edellä mainittu Opettaja Raittinen. Tämä ”Hämeentien ynnä…” oli sitten toinen originaaliteksti. Boys-levytys taltioitiin Finnvox-studiolla 12. kesäkuuta 1967 ja julkaistiin singlellä (RCA Victor FAS 975) muutama viikko sen jälkeen.

Jussin kirjoittama lauluteksti esittelee sen aikaisen, varsin lyhytaikaiseksi jääneen Eero ja Jussi & The Boys kokoonpanon. Eero oli palannut lyhyeksi jääneeltä ensimmäiseltä sooloperioodiltaan vuoden 1967 alussa takaisin Boys-miehistöön. Samalla D-tuotannosta oli tullut myös ruotsalaisrumpali Kurre Mattson, muina jäseninä jatkoivat Jussi (laulu ja kitara) ja hänen armeijakaverinsa Pekka Laitinen (urut, piano, laulu), Lars "Lasse" Kvist (basso) sekä Seppo "Paroni" Paakkunainen (saksofoni, huilu, viulu).

Bändin esittely alkaa:

Sekstetti tää on nimeltään iso ja pienemmät siat
Perusti sen P. Laitinen sekä ne syömärit kovat
Saaren he sai, sittenpä kai vielä sen kauniinkin naisen
Kirjeitse rakkauttaan käyvät he vannomaan,
jääneet on Liisat ja koirat

Kuuntele Hämeentien ynnä liitosalueiden yhdistyneet pihasoittajat YouTubesta.

Vuorollaan esitellään lyhyesti jokainen jäsen. Lauluosuudet hoitavat vuorotellen Eero, Jussi ja Pekka Laitinen. Lauluteksti oli kauttaaltaan lähinnä sisäpiirin huumoria. Siksi ostava yleisö ei liiemmin lämminnyt sille. Myyntilistoille Hämeentien ynnä liitosalueiden yhdistyneet pihasoittajat ei yltänyt. Oman esittelynsä, jonka Pekka Laitinen lauloi, Jussi on kirjoittanut näin:

Opettaja se lihava, sano ei saa juoda viinaa
se tykkää tangoista, rokista, coyntrysta,
kitaraa Sarcha myös soittaa

Ja kyllä lopuksi vihelletäänkin. Ensin lauletaan Nyt käymme vislaamaan, se ehkä helpottaa meitä ja varmaan myös teitä ja sitten Pekka Laitinen viheltää.

Iskelmä-lehden arvostelijalta single sai kaksi pistettä kuudesta ja levytystä arvioitiin näin ”’Hämeentien jne’ vaikuttaa nimensä perusteella kovin jännittävältä jutulta, mutta eihän se olekaan sen ihmeempää kuin ’Kaiser Bill’s Batman’ muutettuna jonkinlaiseksi Boys-yhtyeen tunnussävelmäksi. Mielestäni idea ei ole aivan niin hauska, että esitystä olisi kannattanut ikuistaa äänilevylle…”

Iskelmä-lehden arvio

Levyn a-puolen huumori ei purrut Iskelmä-lehden (8/1967) arvostelijaan

Singlen B-puoli Ei aika mennyt koskaan palaa, jonka Jussi runnoi laulun puoliväkisin levytysohjelmistoon, löysi vastakaikua suomalaisyleisöltä. Tämä venäläinen sävelmä tunnettiin aiemmin Suomessa tangona Unhoita menneet. Paroni Paakkunainen sovitti biisin moderniin asuun käyttäen Young Rascalsin Groovin'-biisin sekä Four Topsin Reach Out I'll Be There -biisin ratkaisuja. Muu bändi ei lauluun oikein ihastunut ja keikoilla Boys ei esittänyt sitä. Radiossa se kuitenkin soi ja siitä on tuli pienoinen myyntimenestys. Vaikka se ei kärkisijoja hätyytellyt, pysytteli laulu Suosikki 100 -listalla puoli vuotta ja oli parhaimmillaan sijalla 25.

Tämä single jäi Lasse Kvistin viimeiseksi The Boys levytykseksi. Bändi oli kaksi päivää levytyksen jälkeen matkalla keikalle Hankoon ja Tammisaareen. Matkalla Lasse ilmoitti lopettavansa heinäkuun alusta, koska ei oikein viihtynyt uudessa kokoonpanossa ja toisekseen keskittyäkseen Handelshögskolanin pääsykokeisiin. Juhannuskeikka Aavasaksalla jäi Lassen viimeiseksi Boysin riveissä. Lassen tilalle tuli irlantilaismuusikko Ken McLeod. Kokoonpanon muututtua ei Hämeentien ynnä liitosalueiden yhdistyneet pihasoittajat -biisiä ilmeisesti esitetty keikoillakaan. Jussi ei ilmeisesti viitsinyt ruveta muuttamaan tekstiä miehistövaihdoksen jälkeen. Niin biisi vaipui unohduksiin melko pian julkaisunsa jälkeen.

Katso singlen tiedot

Kommentoi / Anna palautetta!

Mitä mieltä olit artikkelista?