Matti Esko: Järvenpää - Kauriala

Karavaani kulkee ja soi

Viime kesänä tuli ajettua moneen kertaan Helsingin ja Joensuun väliä. Joka reissulla soi radiossa useaan kertaan Matti Eskon "Karavaani kulkee ja koirat haukkuu". Topi Salmen teksti vilisee tuttuja artistinimiä Olavi Virrasta alkaen, myös viittauksia moneen kaikkien tuntemaan biisiin. Yksi pieni täsmennys tekstiin, siinä lauletaan "Jussi laulaa meille valtatiestä, kai Pohjanmaata pitkin vieläkin ajelee", Raittisen Jussilla ei koskaan ole ollut ajokorttia. Mutta mitäs tuosta, riimi istuu hyvin lauluun.

Matti Esko sai levystä Emma-pystin, joten täytyi kuunnella koko albumi. Matti Esko tallailee Kari Tapion jalanjäljillä laulaessaan kantrahtavaa iskelmää. Levyn muusikoista ainakin Olli Haavisto ja Pekka Kuorikoski ovat linkkinä Kari Tapioon. Lauluissa on aikamiehen tuntoja elämän polun varrelta eli tekstit istuvat hyvin Matti Eskolle.

Levy jakaantuu kahteen osioon: Järvenpää sessions ja Kauriala sessions eli kyse on kahdessa paikassa eri kokoonpanoilla tehdyistä äänityksistä. Ensimmäinen osa on tehty Haaviston Ollin johdolla ja tällä ollaan vahvemmin kantritunnelmissa. Haavisto on koonnut mahtavan soittokunnan, hänen lisäksi kitarassa Vesa Anttila ja Pepe Åhlqvist, lisäsi Pekka Gröhn, Janne Haavisto ja edellä mainittu Kuorikoski.

Antti Vuorenmaan "Neljä seinää" kuulostaa jotenkin tutulta ja alun kitara toi mieleeni Mark Knopflerin, ehkä tuttuus tuli siitä, mutta hieno biisi kaikkiaan. Toinen suosikkini on Janne Rintalan ja Vexi Salmen "Omia polkujaan", jo alku on erittäin vakuuttava ja tyylikäs. Järvenpään session tulokset puhuttelevatkin minua enemmän.

Kauriala osuus on tehty hämeenlinnalaisen musiikin monitoimimiehen Janne Saksan johdolla. Saksa on myös säveltänyt tämän osuuden viidestä biisistä neljä. Yksi on riittänyt tännekin Esa Elorannalta, jolta oli kaksi laulua myös Järvenpää-osuudessa. Muusikot ovat minulle tuntemattomampia Ninni Poijärveä lukuun ottamatta.

Hyvin soitto on kyllä hallussa tälläkin porukalla. Musiikki on nyt enemmän rokahtavan iskelmän kuuloista, mutta on kantrisävyjäkin. Tuotteliaan Esa Elorannan "Pimeää" erottuu tältä puolelta, siinä Eskon kanssa duetoi Jyrki 69. Kaksi muutakin duettoa löytyy Kauriala-osiosta. Matti Esko ei ole pitänyt meteliä itsestään, vaikka osaamista kyllä löytyy, hyvä että nyt palkittiin!

Matti Esko - Karavaani kulkee ja koirat haukkuu

Rami 8.6.2018

Levyn tiedot

Matti Esko: Järvenpää - Kauriala
CD: TurenkiCD-14200-56
LP: TurenkiLP-14200-56
Turenki Records 16.7.2017
Tuottaja: Olli Haavisto (kappaleet 1-6), Janne Saksa (kappaleet 7-11)
Äänitys: Olli Haavisto (kappaleet 1-6), Janne Saksa (kappaleet 7-11)
Miksaus: Olli Haavisto (kappaleet 1-6), Janne Saksa (kappaleet 7-11)
Masterointi: Henri Nuorivaara
A&R: Topi Salmi

Katso levyn tiedot Discogs-tietokannasta

Kansikuva: Järvenpää - Kauriala

-->