Eri esittäjiä: Juurevaa joulua

Jouluista juurimusiikkia

Heti on tunnustettava, etten ole erityisemmin joululaulujen ystävä. Yksi vuosi kaupassa töissä ja kahdeksan tuntia joululauluja reilun kuukauden ajan synnytti jonkinlaisen allergian joululauluille. Sen jälkeen olen kuunnellut niitä hyvin valikoiden. Useimmat joululevyt kuulostavat pakkopullalta, jokaisen artistinhan kuuluu, jossain vaiheessa sellainen tehdä. John Lennonin Happy Xmas (War Is Over) ja Elviksen 50-luvun joulualbumi ovat perinteisesti kuuluneet jouluuni.

Turenki Records on purkittanut suuren artistijoukkonsa voimin Juurevaa joulua. Sain viime levyn viikonlopun Forssan matkan yhteydessä. Kansitekstien mukaan levy vaikutti lupaavalta, hyviä artisteja ja erinomainen bändi. Levyn biisit taitavat olla ihan uutta tuotantoa, tätä levyä varten tehtyjä. Ainakaan yhtään entuudestaan tuttua biisiä en bongannut. Siispä levy kuunteluun, antaa joulun tulla!

Muutaman kuuntelukerran jälkeen tätä kyllä voi suositella juurimusiikin ystävien ja miksei muidenkin joulun ja sen odotuksen tunnelmiin. Tuotantotrio Olli ja Janne Haavisto sekä Tuomas Metsberg on loihtineet upeita musiikillisia tunnelmia, he ovat myös soittaneet Pekka Gröhnin kanssa laulujen tyylikkäät taustat, täydet pisteet niistä! Tässä vielä muutamia poimintoja levyn biiseistä.

Jere & The Universen laulusolistina tutuksi tulleen Jere Ijäksen Hiljaista lunta on hyvin sympaattinen laulu, jouluvalot keventävät askeleita ja saa muistot mieleen ja kaupunkiin sataa hiljaista lunta. Bändi tukee hienosti Ijäksen laulua, Olli Haaviston dobro ja steel tuovat hiukan haikeaa tunnelmaa. Laura Sippolan Lumienkeleitä jatkaa myös haikeissa tunnelmissa, ei ihan tavallinen joululaulu. Kertooko tämä yksinhuoltajan joulusta, kun lapset ovat mummolassa ja äiti tekee lumienkeleitä umpihankeen keskellä hakattua metsäaukeaa. Kuusi on parempi metsässä kuin hakattuna sisällä. Tämä on selvästi vaihtoehtoinen joululaulu, jolle varmasti löytyy kuulijansa.

Taksikuskin joulu edustaa myös tavanomaisesta joululauluperinteestä poikkeavaa lyriikkaa. Taksikuskin joulu on pimeä, musta, kiireetön ja yksinäinen. Marko Haavisto kuulostaa tutulta Marko Haavistolta. Markon lauluissa ei yleensäkään liidellä onnen kukkuloilla, ei tälläkään kertaa. Korutonta tunnelmaa korostaa yksinkertainen tausta, Markon kitaran ohella soi vain Haaviston dobro. Virkistävän erilainen joululaulu!

Vesa Anttilan ja Topi Salmen Jussi Raittiselle kirjoittama On joulupukki aika rock'n'roll on aika perinteisen oloinen rock'n'roll-joululaulu. Hyvinhän Jussi tämän lajin taitaa. Pablon laulaman Poika ja mummo biisin melodia kuulostaa jotenkin tutulta. Ehkä perinteisin joululaulu soundimaailmaltaan, etenkin kertsin osalta. Aika perinteisistä aineksista on myös teksti. Jos taksikuskin joulu oli musta, niin nyt maa on valkoista valkoisempi. Tässä on hittiaineksia, mutta minulle biisi tuo liikaa mieleeni setäni marketissa viettämäni joulukaupan päivien joululaulut.

Tuottelias Esa Eloranta on tehnyt levylle kaksi laulua. Esan itsensä esittämä Jouluni ja aivan kuin mittatilauksena Matti Eskolle tehty Yhtä joulua. Eskon tulkinta vetää minulta pidemmän korren. Vaikka laulussa on toisaalta kaikki jouluiset asiat, melkein voisi sanoa kliseet, kuuntelee tätä hyvin mielellään. Matti Eskon tulkinta on enemmän kuin vakuuttava. Bändi soittaa upeasti, Pekka Grönin urut, Tuomas Metsbergin kitara ja Haaviston steel luovat kauniita kuviota hillitysti keinuvan kompin päälle. Tämä on täysosuma!

Lopuksi sataa lumihiutaleita Jani Jalkasen sadattelemana. Vuorossa on siis valkean joulun ylistys eli aika perinteisessä aihepiirissä Topi Salmen tekstissä liikutaan. Bändi loihtii Jalkasen sävellyksestä lumoavan keitoksen ja laulu on parasta mitä Jani Jalkaselta olen kuullut. Tässä on jotain samanlaista tyylikkyyttä kuin Samuli Edelmanin joululauluissa, joita vaimoni soittaa pipareita paistaessaan.

Jani Jalkanen: Lumihiutale

Rami 2.12.2018

Kansikuva: Juurevaa joulua

Katso levyn tiedot Discogs-tietokannasta

Levyarvioita

-->