Dortmunder: Lyhyt kylmä kesä

Erilainen kesälaulu

Uudet kesälaulut ovat varma kesän merkki, kesän voi siis todeta alkaneen. Tosin Dortmunderin kesäviisu ei ole ihan tavanomainen sellainen. Rumemman rillumarein erikoismiehiksi itseään kutsuvan helsinkiläis-tamperelaisen Dortmunder-duon tamperelainen osapuoli Marko Aho kertoo laulun idean lähteneen siitä, ettei suomalaisille oikein tunnu minkäänlainen kesä kelpaavan. Yhtä lailla viimaisen vähäluminen, kuin viime vuonna koetun kaltainen helleaaltoileva suvikin saa aikaan lähinnä sadattelua. Jos ei kesä ole liian kuuma, kylmä, kuiva tai märkä, niin ainakin se on liian lyhyt. Ellei se sitten veny liian pitkäksi.

Aho ja Tapsa Kojo ovat saaneet levylle vahvistukseksi myös silloin tällöin keikoilla duoa täydentäneen rumpali Jussi Parkkosen. Musiikillisesti Dortmunderin kesä on saanut zydecomausteiden lisäksi skaamaisen sykkeen. Kojon haitari on olennainen osa Dortmunderin soundia tälläkin levyllä. Dortmunderin soitto on aina ollut maanläheistä, turhia kikkailuja ei tälläkään kertaa kuulla. Yllättävän moni-ilmeistä soitantaa on silti trio saanut aikaan. Jalat maassa ollaan myös teksteissä. "Kesä on kesä, ei kesähuumaa pilaa epäkohdat mitkään. Kesä on kesä, vaikk´ei kuuma, eikä kestä pitkään". Niinpä, nautitaan siitä mitä kesä tuo tullessaan!

Katso ja kuuntele YouTubesta: Dortmunder - Lyhyt kylmä kesä, kuvaus Olli Nurmi

Ja zydecomeininkiä on toinenkin levyn biisi. Traditionaali louisianalainen La Danse De Mardi Gras on Ahon suomentamana saanut nimen Markkinalaulu. Viikonloppuna kävin Kallio Kukkii -festivaaleilla. Hyvin laulu sopii kuvaamaan vaikka tuota tapahtumaa, jossa Dallapé puiston oli kansoittanut monenkirjava kirpputorikauppiainen joukko. Myös erilaista syötävää ja joutavaa oli tarjolla. "On ruokaa, juomaa, montaa kojua, sälää, rihkamaa ja hyvää rojua". Eiköhän Suomen kesästä löydy muitakin laulun tunnelmaan sopivia markkinoita eli hyvinhän tämä ralli sopii tuon ensimmäisen kesäbiisin pariksi. Musiikillisesti Markkinalaulu on levyn mielenkiintoisin keitos.

Kolmannella laululla kuullaan edesmennyttä Pekka Myllykoskea. Pitkäpiimäinen perjantai taisi olla viimeisiä taltiointeja Myllykoskelta. Se ilmestyi jo viime vuonna Mystinen metsätyömies -singlellä. Tuota sinkkuahan jaettiin avohakkuita vastustaneen kansalaisaloitekampanjan yhteydessä. Sain itsekin levyn allekirjoitettuani kansalaisaloitteen. Silloin singlen kansitekstissä todettiin biisin olevan "Dortmunderin tuonnempana ilmestyvältä pitkäsoitolta". Ehkäpä se pitkäsoittokin on tuloillaan. Aho ainakin vihjaa kevään aikana syntyneen muitakin biisiaihioita.

Myös Pitkäpiimäinen perjantai löytyy YouTubesta ja koko single on kuunneltavissa Spotifystä.

Rami 20.5.2019

Levyn tiedot

Dortmunder: Lyhyt kylmä kesä
MSMDG-13
Maaseutumusiikki.fi 2019
Tuottaja:
Äänitys: Tapsa Kojo & Marko Aho
Miksaus: Jussi Alanko, Be Pop Studio
Masterointi: Jussi Alanko, Be Pop Studio

Kansikuva: Lyhyt kylmä kesä
# kappale sävel / sanat
1 Lyhyt kylmä kesä Marko Aho
2 Markkinalaulu (La Danse De Mardi Gras) Traditional, Marko Aho
3 Pitkäpiimäinen perjantai Traditional, Marko Aho

Sovitukset: Marko Aho, Tapsa Kojo, Jussi Parkkonen (1 ja 2), Marko Aho, Tapsa Kojo ja Jari Pykäläinen (3)

Muusikot:

Marko Aho: kitarat, laulu (1 ja 2)
Tapsa Kojo: haitari, basso, ukulele, taustalaulut
Jussi Parkkonen: rummut ja tamburiini (1 ja 2)
Pekka Myllykoski: laulu (3)
Jari Pykäläinen: rummut (3)


-->