Money & Gravy kera Hauli Volf

Rytmisoossia Oulusta

Posti toi Oulusta levyn, jonka kansigrafiikka toi mieleen varhaiset Stupido Recordsin tai Miettisen Hilse-levyjen julkaisut. Ehkäpä Money & Grave kera Hauli Volf -levyn julkaissut Kynsinauhat onkin noiden vaihtoehtoista musiikkia julkaisseiden yhtiöiden hengenheimolainen.

Mutta itse levyyn. Ai niin, mikäs olikaan levyn nimi? Spotify kertoo nimeksi "Avo E:ssä kera Hauli Volf". Levyn kannessa lukee "Money & Gravy kera Hauli Wulf" ja yläreunassa vielä "Avo E:ssä" hiukan samaan tapaan kuin RCA Victorin varhaisissa stereojulkaisuissa luki "Living Stereo". Levyn mukana tulleessa saatteessa nimeksi kerrotaan "Money & Gravy kera Hauli Volf". Osa syynsä nimisekaannukseen on Apple ja sen ahtaat standardit digitaalijulkaisujen kansikuvien osalta.

Mutta ei nimi miestä, tai siis tässä levyä pahenna. Laitetaan siis kiekko soimaan ja selvitetään mistä bändin rhythm'n'souce koostuu. Rummut ja kaksi avo e -viritteistä kitaraa muodostavat soiton rosoisen, muhevan ja juurevan perustan. Rytmisoosin ainekset tuntuu ammennetun sieltä juurimusiikin suunnattoman suuresta arkusta, mukaan on otettu erilaisia bluesin, rhythm & bluesin, kantrinkin sävyjä, mutta tässä soosissa on kyllä monenlaisia muitakin musiikillisia vaikutteita.

Money & Gravy - Musta Vyö

Mitään puritaanista, ryppyotsaista tai kaavamaista bluesia levy ei missään nimessä ole, ei silti perinteitä pilkatakaan. Joidenkin nuorempien nykyartistien biisejä kuunnellessa tuntuu jokainen sointu ja ääni hyvin harkitulta. Tällä levyllä ei laskelmoinnin makua tunnu lainkaan. Biisit taitavat enemmänkin viedä soittajia, eikä niinkään soittajat biisejä, enkä tätä sano mitenkään moittien. Soinnut vaan tuntuvat lähteneen pulppuamaan synnyttäen taas uusia sointuja. Samaa koskee myös tekstejä, niissäkin tarinat tuntuvat etenevän impulsiivisesti lauseesta toiseen.

Hyvin suunniteltu on vain puolisiksi tehty
ja joskus suunnitellessa voimavarat ehtyy 
Jos taas vaan lähtee kulkeen
toiset ovet sulkee 
loput kerrallaan edessäsi avataan
				

Tuo filosofinen katkelma Musta vyö -biisin tekstistä kuvannee osaltaan levyn biisien luomista. Tuollainen tunnelma minulle ainakin välittyy. Musta vyö on todella kiehtova biisi, välillä mennään erittäin herkissä tunnelmissa akustisen kitaran säestäessä laulua, jonka sitten katkaisee rosoinen kitara. Rosoisia kitarariffejä, toki muunkinlaisia, levyllä kuullaan runsaasti muutenkin. Vierailevan Hauli Volfin erilaiset kosketinosuudet tuovat mielenkiitoista lisäväriä moneen biisiin, samoin huuliharppu, kuka sitä sitten soittaakin.

Niin teksteissä kuin soitossakin voi kuulla huumorin pilkkeitä, mutta ei levy silti kuulosta kieli poskessa tehdyltä. Vaikkei turhan vakavia ollakaan, silti vahva musiikillinen ambitio ja soittokokemus on havaittavissa. Päätösraidalla Pää apupyöränä rämmitään syvällä etelän rämeisillä bluesmailla ja manalan porteilla, lähes kymmenminuuttisen biisin jännite kestää hyvin loppuun saakka.

Hypnoottisen tehokas on singlenäkin ilmestynyt Ukkone. Kahden kitaran hieman monotooninen vuoropuhelu, jälkiäänitetyt puhaltimet ja kumisevat rummut tehostavat laulun sanomaa. Albumissa on paljon samaa monipuolista yllätyksellisyyttä mitä olen aina ihaillut Dave Lindholmissa.

Lennokkaiden ja erilaisia assosiaatioita synnyttävien taitelijanimien taakse kätkeytyvät mm. yhtyeissä Kotoisat Sävyt, Moses Hazy, Uskovaiset, Ruotomieli jne. vaikuttaneet vanhat tekijät Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen ja Roku Rousu. Digitaalinen versio albumista ilmestyi jo tammikuussa, cd-versio sopivasti Kalevalan päiväksi, väkevää nykysuomen runonlaulantaahan albumi selvästi on, ja LP on luvassa 20.3.

Money & Gravy - Ukkone

Money & Gravy (feat. Jukka Nousiainen) - Kaaoslive '18

Rami 28.2.2020

Levyn tiedot

Money & Gravy kera Hauli Volf
NAILS0001
Kynsinauhat 2020
Syntyi Oulun Touhulassa syyskuussa 2019
Masterointi: Jarno Alho jossain etelässä
Kansi: Lauri Mäkimurto

Kansikuva: Money & Gravy kera Hauli Volf
# kappale sävel / sanat
1 Money & Gravy Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu
2 Gravyn aikaan Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu
3 Aski tupakkaa Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu
4 Ukkone Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu
5 Musta vyö Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu
6 Kitkaa Riku Rousu, Thomas Miller
7 Under Pressu Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu
8 Pää apupyöränä Juho Sarkkinen, Mikko Heikkinen, Riku Rousu

Muusikot:

Leso-Käsi Sarkkinen: kitara
Busy-Misi Mikkonen: kitara
Letkupuiston Sevon Helm: rummut ja laulu
Hauli Volf: koskettimet
Matiti: torvet (Ukkone)


-->