Ville Valo & Agents: Orpolapsi kiurun

Baddingin haamu leijuu

Rauli "Badding" Somerjoki alkaa olla pyhä asia monille suomalaisille. Itselleni Badding laulaa Paratiisia aina, kun vaimoni soittaa puhelimellaan minulle. Aika pyhä asia Rauli taitaa olla myös Esa Pulliaiselle, joka on kaivanut kaapeistaan Baddingin hänelle lähettämiä demokasetteja. Kolme vuotta kasetit olivat odottaneet Pulliaisen työpöydällä, ennen kuin hän raaski koskea niihin.

Esan kertoman mukaan Ville Valo tuli ensimmäisenä mieleen, kun hän mietti solistia aiemmin julkaisemattomille Baddingin lauluille. Parikymmentä vuotta sitten Ville Valo lauloi viimeksi Agentsien solistina Baddingin lauluja suomalaiset valloittaneessa ja Agentsin uuteen valtavaan suosioon nostaneessa Laulava sydän tv-ohjelmassa. Silloin Ville esitti Baddingin tunnetuimpia lauluja mm. tuon puhelimessani soivan Paratiisin.

Nyt käsittelyssä on Baddingin tuntematonta tuotantoa, Esan lisäksi niitä eivät muut liene aiemmin kuulleet. Ensi singlenä on nyt kuultavissa Orpolapsi kiurun. Tunnustan, etten ole kuunnellut juuri lainkaan HIM:ä. Ainut kappale, jonka muistan heiltä on alkuaikojen Join Me. Kuuntelin nyt vertailun vuoksi Spotifystä Villeä HIM:n levyiltä. Aika suurelta kuulostaa ero on HIM:n ja Agensien solistina laulavan Ville Valon välillä.

HIM:n levyillä Ville Valon ääni kuulostaa hiukan ahdistuneelta ja tuskaiselta, tosin kuuntelin vain muutamia kappaleita eri levyiltä. Ystäväni Suonna Kononen twiittasi, että tässä biisissä Valon äänessä on odottamatonta valoisuutta. Tuo onkin hyvä ilmaus sille, miten itsekin koin. Villen aloittaessa laulun "Lamppu palaa ikkunassa..." tuli heti mielleyhtymän toiseen Badding-tulkkiin Marko Haavistoon. Hänkin on hyvin päässyt sisään Baddingin lauluihin ja niiden sanomaan.

Useampaan kertaan kuultani hämmästelen Valon laulua. Kuulostaa kuin hän olisi ikänsä laulanut tällaisia lauluja, ehkä onkin, ei vaan ole juurikaan levyttänyt. Muistelen hänen jossakin haastattelussa aikoja sitten sanoneen, aikovansa ryhtyä iskelmälaulajaksi lopetettuaan HIM:n. Laulu tuntuu istuvan hänelle hienosti ja ääni kuulostaa upealta. Hän tuntuu olevan oma itsensä, ja on sisältänyt Baddingin tekstin pyrkimättä olemaan Badding. Kuuntelin muutaman biisin lisää HIM:ä ja vahvistui käsitykseni Villen monipuolisuudesta laulajana. Hän pystyy uskottavasti esittämään näin erilaista musiikkia.

Agentsia ja myös Raulia on tullut kuunneltua hyvinkin paljon. Eikä tämä siltä pohjalta yllätä. Hiukan tulee tunnelma kuin olisin kuullut tämän ennenkin. Sanoin hiukan, enkä sano tätä mitenkään pahalla. Agentsien soundi tuo aina turvallisen olon. Jos johonkin maailmassa voi luottaa, niin Esa Pulliaiseen! Tälläkin kertaa erittäin laadukasta työtä. Esa on sovittanut biisin jälleen maltilla, turhia koristeita ei ole, mutta "kakku" on silti kaunis ja maukas. Soitto kuulostaa enemmän tämän päivän Agentsilta, ei niinkään siltä bändiltä, joka aikoinaan säesti Somerjokea. Hyvä juttu sekin. Raulin sävelmä on saanut arvoisensa, tähän päivään istutetut puitteet. Mielenkiinnolla odottelen jatkoa.

En voi kuvitella kenenkään muun kirjoittavan tuollaista tekstiä. Rauli oli niin omanlainen laulujen kirjoittaja. Sykähdyttävää on kuulla Raulin omaan ääntä. Hiukan mietityttää sen käyttö, mutta tuo se lisää autenttisuutta ja koskettavuutta levylle. Ehkä se tämän kerran käy.

Lamppu palaa ikkunassa pitkin pitkää yötä,
minä valvon hämärässä murheitteni myötä.
joskus kuulen pihalta niin oudon äänen viulun, 
on kuin laulais koditonna orpolapsi kiurun.

Ville Valo & Agents: Orpolapsi kiurun

Rami 22.9.2018

Levyn tiedot

Ville Valo & Agents: Orpolapsi kiurun
Digital: Vallila Music House
Vallila Music House 21.9.2018
Tuottaja: Esa Pulliainen
Äänitys: Esa Pulliainen (taustat), Ville Valo (laulu)
Miksaus: Risto Hemmi
Sovitus: Esa Pulliainen
A&R: Gabi Hakanen

Kansikuva: Orpolapsi kiurun

Muusikot:

Ville Valo, laulu
Rauli Badding Somerjoki, laulu
Esa Pulliainen, kitara
Kai Pulliainen, basso
Kepa Kettunen, rummut
Toni Liimatta, kitara


-->