First Aid Kit: Ruins

Nuoret neidot laulavat kantria

Ruotsalaissiskosten Johanna ja Klara Söderbergin muodostama folk & country duo First Aid Kid on edennyt hyvin urallaan. Esikois EP-julkaisusta on jo kymmen vuotta ja bändi on siirtynyt ruotsalaiselta levy-yhtiöltä englantilaisen Wichitan kautta Sony Musicin Columbia-levymerkille ja kansainväliseen jakeluun. Edellinen albumi Stay Gold menestyi jo hienosti maailmalla ja Ruins näyttää jatkavan samaan tapaan.

First Aid Kitin juuret ovat vahvasti kantrissa ja americanassa, toisin kuin monien ikäistensä ruotsalaisten musiikin tekijöiden. En tunne heidän taustaansa, liekö musiikilliset taipumukset kodin peruja. Hienosti he ovat tyylinsä kuitenkin omaksuneet, vahvasti perinnetietoista musiikkia kuullaan tälläkin levyllä. Siskosten heleät äänet soivat hienosti yhteen.

First Aid Kit - Fireworks (Official Video)

Ajoittain tulee laulusta mieleen Emmylou Harris, joka lienee yksi heidän esikuvistaan. Kaipaamaan jään Emmyloulta tarvittaessa löytyvää rempseyttä, nyt ilme on aika totinen. Haikeita ja kaihoisia sävyjä Johanna ja Klara tarjoavat yllin kyllin niin musiikissa kuin tekstissäkin.

Siskosten lisäksi bändissä soittavat nykyisin rumpali Scott Simpson, pedal steel -kitaristi Melvin Duffy ja kosketinsoittaja Steve Moore. Levyllä kuullaan monia muitakin soittajia, mm. tyttöjen isä Benkt Söderberg soittaa bassoa. Ison levy-yhtiön tuki tuo hyvät tuotantoresurssit jakelupotentiaalin lisäksi. Hiukan levy toistaa silti edeltävien julkaisujen äänimaailmaa. Ehkä liikkeellä ollaan turhan varovaisesti, jatkossa olisi hyvä etsiä rohkeasti jotain uutta. Stay Goldia on tullut kuunneltua paljonkin, ei Ruins tunnu muutaman kuuntelukerran perusteella sitä ylittävän. Hattua nostan kuitenkin Johannalle ja Klaralle. Tuolla lahjakkuudella heitä varmasti kuullaan vielä pitkään.

First Aid Kit - Stay Gold (Official Video)

First Aid Kit - Ruins (Live From the Rebel Hearts Club)

Rami 8.6.2018

Levyn tiedot

First Aid Kit: Ruins
CD: Columbia ‎19075806012
Columbia Records 19.1.2018
Tuottaja: Tucker Martine
Äänitys: Michael Finn
Miksaus: Andrew Scheps
Masterointi: Jett Galindo

Katso levyn tiedot Discogs-tietokannasta

Kansikuva: Ruins