Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Sellainen maailma

Rautalankapohjaista kantria...

Kantrimusiikki tuntuu tunkevan vahvemmin esiin Suomessakin, nuorempiakin kantria esittäviä artisteja on noussut esiin. Kantria tulkitsevat toki varttuneemmatkin. Pekka Tiilikainen & Beatmakers kertoo Sellainen maailma -albumin julkaisutiedotteessa ottavan albumilla uutta suuntaa ja astuvan yhä enemmän juurimusiikin suuntaan. Vahvimmin levyllä kuuluu kantrin sävyt.

Pekka Tiilikainen & Beatmakers ansaitsee hatunnoston jo aktiivisuudestaan. Vuodesta toiseen bändi keikkailee ahkerasti ulkomaita myöden ja uhmaa hupenevia äänitemarkkinoita julkaisemalla levyjä sellaiseen tahtiin, ettei laskuissa tahdo pysyä. Miehistö on tietysti vuosien varrella muuttunut moneen kertaa. Alkuperäisjoukosta on jäljellä basisti enää basisti Jori Venemies.

”Vaikka kaikukitara yhä kuuluu soitossa, on uudella levyllä vahvassa roolissa mm. pedal steel ja dobro. Lisäksi mukana kuullaan mustalaisviulua, 2-rivistä zydeco-haitaria sekä mandoliinia”, kerrotaan tiedotteessa. ”Ehkä voidaan puhua rautalankapohjaisesta kantrista, koska nuo genret eivät ole kovin kaukana toisistaan”, kuvailee bändin solisti/kitaristi Pekka Tiilikainen.

Kansikuva: Sellainen maailma

Rautalangallahan bändi aloitti ja on julkaissut paljon instrumentaalirautalankaa. Monenlaista muutakin on aiemmilla levyillä kuultu, myös rootsmusiikin sävyjä. Vahvemmin kantrisävyt ovat nyt läsnä kahdessa tutussa Johnny Cash -coverissa. Ainakin pariin kertaan aiemmin suomennettu Ring of Fire on nyt Juha Laitilan onnistuneessa versiossa saanut nimen Synnin polte. Cry, Cry, Cryn osalta on pitäydytty Pekka Myllykosken erinomaisessa suomitekstissä ja hyvä niin.

Molempien laulujen osalta niin Pekka Tiilikainen kuin koko bändikin pistävät parastaan ja kantriklassikot saavat erinomaiset, kantrin pyhään kaanoniin kuuluvia biisejä kunnioittavat tulkinnat. Lainabiiseistä vierain minulle on tanskalaisen Hola Ghostin kitaristi-laulaja Peter Sandorffin Old Barn, joka Jori Venemiehen tekstissä on kääntynyt Vanhaksi vajaksi. Kitaristi Eki Sutela puolestaan on säveltänyt albumin hyvin rullaavan nimibiisin Sellainen maailma.

Ruotsalaisen Fatboyn – taitaa olla eräänlaisen veljesyhtye - biisejä Beatmakers on oivallisesti tulkinnut ennenkin. Nyt kuultava Hajoan (I Break) on parinkymmenen vuoden takaa ja käännöksestä vastaavat Jori Venemies ja Pekka Tiilikainen. Tiilikaisen parhaita tuotoksia albumilla on singlenä julkaistu Keikkamiehen kohtalo, johon tekstin on kirjoittanut koomikkona tunnettu Juha Laitila. Biisillä kuullaan vierailijoina Laitilaa ja Matti Eskoa. Eipä voi vastaan väittää, niin uskottavaa on näiden herrojen kertomus.

Vaikka en ole mikään erityinen moottoriurheilun ystävä – muistan toki kyllä Curt Lincolnin ja Raine Lampisen - pidin kovasti Tiilikaisen laulusta Eläintarhan ajot. Tiilikainen on lauluntekijänä parhaimmillaan näissä nostalgisissa tarinoissa ja myös laulajana hän yltää vakuuttavimpiin tulkintoihin juuri tuollaisissa lauluissaan. Kuuntelepa Tiilikaisen Ominainen albumilta Ainulaatuinen. Lisää tällaisia Pekka!

Kuuntele Keikkamiehen kohtalo YouTubesta

Kolmas taidonnäyte Tiilikaiselta on hieman western swing -tyyliin toteutettu Luokse punapuiden, Bob Willsin korvaa viulussa Eeva Oksala. Beatmakers on ottanut käsittelyyn myös Hurriganesin 80-luvun alun hitin Bourbon Street. Remua ei kannata yrittää jäljitellä ja Tiilikainen on ymmärtänyt sen. Hän on sijoittanut kirjoittamansa tekstin bändille hyvin istuvasti kehä kolmosen takaiseen Suomeen ja matka viitostiellä sujuu Hurriganesia leppoisampaan tyyliin, johon tuo hieman louisianalaista väriä Veli-Matti Järvenpää zydeco-haitari.

Aitoa Hurriganes-kitaristia, Janne Luohivuorta, kuullaan päätöskappaleessa Ganes. Tämä kunnianosoitus julkaistiin jo aiemmin singlenä. Esa Eloranta vaikuttaa olevan tämän ajan tuotteliaimpia laulunkirjoittajiamme. Yksi hänen tuotoksistaan - Jos voisit olla - on tällekin levylle päätynyt ja kantrisävyinen toteutus tuo ajoittain mieleeni Glen Campbellin – mitä ei voi missään nimessä tulkita moitteeksi.

Kokonaisuutena albumi on vahva näyttö bändin iskukyvystä ja lauluntekotaidoista. Monet lahjakkaat vierailijat - mainittujen lisäksi Milene - tuovat upeaa lisäväriä albumille. Albumin julkaisukeikka on Hämeenlinnan Suisto-klubilla 20.4.2024. Albumin biisejä pääset varmaan kuuntelemaan myös 5.7.2024 Kymi Kantri -tapahtumassa.

Edit: Jori Venemies kertoi aiemmin jo singlenä julkaistun Hajoan käännöstekstin olevan pääosin hänen tekemänsä eli se onkin ensimmäinen Venemiehen julkaistu lauluteksti. Kirjoitin aiemmin virheellisesti tekstin olleen Tiilikaisen yksin kirjoittama ja Vanha vaja -laulun olleen hänen ensimmäinen julkaistu tekstinsä.

19.4.2024 Rami

Kuuntele Hajoan YouTubesta


Kuuntele Ganes YouTubesta


Kansikuva: Sellainen maailma
# kappale sävel / sanat
1 Sellainen maailma Eki Sutela / Pekka Tiilikainen
2 Vanha vaja - Old Barn - Peter Sandorff / Jori Venemies
3 Jos voisit olla Esa Eloranta
4 Synnin polte - Ring of Fire - June Carter, Merle Gilgore / Juha Laitila
5 Luokse punapuiden Pekka Tiilikainen
6 Hajoan - I Break - Hannu Kiviaho, Thomas Pareigis / Jori Venemies, Pekka Tiilikainen
7 Mielen tie Pekka Tiilikainen / Topi Salmi
8 Keikkamiehen kohtalo Pekka Tiilikainen / Juha Laitila
9 Viitostie - Bourbon Street - Remu Aaltonen, Albert Järvinen / Jim Pembroke, Pekka Tiilikainen
10 Eläintarhan ajot Pekka Tiilikainen
11 Jäät kaipaamaan - Cry, Cry, Cry - Johnny Cash / Pekka Myllykoski
12 Ganes Pekka Tiilikainen / Jori Venemies, Maarit Tiilikainen

Pekka Tiilikainen - laulu, akustinen kitara
Eki Sutela - kitarat, taustalaulu
Jori Venemies - basso
J-P Harju - rummut, perkussiot