Cane Vuorjoki: Singing Bowl

Vaikutteita eri puolilta maailmaa

Törmäsin ensimmäisiä kertoja Kiteeltä lähtöisin olevaan Hannu "Cane" Vuorjokeen muistaakseni joskus 90-luvulla hänen toimiessaan katusoittajana Joensuussa. Jo silloin piti pysähtyä kuuntelemaan nuorta soittajaa.

Sittemmin olen kuullut Canea ainakin Sonic Rain, Roots Remedy, North Karelian Allstars ja Echo & Cane -kokoonpanoissa. Tämän levyn hankin viimeisimmällä Joensuun reissullani Levy-Eskoista Suonna Konoselta saamani vinkin perusteella.

Cane on minusta aina ollut omaleimaisimpia Pohjois-Karjalan muusikoista. Hänen kitarastaan on irronnut monelaista musiikkia; bluesia, folkia, progea ja väliin aika psykedeelisiäkin sävyjä. Monia sävyjä löytyy "Laulavalta maljaltakin", noiden edellä kerrottujen lisäksi on mukana vahvasti etnisiä piirteitä.

Mieleyhtymiä syntyy moniin suuntiin; Intiaan, Espanjaan, Irlantiin, Afrikkaan. Voisi myös kuvitalla Canen saaneen vaikutteita Led Zeppeliniltä. Vahvimmin levyn biiseistä nousee esiin Intialaisesta mytologiasta ammentatava voimabiisi Shakti Mama. Biisillä on mukana lähes parinkymmenen hengen kuoro, mukana mm. Eero Raittinen, Pekka Gröhn ja Paleface. Biisit ovat Canen itsensä tekemiä, osa ilmeisesti on ollut olemassa jo kauemman aikaa. Cane soittaa levyllä kitaran ohella myös monia muita instrumentteja.

Cane kertoo levyn olevan teema-albumi, joka tarkastelee erilaisista näkökulmista mm. yksilön asemaa pienenä osasena ihmiskunnan kokonaisuudessa ja ohikiitävänä ilmentymänä ajan virrassa sekä ykseyden ja erillisyyden välistä dynamiikkaa niin yksilöiden kuin kulttuurien välillä.

Levy on kokonaisvaltainen taideteos, johon kuuluu myös värikkään visuaalisen ilmeen sisältävä kansivihkonen. Siihen painettujen laulujen sanojen yhteydessä on kirjallisia viitteitä mm. Mark Twainiin, Jim Morrisoniin, Johann Wolfgang von Goetheen ja Kurt Vonnugutiin. Tämä on niitä levyjä, jotka pitää hankkia fyysisesti.

Kuuntele Shakti Mama Youtubesta:

Rami 7.9.2018

Levyn tiedot

Cane Vuorjoki: Singing Bowl
CD: Kieku ja Kaiku ‎KKCD-018
Kieku ja Kaiku 2018
Tuottaja: Miihkali Jaatinen
Äänitys: Hannu Vuorjoki, Miihkali Jaatinen, Kimmo Perkkiö (raita 1)
Miksaus: Miihkali Jaatinen
Masterointi: Hannu Hattunen

Kansikuva: Singing Bowl