Vaeltava vitsaus: Vaeltava vitsaus

Marko Haavisto uutta bändia etsimässä

Minulta on aiemmin mennyt kokonaan ohi tällainen Vaeltava Vitsaus. Levyn kansikuvasta voi päätellä, että kyse on kantrimusiikista. Neljä miestä seisoo rautatiellä stetsonit päässään. Takakannessa yksi heistä soittaa kitaraa kuusen juurella istuen. Ensimmäinen kappale alkaa junan vihellyksellä ja kertomuksella miehestä, joka jätti taksikuskin hommansa sekä kultansa, otti matkalaukkunsa ja lähti etsimään soittomiehen hommia.

Katusoittoakin soittomies kokeili, mutta stetsoniin kertyi vain muutama lantti. Pitkin maata kierrettyään ja töitä kyseltyään soittomies löysi trion läheltä Joensuuta Ellin kievarissa soittamasta ja liittyi remmiin kitaransa kanssa ja uusi bändi sai nimekseen Vaeltavan Vitsauksen. Liekö kertomuksella jotain todellisuuspohjaa. Joka tapauksessa hieno tarina avaa tämän Vaeltavan Vitsauksen levyn.

Vaeltava vitsaus CD

Hankin levyn yhden konsertin yhteydessä Salmen Topilta, joka oli kauppaamassa Turenki Recordsin uutuuksia. Kyseessä on vinyylijulkaisu, jonka kylkiäisenä tulee samat biisit myös cd-versiona. CD:ssä tosin painatus: For promotial use only. Topi valisti, että kyse on Marko Haaviston uudesta bändistä. Kun Markon aiempi tuotanto oli tuttua, rohkaistuin hankkimaan tämänkin.

Kun en tuntenut bändiä ennestään, täytyi hiukan googlettaa. Bändi on näköjään perustettu jo 2015. Ohjelmatoimiston tiedotteen mukaan kyseessä on Markon pitkäaikaisen haaveen täyttymys. No kyllähän Poutahaukkojen tuotannossakin aikalailla country-sävyjä oli. Eli ei tämä kuuntelijasta niin uudenlaiselta kuulosta. Ilmeisesti tämä on kuitenkin aito bändi-viritys, kun ei Markon nimeä levyn kansiteksteissä näy.

Levyn biisit ovat pääosin Marko Haaviston kirjoittamia. Markon tarinat eivät kerro elämässä menestyneistä, vaan niissä on hieman alkuloinen, välillä hyytäväkin tunnelma. Marko laulaa työttömistä, ryypiskelystä, toiveunista, soittamisesta ja toki vähän rakkaudestakin. Työttömien ruokalan asiakkaat haaveilevat ruokalassa soppaa jakavasta Jennistä, mutta turhaan, Jenni on Jeesuksen morsian. Kohtalo koettelee laulujen hahmoja, väärämies joutuu poliisin kynsiin.

Aloitusbiisin lisäksi yksi suosikeistani on Tie hukkaan, jossa hypnoottinen soundi viiltelevin kitaran ulvahduksin tukee hyvin tekstiä. Laulussa vilahtelee tumma yö, viinapullo, korttipakka, rukoukset ja viekkaat naiset. Lopussa laulunkertoja opastaa nuorempia miehiä hukkaan vievästä tiestä.

Ainut lainakappale on Ahti Lammen vuonna 1980 levyttämä Elämän valttikortit. Tämä Vexi Salmen klassiseksi muodostunut teksti on yksi synkimmistä miehen suuhun pannuista yksinpuheluista. Synkkyydestä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, sekin istuu hyvin tälle levylle. Tämä lauluhan julkaistiin bändin ensimmäisenä singlenä jo 2016.

Levyn päättää haikea kantriballadi Risa sydän, surun syvimmissä pyörteissä laulaja tässä pyörii. Markon lisäksi muukin soittokunta on selvästi sisäistänyt kantrimeiningin. Levy paranee selvästi kuuntelukertojen myötä, kun tarinat aukeavat kunnolla. Mitään depressiolääkettä tämä ei kyllä ole.

Tää ei oo kilttii, tää ei liika hyvää, ei tästä kaunein jälki jää, tää on boogiemiehen boogieelämää, laulaa Marko.

Rami 8.6.2018

Vaeltava Vitsaus: Vaeltava Vitsaus

Vaeltava Vitsaus: Elämän Valttikortit

Levyn tiedot

Vaeltava Vitsaus: Vaeltava Vitsaus Turenki Records, TurenkiLP-14200-58, 2017 Äänitys ja miksaus: Kuja Salmi, Kujalandia Recording Studio Masterointi: Henri Nuorivaara, Z-Trading Kannet: Timo Honkanen, Z-Trading

Kansikuva: Vaeltava Vitsaus
# kappale sävel / sanat
A1 Vaeltava vitsaus Marko Haavisto
A2 Jenni Marko Haavisto
A3 Boogiemies Marko Haavisto
A4 Toiveunta Marko Haavisto
A5 Elämän valttikortit Heikki Annala, Vexi Salmi
B1 Nuo tyypit tuolla Marko Haavisto
B2 Tänään repee raittius Marko Haavisto
B3 Yölamppu Marko Haavisto
B4 Tie hukkaan Marko Haavisto
B5 Risa sydän Petri Ketola, Marko Haavisto

Muusikot:

Marko Haavisto: laulu ja kitara
Oskari Haavisto: bassokitara
Jakke Kauppinen: sähkökitara
Kuja Salmi: rummut
sekä
Ismo Haavisto: huuliharppu (A5)
Matti Hussi: piano ja urut (A2, B4, B5)
Stella Kullström: viulu (A2, B2, B3)
Antti Vuorenmaa: pedal steel (A1, B2, B5)


Levyetiketti: Vaeltava vitsaus

Kuutele albumi Spotifystä:


-->