Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Viimeinen juna kotiin

Fatboyta suomeksi

Pekka Tiilikainen & Beatmakers on tahkonnut rautalankaa jo yli 30 vuotta, tosin Tiilikainen tuli Hämeenlinnassa 1988 perustetun bändin keulakuvaksi vasta 1998. Ahkerasti keikkailtuaan ja levyjä julkaistuaan bändi jäi keikkatauolle 2008. Uusi tuleminen alkoi viime vuonna tuttua Beatmakers-soundia sisältäneen albumin Used Guitars Etc julkaisun myötä.

Uusi julkaisu poiki keikan myös Hollantiin Cliff Richard & The Shadows -tapahtumaan. Tuon keikan tallenne osoittautui niin hyväksi, että se päätettiin julkaista ja marraskuussa ilmestyikin hyvän vastaanoton saanut livealbumi Live in Holland. Alkuperäisestä kokoonpanosta ovat edelleen mukana kitaristi Juha Heinonen ja basisti Jori Venemies, Pekka Tiilikainen hoitaa laulun ja komppikitaran ja rummuissa on vuonna 2009 mukaan tullut Mikko Lund.

Nyt kuuntelussa oleva single on ensimakua syksyllä tulossa olevalta albumilta Salaperäinen. Viimeinen juna kotiin on laina Suomessakin tunnetun ruotsalaisen rockabillybändi Fatboyn tuotannosta. Kaunis kantriballadi Last Train Home löytyy 2010 ilmestyneeltä Fatboyn albumilta Overdrive. Laulu sopii hyvin Pekka Tiilikaisen hieman karulle äänelle. Oskari ja Pekka Tiilikaisen suomennos seurailee uskollisesti alkuperäistä tekstiä. Teemoiltaan teksti on melko tuttua tarinaa lähtemisestä ja kotiinpaluusta.

Katso ja kuuntele YouTubesta: Pekka Tiilikainen & Beatmakers - Viimeinen juna kotiin

Musiikillisesti toteutus on tyylikästä jälkeä. Soundimaailmaa monipuolistaa australialainen kitaristilegenda Martin Cilia lap steel-kitaralla ja mandoliinilla, tuoden biisiin normaalista Beatmakers-soundista poikkeavaa kantri-ilmettä. Cilian ei ole ensimmäistä kertaa Beatmakersien levyllä. Häntä kuultiin jo vuoden 2008 Nuthin' Fancy -albumilla ja Used Guitars Etc -albumilla, jolle hän oli myös kirjoittanut muutaman biisin. Ciliaa kuullaan Venemiehen mukaan enemmänkin tulevalla albumilla, sitä jäänkin odottamaan mielenkiinnolla.

Singlen toinen biisi on myös hieman yllättävä. Kyseessä on suomirautalangan alkuaikojen voimahahmon Johnny Liebkindin aiemmin julkaisematon sävellys Archipelago. Liebkind oli kirjoittanut biisin uudelleen rivinsä koonnelle The Sounds-yhtyeelle. Syystä tai toisesta Sounds ei sitä kuitenkaan levyttänyt ja erinäisten vaiheiden jälkeen sävellys päätyi Beatmakersien levylle. Nimensä mukaan tässä instrumentaalissa liikutaan merellisissä tunnelmissa. Hannu Könösen Viscount legend -urut avaavat kappaleen ja tukevoittavat soundin merellisiin mittoihin. Muuten pääosassa on tuttuun tapaan Heinosen hienosti soiva kitara.

Beatmakerseja kuullaan elokuun alussa Tampereella ja Helsingissä The Renegades Revisited -tapahtumassa. Renegadesien viimeisen elossa oleva jäsenen Graham Johnson ympärille koottu The Renegades Revisited -kokoonpanon pohjana on nimittäin juuri Pekka Tiilikainen & Beatmakers. Kokoonpanoa täydentää Honey B. & T-Bones-yhtyeestä tuttu Esa "Bluesministeri" Kuloniemi. Tampereen keikka on 2.8. Olympia-korttelissa, Satakunnankatu 10 ja Helsingissä kokoonpano esiintyy Linnanmäellä 3.8.

Kuuntele myös Archipelago.

Rami 14.7.2019

Levyn tiedot

Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Viimeinen juna kotiin
TurenkiCDS-917-207
Turenki Records 2019
Tuottaja: Pekka Tiilikainen & Beatmakers ja Janne Saksa
Äänitys: Janne Saksa, Sound Supreme Studio
Miksaus: Janne Saksa
A&R: Topi Salmi

Kansikuva: Viimeinen juna kotiin
Levyarvioita

-->