banneri
Pepe & Paradise: Pepe & Paradise
LP: CBS S 65686, Finnlevy 1973
MC: CBS 40-65686, Finnlevy 1973
Digital: Warner Music Finland, 14.6.2013
Tuottaja: Markku Johansson
Äänitys: ?
Pepe & Paradise
# kappale sävel/sanat kesto
A1 Elämältä kaiken sain - Every Little Move She Makes - Tony Mac Aulay - Roger Greenaway - Roger Cook / Veikko Salmi 2:55
A2 Olen ihminen Markku Johansson / Veikko Salmi 3:03
A3 Toiset meistä Rauno Lehtinen / Mikko Haljoki 4:24
A4 Muukalainen - Stairman - David Bowie / Veikko Salmi 3:57
A5 Julie-Anne Peter Nelson - Robin Shaw / Veikko Salmi 3:22
A6 Musta ja valkoinen - Black And White - Earl Robinson / Veikko Salmi 3:38
B1 Yksin oon tietenkin - Alone Again (Naturally) - Raymond O'Sullivan / Veikko Salmi 4:22
B2 Unen lävitse Frank Robson / Hector 3:10
B3 Pilvi taivaan peittää - When There's No You - Les Reed - Jackie Rae / Leo Länsi 3:03
B4 Aadolf - Poor Joe - Joe Willoughby / Juha Vainio 3:44
B5 Sotilaat, kansat, maat - Joy To The World - Hoyt Axton / Veikko Salmi 3:00
B6 Syvä hiljaisuus Markku Johansson / Juha Vainio 3:33

Sovitukset ja orkesterin johto: Markku Johansson

Muusikot:
Pepe & Paradise
Pepe Willberg: laulu (muut paitsi B4), kitara
Antero Päiväläinen: rummut
Heikki Hietanen: piano, urut, sähköpiano
Pekka Maijanen: basso, laulu
Erik Dannholm: tenorisaksofoni, huilu, laulu (B4)
Kalle Fält: baritonisaksofoni, huilu, laulu
Markku Johansson: trumpetti, flyygelitorvi, laulu
Simo Salminen: trumpetti

Vuoden 1968 lopulla 60-luvun suosituimpiin pop-bändeihin kuulunut Jormas oli tullut tiensä päähän. Lukuisat miehistön vaihdokset olivat runnelleet bändiä niin, että loppuvaiheessa alkuperäisestä kokoonpanosta oli jäljellä vain Pepe Willberg. Sooloartistien ja uuden tyyppisten bändien esiinmarssi söi Jormaksen kaltaisen pop-bändin esiintymistilaisuuksia. Jo kertaalleen aiemminkin lopettanut bändi päätti pistää soittokamat pussiin.

Jormaksen jälkeen Pepe pestattiin Johnnyn Frankiesin kakkossolistiksi. Kun Johnnyn pahimmalla kilpailijalla Dannylläkin oli kiertueillaan kakkossolisti ja joskus useampikin, piti myös Johnnyllä olla. Frankiesissa soittaneen Päiväläisen Anden kautta Pepe sai kutsun Johnnyn kiertueelle. "Niin mä sitten meninkin", kertoo Pepe. "Mutta en vissiin ehtinyt olla kuin kahdella tai kolmella keikalla, kun Viihdeohjelmista Tampereelta ilmoitettiin, et tää on liian kallista lystiä. Bändi ja minä saatiin potkut saman tien. Kundit ehdotti, et aletaan tehdä kimpassa jotain".

Lopulta jäljelle jäi basisti Jorma Kalenius, fonisti Unde Lehtola, rumpali Ande Päiväläinen ja Pepe. Tällä kvartetilla alettiin käydä keikoilla Paradise nimellä talvella 1969. Jo alkuvaiheessa bändiin haettiin myös kosketinsoittajaa. Parilla keikalla olikin mukana urkuri Marjukka Hartikainen, joka opiskeli tuolloin Unde Lehtolan kanssa Sibelius Akatemiassa. Hartikaisella ei kuitenkaan ollut kokemusta pop-musiikista ja homma kuivuikin pikaisesti kokoon. Kävin talvella 1969 kuuntelemassa Pepeä ja Paradisea Törmän-lavalla Joensuussa. En muista enää kokoonpanoa, enkä ohjelmistoakaan. Muistaakseni ohjelmistossa oli aika paljon ulkomaisia cover-biisejä, niin kuin tuolloin kaikilla bändeillä.

Syksyllä 1969 Tapani Kansa pisti uusiksi oman keikkabändinsä. Kansan bändissä olivat soittaneet mm. Jormas-muusikot Kicke Bergholm ja Seppo Keurulainen. Jorma Kalenius halusi samoihin aikoihin lopettaa muusikon uransa. Niinpä syntyi ajatus näiden kahden bändin yhdistämisestä. Kicke Bergholm siirtyikin Kaleniuksen tilalle basistiksi ja hänen lisäkseen Paradise sai vahvistukseksi Kansan bändistä kitaristi Seppo Keurulaisen ja saksofonisti Erik Dannholmin.

Yhden Ruotsissa tehdyn singlen ja Scandian Sonet-levymerkille tehdyn sinkun jälkeen bändi sai levytyssopimuksen Finnlevylle. Tuossa vaiheessa basistiksi oli vaihtunut Pave Maijanen. Ensimmäinen single Finnlevylle oli Pepen upeasti tulkitsema Les Reedin sävellys Pilvi taivaan peittää. Erinomaisesta toteutuksestaan huolimatta se ei listojen kärkisijoja hätyytellyt. Sen sijaan toinen single oli suurmenestys. Brittibändi White Plainsin ohjelmistosta löytynyt Every Little Move She Makes sai Vexi Salmen kääntämänä nimen Elämältä kaiken sain. Parhaimmillaan se oli Suosikin singlelistan kolmas ja pysytteli TOP10:ssä neljä kuukautta.

Menestyksen jälkeen voitiinkin odotella tätä ensimmäistä Paradise-albumia. Tosin Pepe ja Paradise olivat välillä käyneet tekemässä Niin vähän on aikaa -albumin Love Recordsille, ihan Finnlevyn luvalla. Tämä Finnlevyn julkaisema albumi piti sisällään kaikki Finnlevyn toimesta julkaistut singlet. Albumi julkaistiin Pepe & Paradise -nimellä, vaikka osin Pepen säestäjinä on Pradisen sijaan studiomuusikoita ainakin singlebiiseillä. Albumia varten äänitetyillä biiseillä kokoonpano on ilmeisesti yllä mainuttu.

Muuten levyllä on sekä käännösbiisejä että uusia kotimaisia sävelmiä. Kotimaisten biisien parhaimmistoa ovat Rauno Lehtisen Toiset meistä, jonka Lehtinen oli säveltänyt Laila Kinnuselle jo 1968. Kinnunen ei ollut tuolloin sitä kuitenkaan levyttänyt. Markku Johanssonin sovitus on uskomattoman upea. Pepen, Pave Maijasen, Kalle Fältin ja Johanssonin harmonia ja Pepen yksinlaulu kuljettavat melodiaa, Dani Danholmin tenorisaksofonilla ja Markku Johanssonin flyygelitorvella soittamat soolot täydentävät melodiaa. Muuten tausta on hillitty, rumpusettiä ei käytetä lainkaan, vaan Ande Päiväläinen soittaa kongarumpua.

Johansson on myös säveltänyt kaksi laulua, joista varsinkin päätösraita Syvä hiljaisuus on myös Pepe & Paradise tuotannon parhaimmistoa. Amerikkalainen RCA:n tuottaja Warren Schatz oli ihastunut tähän sävellykseen. Schatz oli Suomessa vierraillessaan käynyt kuuntelemassa Paradisen esityksiä ja vienyt mukanaan tämän Pepe & Paradise albumin. Hän oli sitten soittanut albumia Perry Comolle, joka oli myös ihastunut Syvä hiljaisuus -sävelmään ja halunnut levyttää sen Paradisen taustaa käyttäen. Scahtz oli jo teettänyt englanninkielisen tekstin lauluun, mutta Musiikki Fazer ei kuitenkaan antanut lupaa taustan käyttämiseen. Niin levytys jäi Johanssonin suureksi harmiksi tekemättä.

Käännösbiiseistä parhaiten on elämään jäänyt Hoyt Axtonin sävellys Joy To The World, johon Vexi Salmi, joka on tekstittänyt suurimman osan albumin lauluista, on tehnyt erittäin onnistuneen teksti. Danny Dannholm on myös laulanut yhden albumin lauluista.

Albumia myytiin kohtuullisesti. Parhaimmillaan se oli albumilistan sijalla 21. Fazer Finnlevy julkaisi "2 alkuperäistä" sarjassaan molemmat Pepe & Paradisen Finnlevylle tekemät albumit 1990 cd:nä, tupla-lp:nä ja kasettina Pepe & Paradise / Pepe & Paradise 2.

Warner julkaisi albumin 2013 digitaalisena Spotifyssä ja muissa digitaalisissa jakelukanavissa.

Kuuntele albumi Spotifystä:


-->