banneri
Jaku Havukainen: Rocks With The Stars
CD: Poptori 50180232, Poptori 2003
Digital: Poptori 01.08.2006
Tuottaja: Jaku Havukainen
Äänitys ja miksaus: Jaku Havukainen, Rock Me Baby -studio, Helsinki
Seppo Helinin kosketinosuudet äänitetty hänen kesäasunnollaan
Rocks With The Stars
# kappale sävel / sanat / sovitus kesto
5 Go Now Larry Banks - Milton Bennett / Larry Banks - Milton Bennett / Jaku Havukainen 3:36
16 To Make A Big Man Cry Les Reed / Robin Conrad / Jaku Havukainen 5:03
Muusikot:
Pepe Willberg, laulu
Jaku Havukainen: kitara, taustalaulu
Seppo Helin: koskettimet
Kaj Wallin: basso (5)
Kicke Bergholm: basso (16)
Jari Kettunen: rummut
Marika Höst: taustalaulu
Lena Lindroos: taustalaulu

Rocks With The Stars on pitkänlinjan muusikko Jarmo "Jaku" Havukaisen ensimmäinen oma levy. Jukka Itkosen kanssa tehtiin lastenlaululevy Lehtevä mies vuonna 1993, mut tää on ensimmäinen omiin nimiin tehty levy, kertoo Jaku Havukainen. Ahkerasti Havukainen on vieraillut levystudiossa aiemminkin. Hän on soittanut mm. Tapani Kansan, Dannyn, Kaija Koon ja Paula Koivuniemen levyillä.

Tällä pääosin vanhoja rock'n'roll -klassikkoja sisältävällä albumilla ovat solisteina Pepe Willbergin ohella Tapani Kansa, Markku Aro, Timo Turpeinen, Pekka Helin, Kyösti Laihi ja Harry Gunaropoulos.

Tällä levyllä on yleensäkin sellainen meiniki, et nää vierailijat ovat sellaisia, joiden keikkabändeissä mä oon soittanu. Biisit on samoja, joita ollaan keikoilla vedetty, ja jotka mä jo silloin sovitin. Pyrin tallentamaan levylle saman fiiliksen kuin keikoilla. Tässä ei oo paljoo päällesoittoja. Kaikki soolotkin on pohjalta ekallaottoja. Biisit on äänitetty neljän vuoden aikana pikku hiljaa, kun on saanut kaikki tyypit kasaan. Varsinaiseti aloin vuosi sitten työstää levyä. Mä oon ite koostanu ja myös miksannu sen, tehnyt lähes kaiken, tilittää Jaku Havukainen levyn syntyprosessia.

Go Now kappaleella soittaa bassoa Islanders ja Jormas basisti Kaj Wallin, joka hoiti bassokuviot myös vuonna 1965 saman kappaleen Jormas-levytyksessä. Jaku Havukainen kertoo: Halusin nimenomaan hänet siihen. Me oltiin Pepen kanssa Kaj Wallinin firman bileissä soittamassa ja siellä mä tutustuin häneen. Hyvin hänellä basso tuntui edelleen pysyvän kourassa, vaikka bändihommat jäi jo 60-luvulla. Jormasien Saat miehen kyyneliin levytyksessä bassoa soittanut Kicke Bergholm soittaa nyt myös samalla kappaleella.

Havukaisen kitaristin taidot pääsevät parhaiten esiin albumin ainoalla istrumentaalilla Freddie Kingin Hideawayllä. 60-luvun englantilaiset kitarasankarit Claptonin johdolla näyttävät jättäneen myös Havukaiseen lähtemättömän vaikutuksen ja mikäpäs siinä. Albert Järvisen jälkeen ei kukaan suomalaiskitaristi ole tohtinut Hideawayhyn levytysstudiossa tarttuakaan. Hurriganesien rosoisemman ja suoraviivaisemman tulkinnan sijaan kuullaan tulkinassa nyt enemmän nyansseja. Kyllä Hideawayn levyttämistä voi tässä tapauksessa pitää rohkeutta ja ainakin itseluottamusta osoittavana tekona.

Jaku Havukainen keikkailee nykyään oman bändinsä kanssa. Bändin perusrungon muodostavat Havukaisen lisäksi ahkerasti muissakin kokoonpanoissa keikkailevat basisti Pekka Helin sekä rumpali Jari "Keba" Kettunen. Myös mm. Wigwameissa ja Pop Tenoreiden taustalla soittavaa Kettusta tuuraa välillä rummuissa Topi Kurki. Kurki on soittanut mm. Henry Ojutkankaan Henry O'Band, Ogo Chime & The Band ja Korpraali Palmu & Muukalaislegioona -kokoonpanoissa sekä Steve Webbin bändissä. Lisäksi Havukainen on mukana nykyisessä Jormas -kokoonpanossa ja keikkailee kahdestaan Pepe Willbergin kanssa.

Havukainen aloitti musisoimisen jo 70-luvun alkupuolella. Ensimmäinen bändini oli Jammers, sitten soittelin Kosusen Relen ja Nyyssösen Akun kanssa. Jonkin aikaa olin mukana varkautelaisessa Magyar -kokoonpanossa. Sitten siirryin Beritin bändin kautta Viktor Kalborekin bändiin, jossa saikin runsaasti kunnon keikkakokemusta, muistelee Jaku Havukainen uransa alkuvaiheita.

Myöhemmin Jaku Havukainen on tehnyt muusikkona yhteistyötä monien merkittävien artistien kanssa. Pepen lisäksi hän on säestänyt ainakin seuraavia: Markku Aro, Danny, Anna Hanski, Tapani Kansa, Paula Koivuniemi, Kaija Koo, Sakari Kuosmanen, Leena Nilsson, Topi Sorsakoski ja Timo Turpeinen.

Havukainen on myös lauluntekijä. Hänen omalla ja salanimillä tekemiä biisejä ovat levyttäneet mm. Samuli Edelman, Anna Hanski ja Sakari Kuosmanen. Myös Rocks With The Stars albumilla kuullaan yksi Havukaisen oma sävellys, hyvin levyn henkeen sopiva News For You Mama.

Varsin monessa Havukainen on siis ehtinyt olla mukana, vaikkei häntä muusiikkipiirien ulkopuolella laajasti tunnetakaan. Mies kun ei suurta melua taida itsestään pitää. Hänellä tuntuu olevan asenteena; musiikki puhukoon puolestaan.

Havukaisen mukaan tekeillä on myös uusi levy. Tarkoitus on tehdä tällä kertaa suomenkielinen levy. Nyt on kasassa kahdeksan biisiä. Hommaa jatketaan, kun Helinin palaa Lapista. Saa nähdä miten homma onnistuu suomeksi. On hirveen vaikee saada tekstejä, jotka kuullostaa uskottavalta suomeksi. Lisäksi ongelmana on, ettei biiseihin saa käännös- ja sovituslupia, miettii Jaku.

Lähde: Jaku Havukaisen haastattelu 22.4.2003

Poptori julkaisi albumin digitaalissa jakelukanavissa 1.8.2006.

Kuuntele albumi Spotifystä:

Katso albumin tiedot Discogs-tietokannasta

nuottiviiva

-->