banneri
Olli Ahvenlahti: Tämä on ensimmäinen päivä
LP: DigIt DIGLP 26, Finnlevy 1983
MC: DigIt DIGMC 26, Finnlevy 1983
Digital: Warner Music Finland 14.6.2013
Tuottaja: Timo Lindström
Äänitys: Tom Vuori ja Dan Tigerstedt, Takomo-Studiot, syyskuu 1983
Miksaus: Dan Tigerstedt
Kannen suunnittelu: Liisa Paatso
Kuvaus ja toteutus: Erik Uddström
Tämä on ensimmäinen päivä
# kappale sävel/sanat kesto
A2 Haukka lensi Olli Ahvenlahti / Liisa Laukkarinen 4:01
A4 Avasit silmäni Olli Ahvenlahti / Tiina Lindfors 3:35
B2 Ei pure pakkanen rakkaan suuta Olli Ahvelnahti / Timo K. Mukka 3:32
B4 Äiti maa Olli Ahvenlahti / Mika Waltari 5:13

Sovitukset: Olli Ahvenlahti

Muusikot:
Olli Ahvenlahti Ensemble:
Pepe Willberg: laulu
Irina Milan: laulu (A2, A4)
Olli Ahvenlahti: kosketinsoittimet
Juhani Aaltonen: huilut ja saksofonit
Heikki Virtanen: basso
Reino Laine: rummut ja lyömäsoittimet
Pekka Sarmanto: kontrabasso

Pepe laulaa soolo-osuudet Ei pure pakkanen rakkaan suuta ja Äiti maa kappaleissa. Laulut Haukka lensi ja Avasit silmäni Pepe laulaa yhdessä Irina Milanin kanssa. Irina Milan laulaa muutaman kappaleen myös yksinään ja lisäksi Heikki Kinnunen laulaa/lausuu levyllä pari kappaletta. Ahvenlahden pitkäaikaiset yhteistyökumppanit Pepe ja Irina olivat hänen mukaansa melkein itsestään selviä valintoja. Heikki Kinnunen haluttiin mukaan, koska hänessä yhdistyvät näyttelijän ja muusikon lahjakkuus.

Levykannen tekstin mukaan levy on "jazzrunoelma rakkaudesta toisiimme, luontoon, Maailmaan - ainoaamme". Luovan säveltaiteen edistämissäätiö on tukenut levyn valmistusta. Levylle on valittu parhaat palat Ahvenlahden säveltämästä kokonaisuudesta. Kaikkiaan Ahvenlahti sävelsi 25 runoa ja live-esityksen pituus oli tunti ja neljäkymmentä minuuttia. Runot sävellystyötä varten oli valinnut Ahvenlahden silloinen puoliso, näyttelijä Liisa Paatso.

Äänitteen laulut ovat osa jazzrunoelmateosta, joka valmistettiin Porin Jazz -festivaaleille (16.7) ja Helsingin Juhlaviikoille (26.8) kesällä 1982. Noissa tilaisuuksissa teos esitettiin lähes levyllä kuultavalla kokoonpanolla. Pekka Sarmanto ei kuitenkaan ollut mukana esityksissä, vaan hänen tilallaan bassoa soitti Heikki "Häkä" Virtanen. Live-esityksiin kuului myös Tarja Rinteen ja Kari Riipisen tanssiesitys ja Jukka Kuuranteen loihtima valaisu. Koko esityksen oli dramatisoinut Kari Kyrönseppä ja runot esitykseen oli valinnut Ahvenlahden puoliso Liisa Paatso.

Noiden kahden esityksen lisäksi esityksiä oli ainakin 29.11.1982 Martinlaakson koulussa ja 2.12.1982 Peltolan koululla, Tikkurilassa. Noissa esityksissä oli mukana edellä mainittu kokoonpano. Helsingin Sanomien mukaan Ahvenlahti oli suunnitellut keväälle 1983 kiertuetta maakuntakaupunkeihin. En tiedä toteutuiko tuo kiertue.

Esitys taltioitiin tiivistettynä myös televisiota varten. TV-esityksen ohjasi Kari Kyrönseppä ja hän oli dramatisoinut sen Liisa Paatson kanssa. se nähtiin 50 minuutin mittaisena TV1:ssä 14.1.1983. TV-esityksessä olivat mukana samat muusikot ja laulajat kuin live-esityksissäkin, myös tanssijat Tarja Rinne ja Kari Riipinen. Helsingin Sanomien Lauri Karvonen kiitteli arviossa erityisesti Irina Milanin jäntevää tulkintaa laulussa On kysymys meistä. Toinen hänen mieleensä jäänyt laulu oli Minun äitini maa.

Warner Music Finland julkaisi albumin digitaalisilla jakelualustoilla 2013.

Kuuntele albumi Spotifystä:

Katso albumin tiedot Discogs-tietokannasta

nuottiviiva

-->