banneri
Lasse Mårtenson: Voiko sen sanoa toisinkin
LP: Kompass KOLP 4, Kompass Records 1977
MC: Kompass KOC 4, Kompass Records 1977
CD: FGCD-5124, FG Musiikki 2002
Tuottaja: Lasse Mårtenson, Mårtensong Oy
Äänitys: Jouko Ahera, Scandia-studio, 1967 (siis alkupeäisversioden äänitys)
Layout: Lasse Mårtenson ja Jan Vaaka (cd)
Voiko sen sanoa toisinkin
# kappale sävel / sanat / sovitus kesto
A5 Kerro se kaikille Lasse Mårtenson / Solja Tuuli / Esko Linnavalli 2:25
Muusikot:
Pepe Willberg, laulu
Esko Linnavalli, orkesterin johto

Lasse Mårtenson julkaisi vuonna 1967 kovasti kiitetyn hengellisen albuminsa Voiko sen sanoa toisinkin (Metronome MLP 15265). Alkuperäisjulkaisulla Eddy eli Tapani Lehikoinen laulaa Kerro se kaikille kappaleen. Levy julkaistiin uudelleen Mårtensonin omalla Kompass -levymerkillä 1977. Tätä julkaisua varten äänitettiin Kerro se kaikille uudelleen Pepen toimiessa solistina.

Pepe ilmeisesti laulaa saman taustan päälle kuin Eddykin, mutta siitä ei levyn kansiteksteissä ole mitään mainintaa. Ainakin tausta kuulostaa aivan samalta, kuin alkuperäisellä albumilla. Pepen laulun äänittäjää, äänityspaikkaa ja -aikaa ei levyn kansiteksteissä mainita. Mistään en ole löytänyt selvitystä sille miksi tämä yksi kappale äänitettiin uudelleen. Ehkä Märtenson ei ollut oikein tyytyväinen Eddyn lauluun. Kieltämättä Pepen tulkinta onkin huomattavasti vakuuttavampi. Muut kappaleet uudelleen julkaisulla ovat alkuperäisversioita.

Warner Music Finland julkaisi albumin digitaalisilla jakelualustoilla 8.8.2014. Tuo julkaisu ei kuitenkaan sisällä olleenkaan Kerro se kaikille -laulua, ei siis Pepen eikä Eddyn laulamaa versiota. Miksihän ei?

Muina artisteina tällä alansa klassikolla laulavat Heli Keinonen, Ritva Mustonen, Four Cats, Arja Rislakki, Raila Marila ja tietenkin itse Mårtenson. Levyn kaikki sävellykset olivat Mårtensonin ja sanat Solja Tuulen eli Sauvo Puhtilan (Saukki). Sovituksista vastasivat Esko Linnavalli ja Lasse Mårtenson. Laulajia säestää levyllä Esko Linnavallin iso orkesteri. Parilla raidalla soittaa Lasse Mårtensonin trio, jossa soittivat hänen lisäkseen Pekka Sarmanto (basso) ja Christian Schwindt (rummut).

Voiko sen sanoa toisinkin, 2002

Yllä vuoden 2002 cd-julkaisun kansikuva, joka muistuttaa alkuperäisen vinyylijulkaisun kansikuvaa. Ylempänä vuoden 1977 lp-julkaisun kansikuva.

Lasse Mårtenson kertoo Selvis (3/2001) -lehden haastattelussa levyn synnystä: "Jaakko Jahnukainen oli henkilökohtaisesti löytänyt kristinuskon, ja hän toi idean, että tehtäisiin televisiolle messu, meidän liturgian mukaisesti. Rovasti Erkki Arhinmäki oli hänen sodanaikaisia ikätovereitaan, ja he yhdessä kehittelivät ideaa. Jahnu ehdotti, että alkaisin kokoamaan musiikkia, tehtäisiin svengipohjalta tämän päivän ihmiselle, gospeltyyppisesti. Kokeilin sitä, mutta tulin siihen tulokseen, ettei se toimi niin, tulee 'muka'-sanomaa, gospelmusiikkiin ei suomen kieli kovin hyvin rytmisesti istu. Ehdotin, että tehdään se alusta saakka, ja Saukki tekee tekstit. Idea meni läpi, ja sitten alettiin töihin. Onhan siellä jotain gospelvaikutteita, mutta lähdimme tekstin pohjalta".

Samassa haastattelussa Mårtenson kertoo myös suunnitelmista julkaista äänite cd-formaatissa mahdollisesti hieman uudistetussa muodossa. Cd-julkaisu ilmestyikin seuraavana vuonna eli 2002 FG Naxos Oy:n ja Mårtensongs Oy:n yhteistyönä. Cd-julkaisu on saman sisältöinen kuin Kompass Recordsin 1977 julkaisema vinyyliversio.

nuottiviiva

-->