banner
Eero Raittinen

Eero Raittisella on takanaan pitkä, monipuolinen ja vaikuttava ura laulajana ja muusikkona. Silti Eero ei tee suurta numeroa menneistä, vaan suuntaa mieluummin aktiivisesti eteenpäin. Eero tekee edelleen monenlaisia keikkoja esittäen juurevaa musiikkia - rhythm'n bluesia, rock'n'rollia, bluesia ja vähän countryäkin - ja levyjäkin ilmestyy yhä melko tasaiseen tahtiin.

Soolokeikkojen ohella Eero esiintyy erilaisten muusikkoryhmien kanssa. Pitkäaikaisena yhteistyökumppanina Eerolla on ollut vankoista ammattilaisista koostuva Noisy Kinda Men. Tauon jälkeen he esiintyvät taas yhdessä esittäen jo usealta yhteiseltä levyltä tuttua R&B voittoista musaa. Äänekkään oloisissa miehissä soittavat Jarkka Rissanen (kitara), Pekka Gröhn (koskettimet, kitara, lyömäsoittimet ja laulu) sekä komppiryhmä Janne Haavisto (rummut) ja Tom Nyman (basso). Tuttuja nimiä Mustista laseista, Laika & Cosmonautseista tai J. Karjalaisen yhtyeestä. Toki heitä on kuultu monissa muissakin yhtyeissä ja lukemattomilla äänitteillä.

Myös Eldis on nykyisin Eeron vakiobändejä. Tämän kokoonpanon kanssa Eero teki myös tuoreimman studioalbuminsa Eero Raittisen Eldis. "Rohkenen väittää, että nämä uudet kappaleet edustavat läpileikkausta oman urani Roots-musiikkityyleistä 60-luvun alusta lähtien", toteaa Eero. Teemme musiikkiamme “ihan liekeissä” jatkaa Eero. Eldis nimi kuvastaa hyvin bändiä. Yhdeksänmiehinen bändi koostuu eri sukupolven roots-musiikin ammattilaisista. Bändin kokoonpano on Eero Raittinen; laulu, Kepa Kettunen: rummut, Jape Karjalainen: laulu, sähkö- ja kontrabasso, Pete Kautto; laulu, kitara, Jere Ijäs; laulu, koskettimet, kitara, Risto Kumpulainen; piano, koskettimet, Antti Hynninen; saksofonit, Janne Toivonen; trumpetti, Juha Viljanen; pasuuna, tuuba.

Eero Raittisen Eldis

Viime aikoina Eero on esiintynyt paljon Knucklebone Oscarin erilaisten kokoonpanojen kanssa ja Eero ja Oscar ovat myös levyttäneet yhdessä. Eero on tehnyt keikkoja myös turkulaisen Travelin Jones -bändin solistina. Hustle Fuzz on myös yksi viime vuosien bändeistä, joiden solistina Eero on esiintynyt. Yksi keikkakokoonpanoista on myös Eero Raittinen Combo, johon kuuluvat Eeron lisäksi Ykä Putkinen (kitara), Eeva Koivusalo (basso) sekä Keba Kettunen (rummut).

Eero Raittinen Combo

Joskus Eppua voi nähdä samalla estradilla myös American ja Wentus Blues Bandin kanssa. American kanssa Eero esittää erityisesti The Band -yhtyeen ohjelmistoa. Joitain keikkoja Eero on tehnyt myös vanhan 60-luvun alun bändinsä The Esquiresin kanssa.

Elvis ja Bill Haley sytyttivät

Bill Haleyn ja Elviksen rock'n'roll sytyttivät musiikkikipinän Eeron viisikymmentäluvun lopulla. Yhdessä Jussi veljensä kanssa hän levytti ensimmäisen levynsä jo kesällä 1960. Jo sitä ennen hän oli 15-vuotiaana tehnyt Jussin kanssa ensimmäiset keikkansa Tampereella vappuna 1960. Rautalankabuumi vei veljekset The Esquires ja The Sounds yhtyeisiin ja syntyi taas useita levytyksiä ja runsaasti koulunkäyntiä häiritseviä keikkoja. Vuonna 1964 Eero ja Jussi olivat kypsiä perustamaan oman bändinsä, syntyi legendaarinen Eero ja Jussi & The Boys. Bändin ensimmäiset levytykset Kaikki rakkauteni ja Kaunis nainen olivat aikansa suosikkeja. Bändi pääsi ensimmäisenä suomalaisena rock-bändinä tekemään myös LP-levyn vuonna 1965, joka sisälsi väkeviä tulkintoja esimerkiksi Route 66 ja That Lucky Old Sun -klassikoista. Nämä ovat säilyneet Eeron ohjelmistossa näihin päiviin saakka.

Kesällä 1966 Eero esiintyi ensimmäisessä Danny-showssa ja liittyi syksyllä D-tuotannon taiteilijakaartiin. Siitä alkoi Eeron ensimmäinen sooloperiodi. Suurimman listahittinsä Vanhan holvikirkon Eero lauloi levylle pari vuotta myöhemmin. Holvikirkko olikin jättimenestys, Eeron ainoa listaykkönen ja vuoden myydyimpiä levyjä Suomessa. Holvikirkko on edelleen suosittu kappale ja se on julkaistu ainakin neljälläkymmenellä äänitteellä.

Holvikirkkoa seurasi monia iskelmähittejä. Ne toivat Eerolle faneja, jotka ovat seuranneet myös hänen myöhempää uraansa. Palkkioksi hittien tuomasta menestyksestä Eero ja sai levy-yhtiöltään vapaat kädet tehdä albumillisen haluamaansa musiikkia. Blues-albumi Eeron elpee julkaistiin alkuvuodesta 1970. Vaikka levyä ei paljoa myyty, on se saavuttanut myyttisen maineen. Tämän päivän yleisö ei ehkä ymmärrä sitä miten poikkeuksellinen levy tuo silloin oli Suomessa. Albumi on myöhemmin julkaistu uudelleen muutamaan kertaan.

"Sen tekeminen sujui onnellisten tähtien alla. Tuntui siltä, että kaikilla oli kivaa. Meillä oli rima korkealla ja halusimme tehdä musiikkia laatu edellä. Minusta se on kestänyt hyvin aikaa ja toimii edelleenkin", arvioi Eero esikoisalbumiaan Matti Laipion Sininen sielua myöten kirjaa varten tekemässä haastattelussa.

Vaikka Eero on palannut useaan otteeseen Jussi-veljensä rinnalle The Boys -yhtyeeseen, on hän ehtinyt esiintyä monissa muissakin bändeissä ja niittää myös suosioita sooloartistina. 60 ja 70-lukujen vaihteessa hänen Help, Poison ja Groon-yhtyeensä olivat ensiaskel monelle sittemmin erittäin suositulle ja menestyneelle muusikolle, noissa Eeron bändeissä soittivat mm. Jukka Tolonen, Häkä Virtanen, Albert Järvinen, Hillel Tokazier, Vesa Aaltonen, Zape Leppänen ja monessakin bändissä jo aiemmin soittanut Nono Söderberg.

Suuren maailman estradeja Eero kiersi 70-luvulla Tasavallan Presidentin laulusolistina. Pressa ei ehkä ollut laulusolistille niitä otollisempia bändejä. Bändihän oli tunnettu Tolosen ja muiden muusikoiden pitkistä sooloista. Bändin myötä Eero sai runsaasti kokemusta kansainvälisestä musiikkimaailmasta Pressan keikkaillessa eri puolilla. Lisäksi bändin albumit Lambertland ja Milky Way Moses julkaistiin Englannissa, Saksassa, Ruotsissa ja monissa eksoottisimmissa maissakin, viime mainittu myös Usassa ja Kanadassa.

Eero Raittinen

Pressan hajottua Eerolla oli 70-luvun lopulla useita lyhytaikaisia bändejä - Rotox, Ball ja Boxcar, jotka onneksi kaikki ehtivät levyttämään. Onneksi siksi, että kaikki nuo bändit tekivät kokeneiden ammattilaisten voimin osaavaa musiikkia. Aika ei tuolloin ollut otollinen tuolle musiikille, mutta etenkin Boxarin Necktie Party on edelleen kuuntelemisen arvoinen äänite.

1980 Eero ja Jussi kiersivät Suomea 20-vuotisjuhlakiertueen merkeissä ja sen jälkeen muodostettiin pitkäaikaisin Eero ja Jussi & The Boys kokoonpano. Eero viihtyi Boyseissa kaksi vuosikymmentä. Tähän jaksoon sisältyi lukematon määrä keikkoja ja bändin kolme uutta studioalbumia. Bändin keikkojen ja levytysten ohessa Eero teki 90-luvulla kolme hyviä arvioita saanutta sooloalbumia ja niiden myöstä myös soolokeikkoja.

Boysien ohella Eero toimi 80-luvulla myös aiemman The Boys -rumpali Matti Oilingin perustaman ja johtaman Oiling Boiling Rhythm'n Blues Bandin solistina, tehden tuon bändin kanssa yhden erinomaisen levyn ja kävi bändin mukana esiintymässä USA:ssa ja Indonesiassa.

Vuosituhannen vaihteessa Eero jättäytyi ilmeisen lopullisesti Boyseista ja on keikkailut sen jälkeen monien bändien kanssa ja tehnyt useita onnistuneita albumeita musiikkia. Yksi antoisimmista levytyssessioista tapahtui USA:n Woodstockissa Levon Helmin kotistudiolla marraskuussa 2007. Täällä syntynyt albumi sai nimekseen Woodstock. Studion äänittäjä Justin Guip kommentoi vaikuttuneena suomalaisryhmää "Nykyään on suorastaan ennenkuulumatonta äänittää levyjä kokonaan livenä, vaikka kyseessähän on vanhan ajan äänitysmetodi. Nämä kaverit ovat niin erinomaisia soittajia ja laulajia, ettei ole mitään ongelmia taltioida kaikkien osuudet yhdellä otolla". Levon Helm, Ninni Poijärvi ja Eero Raittinen

Suuren rakkautensa - bluesin - ohella hän on vuosikymmenten ajan laulanut ja levyttänyt tinkimättömällä asenteellaan monenlaista musiikkia rockista iskelmään. Vanhan holvikirkon ja muiden pop-iskelmien kauden levytyskappaleiden esittämisen Eero on jo lopettanut. Niitä on turha pyytää keikoilla enää. ”Niitä piti esittää ihan jokaisella keikalla. Lopulta päätin, etten voi jäädä sellaisesta duunista eläkkeelle”, toteaa Eero. ”Olin alkujaan kuitenkin ensimmäisen sukupolven rokkipoika, jonka levy-yhtiön sedät suostuttelivat laulamaan iskelmiä.” Nyt keikoilla kuullaan juuri sitä musiikkia, jota Eero itse rakastaa.

Eero sai vuonna 2015 järjestetyssä ensimmäisessä Finnish Blues Awards -palkintogaalassa ensimmäisenä elämäntyöpalkinnon. Tämä kuten monenlaiset musiikilliset yhteistyökuviot osoittavat Eero nauttimaa suurta arvostusta monen ikäisten, myös nuorempien muusikkokollegoiden keskuudessa. Eero on saanut myös valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 2007. Eero sai yhdessä Jussi veljensä kanssa ensimmäisenä rockmuusikkona Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2008.

Katso Eeron YouTube-videoita

Tero Pulkkinen Combo w. Eero Raittinen & Augie Meyers: She´s About A Mover

Eero Raittinen Eldis: Troublemaker

Eero Raittinen & Jarkka Rissanen feat. Jorma Välimäki: Midnight Special

Eero Raittinen & Knucklebone Oscar: In my Younger Days

Hustle Fuzz & Eero Raittinen: Twerkie Jerkie Dance

Eero Ylen Elävässä arkistossa

Muita linkkejä

Tasavallan Presidentin livetaltionti julkaistaan tammikuussa
Svart Records julkaisee 13. tammikuuta 2023 Tasavallan Presidentin livealbumin State Visit - Live in Sweden 1973. Albumin materiaali on löydetty Ruotsin Yleisradion arkistoista ja taltioitu Ruotsin kiertueelta 1973. Leap Of Faith – Live Rarities 1970-2005

Lue lisää

Leap Of Faith – Live Rarities 1970-2005 – albumillinen harvinaisia livetaltiointeja
"Olen aina halunnut kristallisoitua yleisön silmissä blueslaulajaksi", sanoo Eero Raittinen. Näkemys saa väkevän todistuksen aiemmin julkaisemattomasta livemateriaalista koostuvalla albumilla "Leap of Faith - Live Rarities 1970-2005" joka julkaistaan Bluelight Recordsin toimesta 25. maaliskuuta CD:nä ja 17. kesäkuuta tuplavinyylinä, joka on eksklusiivisesti Rolling Recordsin myynnissä. Leap Of Faith – Live Rarities 1970-2005

Lue lisää

Eeron elämäkerta nyt kaupoissa!
Reuna-kustantamo on julkaissut Elina Saksalan kirjoittaman Eero Raittisen elämäkerran Mies matkallaan. Eero Raittinen Mies matkallaan

Lue lisää

Tulossa Eero ja Jussi & The Boys cd-boxi!
Svart Records julkaisee 24.1.2020 cd-boxin, joka kattaa Eero ja Jussi & The Boys -yhtyeen koko 60-luvulla levytetyn tuotannon. Kolmen cd-levyn boxi kattaa yhtyeen albumit Numero 1 ja Numero 2 sekä kaikki 60-luvun The Boys-singlet. Numero 1 & Numero 2 & Singlet 1964-1969

Lue lisää

50 vuotta Tasavallan Presidentin perustamisesta: Livelevy ja konsertteja!
Svart Records julkaisee tupla-albumillisen julkaisemattomia livetaltiointeja albumilla Live in Lambertland. Juhlavuoden päätteeksi järjestetään myös kaksi konserttia. Live in Lambertland

Lue lisää

Eero ja Jussi & The Boysin Numero 2 -albumista uusi painos!
Svart Records julkaisee 18.10. Eero ja Jussi & Boys -yhtyeen alun perin vuonna 1966 ilmestyneen Numero 2 -albumin uudelleen vinyyli LP:nä. Eero ja Jussi & The Boysi: Numero 2 & Singlet 1966-1969

Lue lisää

Eero mukana SF Blues Caravan -kiertueella!
Eero osallistuu syksyllä Pepe Ahlqvistin, Heikki Silvennoisen ja Dave Lindholmin muodostaman SF Bluesin syyskiertueelle. Mukana on myös Jukka Gustavson. SF Blues Caravan konsertoi ainakin seitsemällä paikkakunnalla. SF Blues

Lue lisää

Eero ja Jussi & The Boysin Numero 1 -albumista uusi painos!
Svart Records julkaisee 3. toukokuuta Eero ja Jussi & Boys -yhtyeen alun perin vuonna 1965 ilmestyneen Numero 1 -albumin uudelleen vinyyli LP:nä. Eero ja Jussi & The Boysi: Numero 1 & Singlet 1964-1965

Lue lisää

Kaksi LP-julkaisua Eerolta maaliskuussa!
Turenki Records julkaisee 29.3. kaksi Eeron aiempaa albumia LP-levynä. Julkaistavat levyt ovat 2016 alunperin julkaistu Eero Raittisen Eldis sekä 2015 julkaistu Eeron ja White Knuckles Trio live-albumi Live at Suisto Live at Suisto

Lue lisää

Going Down single Eerolta & Knucklebone Oscarilta!
Going Down -single on seuraava Eeron & Knucklebone Oscarin yhteistyön tulos. Singlen julkaisee Stupido Records. Eero Raittinen & Knucklebone Oscar

Lue lisää

Uusi Queen of New Orleans single Eerolta & Knucklebone Oscarilta!
"Niin parasta kuin blues onkin, sen saundit ja ilmaisu polkee paikallaan. Päätimme tuulettaaa hommaa kunnolla ja tehdä jotain villiä ja erilaista. Darth Vader valomiekkoineen olisi kateellinen tästä jyskytyksestä", kertoo Oscar. Eero Raittinen & Knucklebone Oscar

Lue lisää

Eero kiertueelle Knucklebone Bluesbandin kanssa
Komean uran luonut, lokakuussa 74 vuotta täyttävä Eero lähtee kiertuelle Knucklebone Oscarin kokoaman bluesbändin kanssa. Suitsutettu "Live at Suisto" -albumi saa jatkoa juuri kiertueen alla julkaistavasta uudesta yhteislevystä. Eero Raittinen & Knucklebone Oscar

Lue lisää

Uusi single Eerolta
Marraskuussa 1969 äänitettiin 14 kappaletta Eeron elpeetä varten. Levyllä julkaistiin kuitenkin vain kaksitoista biisiä. Nyt Svart Records julkaisee singlenä kaksi biisiä I'd Rather Drink Muddy Waterin ja Shake Baby, Shake, jotka eivät mahtuneet albumille. Eero Raittinen Single

Lue lisää

Eeron elpee julkaistu uudelleen
Svart Records on julkaissut uuden vinyylipainoksen Eeron 1970 ilmestyneestä blues-albumista Eeron elpee. Kansikuva: Eero elpee

Lue lisää

Valtakunta ja Muusa ja Ruusa uusina painoksin
Eero Koivistoisen Valtakunta ja Muusa ja Ruusa julkaistu uusina vinyylipainoksina. Molemmilla levyillä lauluosuudet hoitavat Seija Simola, Eero Raittinen ja Vesa-Matti Loiri. Kansikuva: Eero elpee

Lue lisää

Uusi albumi: Eero Raittisen Eldis
Albumi sisältää kokonaan uutta tätä levyä varten tehtyä matriaalia. Bändi on tehnyt itse pääosin levyn laulut. Kansikuva: Eero Raittisen Eldis

Lue lisää

Live at Suisto
Eeron ja The White Knuckles Trion 13.–14.8.2015 Hämeenlinnan Suistoklubissa pidettyjen keikkojen parhaista paloista on julkaistu livealbumi Live at Suisto. Kansikuva: Eero Raittisen Eldis

Lue lisää

Kuutele Eero Raittisen Eldis -albumi Spotify:stä
Kuutele Woodstock-albumi Spotifystä:
Kuutele Eero elpee Spotify:stä
Kuutele Vielä vähän aikaa -albumi Spotify:stä

-->