Jussi Raittisen USA:n / Emin levytykset vuosilta 1975-1977 julkaistaan tupla-cd:nä Jussin täyttäessä 60-vuotta 15.9.2003. Julkaisua on ennätettykin toivoa jo pitkän aikaa. Asia oli esillä etenkin Scotty Mooren ja D.J.Fontanan taannoisten Suomen vierailujen yhteydessä. Lopulta Emissä päätettiin pistää toimeksi. Cd-julkaisun toimittaja on aiemmin mainion Jormas kokelman Saat mihen Rööperiin toimittanut Juha Nikulainen. Nauhat ovat huolella cd-julkaisua varten uudelleen masteroineet Rogi Renwall ja Otto Donner Digital Editing Roomista. CD:n ulkoasusta vastaa Ari Nyman NymanDesignista.
Ensimmäisen levytysmatkansa Amerikan mantereelle Jussi Raittinen teki elokuussa 1975. Alun perin tuolla matkalla oli tarkoitus levyttää kaksi laulua tulevaa Syksyn Sävel -kilpailua silmällä pitäen. Kuitenkin jo reissun kolmantena päivänä päädyttiin Memphisissä studioon rockabillylegenda Charlie Feathersin kanssa. Osin Sun -studion alkuperäisillä laitteilla levytettiin Elviksen varhaiset Sun-biisit Blue Moon Of Kentacky ja I'm Left, Your Right, She's Gone. Myöhemmin matkan aikana New Orleansissa Allan Toussaintin ja Marshall Sehornin Sea-Saint studiolla äänitettiin vielä laulut Alla palmupuiden ja Mennään melomaan. New Orleansin sessiossa soitti joukko kokeneita studiomuusikoita. Heistä congaa soittanut Kenneth Williams on ollut mukana mm. Albert Kingin, Chicken Shackin ja Lee Dorseyn levyillä. Rumpali Herman Ernest puolestaan on musisoinut Irma Thomasin, John Mayallin ja Junior Wellsin levyillä. Fonisti Lon Price taas on vieraillut mm. Leonard Cohenin, Elton Johnin, Kansasin, Al Jarreaun ja Dwight Yoakamin levyillä. Basisti David Barard on levyttänyt yhdessä Solomon Burken, Dr. Johnin, Patti LaBellen ja Johnny Adamsin kanssa. Kitaristi Steve Hughesin soittoa voi kuulla vaikka James Cotton Blues Bandin, John Mayallin ja Culture Clubin levyillä. Charles Neville on yksi Nevillen veljesyhtyeen (Neville Brothers) jäsenistä.
Jo tällä ensimmäisellä matkalla käytiin Nashvillessä tapaamassa Elviksen legendaarista kitaristia Scotty Moorea ja sovittiin seuraavaksi kesäksi levytyksestä Scottyn Monument-studiolle. Keväällä 1976 suunnitellun levytysmatkan tielle nousi kutenkin mustia pilviä, kun Scandia levy-yhtiö, johtajansa Harry Orvomaan sairastuttua, vetäytyi jo sovitusta hankkeesta. Monien vaiheiden jälkeen matkaan kuitenkin päästiin Suomen EMI:n kustannuksella. Tällä kertaa levytyksiä tehtiinkin sitten kahta albumijulkaisua varten.
Suomenkielinen kantri-albumi äänitettiin
tietenkin kantri-musiikin mekassa Nashvillessä. Kaupunkiin
saapumisiltana Jussi esiintyi Grand Ole Opryn
radio- ja tv-lähetyksessä ja
äänitykset Monument Studiolla aloitettiin 15.7. Scotty Mooren
toimiessa äänittäjänä ja toisena tuottajana Matti Laipion
ohella. Scotty myös soitti kitaraa joillakin kappaleilla.
Soolokitaristina levytyksissä toimi Elviksen 60-luvun Memphis -sessioissa (mm. Suspicious Minds, Kentucky Rain, In the Ghetto ja Don't Cry Daddy) soittanut Reggie Young. Rumpuja sessiossa soitti Elvis-veteraani ja Scottyn hyvä ystävä D.J.Fontana ja bassoa myös Kingin kanssa lukemattomia levytyksiä tehnyt Bob Moore. Moore on soittanut kaikkiaan yli 17.000 levytyssessiossa. Viimeisenä äänityspäivänä stuodioon asteli myös Elviksen -50 ja 60-lukujen studiosessioiden vakiokalustoon kuulunut lauluyhtye The Jordanaires taustoja laulamaan.
Kun kantria levytettiin, pakollinen soitin oli tietysti pedal steel -kitara. Sitä ja dobroa sessiossa soitti Grand Ole Opryn vakiobändissä vuodesta 1966 soittanut Weldon Myrick. Myöhemmin Myrick on kutsuttu Pedal Steel Guitar Hall Of Famen jäseneksi. Akustista kitaraa soitti pitkän linjan veteraanimuusikko Ray Edenton. Hän on soittanut mm. Chet Atkinsin, Everly Brothersien, Johnny Cashin, Conway Twittyn, Merle Haggardin, Buck Owensin ja -kuinkas muuten- Elviksen kanssa.
Viulua Nashvillen levytyksessä soitti Buddy Spicher. Hänkin on hyvin kokenut studio-muusikko. Spicheriä voi kuulla Jussin lisäksi esimerkiksi sellaisten nimien kuin Bob Dylan, The Rolling Stones, Emmylou Harris, Garth Brooks, Linda Ronstadt ja Hank Snow levyillä. The Country Music Associations on nimennyt Spicherin vuoden instrumentalistiksi vuosina 1983 ja 1985. The Jordanairesin lisäksi taustoja lauloi Linda Hargrove. Suomalaista verta studiossa edusti Jussin luottomuusikko Kajde Westerlund, joka myös vastaa tyylikkäistä sovituksista.
Koskaan aiemmin, eikä tämän jälkeenkään, yksikään suomalaismuusikko ei ole päässyt levyttämään näin kovassa seurassa.
Nasvillen session materiaali julkaistiin sitten syksyllä 1976 Nashvilleksi -kuinkas muuten- nimetyllä albumilla. Sen biisimateriaali oli tätä levyä varten tehtyä uutta suomalaista kantria. Tekijöinä olivat Jussin ystävät, kuten Kari Kuuva, Eero Lupari, Kajde Westerlund, Jarno Sarjanen, Hillel Tokazier ja K.W.Blomqvist.
Tällä toisella Usan matkalla äänitettiin myös materiaali englanninkielistä rock-albumia varten. Tulevalle a-puolelle äänitettiin Fats Dominon ja Smiley Lewisin rock'n'roll -klassikoita New Orleansissa jo edellisenä kesänä tutuksi tulleessa Sea-Saint -studiossa. Täällä säestysbändi koostui Chocolate Milk -yhtyeessä tuolloin vaikuttaneista kitaristi Steve Hughesista, basisti David Barardista ja rumpali Dwight Richardsista. Puhallinryhmässä soittivat niinikään Allan Toussaintin tuonaikaisiin luottomiehiin lukeutuneet trumpetisti Clyde Kerr ja saksofonistit Alvin Thomas ja Carl Blouin (Ei Blount, kuten levykannessa virheellisesti todetaan). Kerr on levyttänyt mm. Dr. Johnin, Professor Longhairin, Joe Cokerin ja Wilson Pickettin kanssa. Alvin Thomas puolestaan on soittanut Jussin lisäksi mm. James Cotton Blues Bandin, The Mighty Diamondsin ja Allen Toussaintin levyillä ja Blouin The Neville Brothersien, B.B.Kingin ja Robbie Robertsonin levyillä.
Rollin The Rock -albumin Rockabilly osuudet piti alun perin äänittää Charlie Feathersin kanssa, mutta suunitelmat muuttuivat ja päädyttinkin Ronny Weiserin studiolle Van Nuysiin Kaliforniaan. Weiserin kokoamassa taustabändissä kitaraa soitti rockabilly-kitaristi Billy Zoom, joka sittemmin yhdisti rockabillyä ja punkkia oman bändisä soitannossa ja toimii edelleekin aktiivisena amuusikkona X -bändissä. Basistina toiminut Patrick Woodward on sittemmin soittanut ainakin Billy Zoomin ja Rick Nelsonin bändissä. Muuten tämän session muusikot ovat jääneet tuntemattomimiksi.
Molemmissa Rollin' The Rock -albumin levytyssessiossa pianistina ja kapellimestarina toimi Kaj Westerlund. Kajde myös vastasi jälleen biisien sovituksista.
Lyvy sisältää myös pari aiemmin julkaisematonta raitaa. Nämä ovat 25-26.8.1977 Suomessa äänitetyt Chuck Berryn Forty Days eli Oi kuuskytviis ja Kaj Westerlundin sävellys Viis, viis, satanen siis. Jälkimmäinen tehtiin aikoinaan Syksyn Sävel -kisaan. Kun ei se kuitenkaan päässyt loppukilpailuun, jätettiin levy julkaisematta. Mukana on myös alun perin vain Eero ja Jussi 20 vuotta -albumilla julkaistu komea versio Elviksen Long Black Limousinesta eli Pitkä musta auto. Perin harva on kuullut aiemmin myöskään vain singlellä julkaistuja nopeutettuja versioita Rollin' the Rock -albumin raidoista Baby, Let's Play House ja Bobbin' The Blues.
Nyt julkaistava cd siis merkittävä virstanpylväs suomalaisen kevyen muusiikin historiassa. Jussin perässä USA:n levytysstudioille on matkannut sittemmin moni muukin ja Agentsit saivat jokunen vuosi sitten Jussin kanssa levyttäneet Scotty Mooren ja D.J.Fontanan kanssaan studioon Suomeen asti. Emi tekee kultturihistoriaa julkaistessaan nämä äänitteet nyt cd-formaattissa huolella uudellen masteroituina.
"Olen levyyn varsin tyytyväinen, soundit ovat kohdallaan, ja minua erityisesti miellyttää se, että levy julkaistaan legendaarisella Capitol-merkillä ja sen vanhalla logolla varustettuna", toteaa Jussi itse julkaisusta.
Tarkemmat tiedot cd-julkaisusta.
Samaan aikaan CD:n kanssa ilmestyy Jussin muistelmateos Muistan vielä vuonna -56. Kirjan on toimittanut Heimo Hatakka ja sen kustantaa Gummerus. Muistelmien toinen osa ilmestyy syksyllä 2006. Levyn ja kirjan julkistamista sekä päivänsankaria juhlitaan illalla kello 20 alkaen Tavastia-klubilla.
Valokuvat: Henrik Schütt
Linkit:
26.8.2003 Raimo Öystilä